Stortinget - Møte onsdag den 8. desember 1993

Dato: 08.12.1993

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 33

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg har følgende spørsmål til justisministeren, som skal svare på vegne av kulturministeren:

Kulturdepartementet ønsker å gi Galleri F 15 bevilgninger i forbindelse med overgang til knutepunktinstitusjon i 1995. Galleriets besøkstall er synkende, og det er blitt en økonomisk belastning for Moss kommune og Østfold fylkeskommune. Familien Brandstrup vil drive galleriet privat og samtidig garantere mangfold og høy kunstnerisk kvalitet.

Mener statsråden Galleri F 15 kan få status som knutepunktinstitusjon og drives privat?

Statsråd Grete Faremo: Ved behandlingen av St.meld.nr.61 (1991-1992), Kultur i tiden, har Stortinget sluttet seg til forslaget om en ny funksjonsdeling for kultursektoren. I tillegg til departementets forslag om knutepunktinstitusjoner på billedkunstområdet, gikk Stortinget inn for at blant annet Galleri F 15 i Moss skulle få status som knutepunktinstitusjon.

Departementet gikk inn for en 60/40-modell der staten dekker 60 pst. og regionen 40 pst. av det offentlige driftstilskuddet til knutepunktinstitusjonene. Denne modellen for deling av de offentlige tilskuddene ligger etter Stortingets behandling av kulturmeldingen til grunn for flesteparten av de foreslåtte knutepunktinstitusjonene på billedkunstområdet. Det er også denne 60/40-modellen som vil bli lagt til grunn for Galleri F 15 i Moss, som knutepunktinstitusjon.

I Innst.S.nr.115 (1992-1993) uttalte flertallet i kirke- og undervisningskomiteen at etablering av knutepunktinstitusjoner måtte baseres på forpliktende avtaler mellom impliserte fylkeskommuner og staten.

Kulturdepartementet vil foreslå at den nye funksjonsdelingen iverksettes f.o.m. budsjettåret 1995.

Dersom familien Brandstrup vil drive Galleri F 15 privat, vil dette kunne være en god løsning for galleriet. Galleriet vil imidlertid ikke få status som knutepunktinstitusjon.

Sett fra departementets synspunkt, er det viktigst at Galleri F 15 blir videreført som et kulturelt kraftsenter med bredt nedslagsfelt, og ikke at galleriet nødvendigvis blir en knutepunktinstitusjon.

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg takker statsråden for svaret, og det kom jo klart fram at privat drift ikke er forenlig med status som knutepunktinstitusjon.

Men jeg oppfattet også svaret som en honnør til familien Brandstrup, i og med at det kom tydelig fram at en slik løsning kan være bra for Galleri F 15. Er en privat drift som ivaretar høy kunstnerisk kvalitet, mangfold og økonomisk ansvar og medfører lavere offentlige utgifter uforenlig med enhver form for offentlig støtte? Har statsråden noen resept på en alternativ mulighet til å drive galleriet videre som kulturinstitusjon?

Statsråd Grete Faremo: Jeg må ærlig tilstå at det var en del spørsmål som kan virke utfordrende for en justisminister å svare på, men dersom Galleri F 15 blir drevet privat, vil det som sagt ikke få status som knutepunktinstitusjon og heller ikke få statlig driftstilskudd.

Men, dersom det ved en privat løsning blir behov for offentlig driftstilskudd, må søknaden rettes til regionen, dvs Moss kommune og Østfold fylkeskommune. Som tidligere nevnt, kan galleriet søke Kulturdepartementet om støtte til enkelte prosjekter.