Stortinget - Møte onsdag den 17. november 1993

Dato: 17.11.1993

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 6

Terje Riis-Johansen (Sp): Jeg vil få stille kommunal- og arbeidsministeren følgende spørsmål:

I forbindelse med bosetting av innvandrere i norske kommuner benytter Utlendingsdirektoratet (UDI) seg i en del tilfeller av private organisasjoner som mellomledd overfor kommunene.

Hvilken rolle mener statsråden private organisasjoner skal ha i forbindelse med bosetting av innvandrere i kommunene, og hvordan mener statsråden at vi best får til et samarbeid mellom UDI, private organisasjoner og de enkelte kommunene?

Statsråd Gunnar Berge: Private organisasjoner spiller på mange områder en viktig rolle i flyktningarbeidet både i Norge og utenfor landets grenser. Men de er ikke noe mellomledd i forbindelse med bosettingsarbeidet. Det foregår derimot ved at Utlendingsdirektoratet anmoder kommunene om å bosette et bestemt antall flyktninger og personer med oppholdstillatelse på humanitært grunnlag hvert år. Når avtale er inngått, overtar kommunene det praktiske ansvaret for bosettings- og integreringsarbeidet, mens staten dekker kommunenes gjennomsnittsutgifter de første fem årene etter bosetting gjennom et eget integreringstilskudd.

Organisasjoner som Norsk Folkehjelp, Norges Røde Kors og Forut gjør derimot en betydelig innsats som driftsoperatører for statlige mottak for flyktninger og asylsøkere. Jeg vil i denne forbindelse kanskje spesielt trekke fram Norsk Folkehjelps store innsats tidligere i høst, da den dramatiske økningen i antall asylsøkere fra Bosnia-Hercegovina medførte at det var nødvendig å doble mottakskapasiteten i løpet av en tremånedersperiode.

I forbindelse med den formidable oppgaven vi nå står overfor når vi i 1994 skal bosette fire ganger så mange personer som i 1993, har jeg appellert til mer enn 50 organisasjoner om å bidra til at bosettingen skal bli så vellykket som overhodet mulig. Jeg har invitert de samme organisasjonene til et møte førstkommende tirsdag for at vi sammen kan drøfte hva de ulike organisasjonene kan gjøre som ledd i den « nasjonale dugnad » vi her står overfor. For meg er medmenneskelig kontakt kanskje det viktigste stikkordet i denne forbindelse.

Med dette legger vi opp til en forsterkning av samarbeidet og samspillet mellom de private organisasjonene i Norge og myndighetene i denne viktige fasen, som altså gjelder utplassering eller bosetting i kommunene.

Terje Riis-Johansen (Sp): Jeg takker statsråden for svaret, og jeg er fullstendig enig med ham i viktigheten av blant annet Norsk Folkehjelps arbeid. Jeg syns det arbeidet statsråden nå har satt i gang for å få til et samarbeid med kommunene om de store flyktningmottakene vi har hatt, særlig i forbindelse med problemene i Bosnia, er viktig.

Utgangspunktet for det spørsmålet jeg stilte, er en henvendelse jeg har fått fra en kommune som tok kontakt med UDI fordi den ønsket å ta imot flyktninger fra det tidligere Jugoslavia. Henvendelsen ble « motsatt » replisert ved at et privat eiendomsfirma henvendte seg til denne kommunen for å bistå den og ta over det arbeidet kommunen selv hadde tenkt å gjøre med mottaket. For å gjøre en lang historie kort, endte det med at kommunen ikke ville ta imot flyktninger fordi den ikke ønsket å forholde seg til et eiendomsfirma, men direkte til UDI.

Jeg har ikke noen motforestillinger mot at private organisasjoner er med i flyktningarbeid. Som statsråden sa, tror jeg det er veldig viktig at vi på mange områder kan få hjelp på den måten. Men jeg tror vi må være litt forsiktige med at kommuner ikke får lov til å forholde seg direkte til UDI. Jeg vil be statsråden om en kommentar til dette.

Bjørg Hope Galtung hadde her teke over presidentplassen.

Statsråd Gunnar Berge: Jeg kjenner ikke til den konkrete saken som ble nevnt her, men nå kjenner jeg til den og skal undersøke den nærmere.

For øvrig er systemet ved utplassering slik jeg redegjorde for: Organisasjonene spiller en viktig rolle i forbindelse med opphold i statlig mottak. Men når utplassering skjer, er det altså kommunene som overtar hovedansvaret, og da skal kontakten skje direkte med UDI.

Hvis en her har gjort noe annet, skal jeg selvfølgelig undersøke den saken nærmere.