Stortinget - Møte onsdag den 8. desember 1993

Dato: 08.12.1993

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 31

Arne Haukvik (Sp): Eg har lyst til å stille følgjande spørsmål til kulturministeren:

NRK sine kor har framheva seg med høg kvalitet både nasjonalt og internasjonalt. Kringkastingskora har vore ei inspirasjonskjelde for mange kor kring i landet og har rekruttert mange sangtalent. Ifølgje Aftenposten 1. desember 1993 er det planar i NRK om å kvitte seg med Jentekoret, Studiokoret og Sølvguttene. Jentekoret står i fare for å bli lagt ned alt frå nyttår.

Vil statsråden ta initiativ til at desse kora kan halde fram i NRK sin regi?

Statsråd Grete Faremo: I samsvar med etablert praksis er representanten Haukviks spørsmål forelagt NRK.

NRK opplyser at korene ble opprettet i årene etter krigen som et ønske om å stimulere norsk korbevegelse. Dessuten var det dengang liten tilgang til musikk fra andre kilder enn studieopptak. Bakgrunnen for at man nå ønsker å nedlegge korene, er hovedsakelig at korene nå blir lite brukt. Dessuten er korene utenfor NRK nå godt utbygd. NRK vil imidlertid gi korene rimelig tid til omstilling og tid til å vurdere andre driftsformer.

Jeg synes også det er beklagelig at man har funnet å ville endre vilkårene for NRK-korene på en måte som i verste fall kan innebære nedleggelse. Det er imidlertid opp til NRK selv å ta stilling til korenes fremtidige virksomhet. De prinsipper som ligger til grunn for NRKs frie stilling, tilsier ikke at departementet skal engasjere seg i denne saken.

Det er imidlertid min forhåpning at NRK vil bidra til å gi korene en ny organisasjonsmessig forankring som sikrer videreføringen av disse kjente og populære innslag i vårt musikkliv.

Arne Haukvik (Sp): Eg takkar for relativt positivt svar.

Eg er klar over at Regjeringa ikkje kan dirigere den frie stillinga til NRK, og eg er glad for å høyre at dei vil medverke til å sikre kora. Men eg synest det er trist å høyre at grunnen til nedlegginga er at kora blir lite brukte. Det er fleire av oss som er leie for at dei blir lite brukte, for det er veldig gode kor, som har hatt mykje å seie for korsong over heile landet. Og dessutan: Dersom NRK går vidare med dette, er det klart i strid med kulturmeldinga si utsegn om prioritering av barnekulturen. Den innsatsen NRK har gjort for barnekor og kortevlingar, har inspirert og danna skule og ført til ei oppblomstring av barnekor over heile landet, og det er ein eigenaktivitet som har ein stor førebyggande verdi. Det er kvalitet over norske barnekor som har gjeve internasjonal heider, og barnekunsten har vekt vaksnes interesse og gjeve grunnlag og rekruttering for ei rekkje av dagens vaksne kunstnarar, både innan song, kor, musikk, teater og litteratur.

Da får eg lyst til å stille eit spørsmål til statsråden: Vil det løyse problema om for eksempel Regjeringa kjem med framlegg om ei eiga løyving for at kora skal halde fram, men i regi av NRK?

Statsråd Grete Faremo: Foruten å vise til det svaret som allerede er gitt, vil jeg si at jeg er glad for at representanten Haukvik også anerkjenner den frie stillingen som NRK har. Vi er enige om at korene utvilsomt har høy kvalitet, men at de likevel er lite brukt - sannsynligvis fordi den aktiviteten som disse korene også har vært med på å skape andre steder i landet vårt, har gitt et så mangfoldig kortilbud at det faktisk nå er flere å velge mellom.

Det tilleggsspørsmålet som representanten Haukvik stilte til slutt, vil jeg selvsagt ta med tilbake til kulturministeren. Men jeg oppfattet det i stor grad som et spørsmål som viser at når det kommer til stykket, er vel kanskje ikke NRKs frie stilling riktig anerkjent i det tilleggsspørsmålet.

Arne Haukvik (Sp): Me respekterer at NRK har ei fri stilling. Men samtidig er NRK finansiert av lisenspengar som Stortinget og Regjeringa lar dei få og bestemmer storleiken på. Da skulle det bare mangle at me ikkje skulle få lov til å uttrykkje ros og ris når me meiner det er nødvendig!

For ei tid sidan kom det ein aksjon med « Einar i tre kanalar » - eit fint slagord, særleg for oss som har nynorsk bakgrunn. Men til så lenge er me leie for at det har blitt ei flause - i alle fall i to kanalar. Dei har tatt vekk Dagsnytt Atten, og sporten har dei lagt slik at det er ein halv million som ikkje får høyre den. Og nå tar dei vekk kora. Me lurer derfor på kva som blir det neste.

Sverre Lind starta korarbeidet like etter krigen. Han var ein pioner, og arbeidet hans førte til ei veldig stor oppblomstring i ein viktig del av kulturen vår. Eg synest det er NRK si plikt som ein riksdekkande kanal å sørge for å halde den kulturtradisjonen ved like, og eg håper at statsråden vil gje NRK gode råd.

Statsråd Grete Faremo: Jeg har avslutningsvis bare lyst til å si at la oss håpe NRK har registrert denne replikkvekslingen, for det er også min forhåpning at NRK vil bidra til å gi korene en ny organisasjonsmessig forankring som sikrer videreføringen av disse kjente og populære innslag i vårt musikkliv.