Stortinget - Møte onsdag den 8. desember 1993

Dato: 08.12.1993

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 35

Jan Otto Fredagsvik (A): Jeg har følgende spørsmål til justisminister Grete Faremo:

To tidligere tolker har rettet alvorlige anklager mot fremmedpolitiet i Trondheim. Fremmedpolitiet skal ha brukt ureglementerte metoder i sin etterforskning.

Har justisministeren undersøkt nærmere påstandene fra de tidligere tolkene, og dersom påstandene medfører riktighet - hvordan vil justisministeren forfølge denne saken?

Statsråd Grete Faremo: Den 23. november 1993 ble det innlevert anmeldelse mot fremmedpolitiet i Trondheim for ureglementert bruk av tolketjenester. Anmeldelsen er oversendt Det særskilte etterforskningsorganet for videre behandling. Før denne etterforskingen er avsluttet finner jeg det ikke riktig å trekke noen konklusjoner i denne saken.

Jeg vil imidlertid tilføye at det ikke er noen uenighet mellom Justisdepartementet og politimesteren i Trondheim om hva tolker skal brukes til. Tolker skal brukes utelukkende til tolking og skal ikke pålegges etterforskingsoppgaver.

Jan Otto Fredagsvik (A): Jeg takker statsråden for svaret, og har forståelse for at hun er avventende all den tid en konkret anmeldelse med relevans til spørsmålet er oversendt Det særskilte etterforskningsorganet. Jeg vil imidlertid understreke at det er viktig å rydde opp i det forholdet som er avdekket omkring fremmedpolitiets - skal vi si - mulige misbruk av tolker. En tolk skal, som statsråden sa, være tolk og kun tolke og oversette. Jeg viser her til UDIs etiske regler for tolker.

Noen har tatt til orde for at det bør opprettes en nøytral tolkeinstans som politiet må forholde seg til og hente sine tolker fra. Dette kan hindre at uheldige avhengighetsforhold mellom tolker og politi oppstår.

Jeg har for så vidt ingen tilleggsspørsmål, men ber statsråden vurdere om det kan være hensiktsmessig med en nøytral tolkeinstans.