Stortinget - Møte onsdag den 8. desember 1993

Dato: 08.12.1993

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 53

Eilef A. Meland (SV): Jeg vil stille følgende spørsmål til nærings- og energiministeren:

Oppdraget for bygging av Troll Fase I ble tildelt det nederlandske selskapet Grootint. Både ordfører og Samorganisasjonen i Stavanger reagerer på at ordren gikk til et utenlandsk verksted.

Vil statsråden følge opp kravene om samfunnsmessig styring for å sikre norske indstriarbeidsplasser?

Statsråd Jens Stoltenberg: Norsk sokkel har alltid vært åpen for internasjonal konkurranse. Det ligger nedfelt i det nasjonale rammeverket for petroleumsvirksomheten på norsk sokkel. Så vel under oppbyggingen av oljevirksomheten i Norge som i dagens mer etablerte fase, har dette vært og er fortsatt et nødvendig prinsipp. Det skyldes dels at Norge som et land med begrensede ressurser, ikke har mulighet til å kunne levere alle varer og tjenester, dels skyldes det et ønske om og et behov for å gi norsk leverandørindustri en internasjonal målestokk for de krav og forventninger som stilles til denne sektoren. I dag er norsk industri i mange bransjer konkurransedyktig på norsk sokkel. Det betyr igjen at de gjennom konkurransedyktighet hjemme vil kunne ha grunnlag for å utvide sitt marked gjennom internasjonalisering.

Over tid har norske bedrifter oppnådd en andel av leveransene til norsk sokkel på om lag 50-60 pst., noe som må betegnes som et svært godt resultat. Dette innebærer at sokkelvirksomheten gir en aktivitet i norsk industri for mange milliarder kroner hvert eneste år. I 1992 ble det satt ut kontrakter til en samlet verdi av 60 milliarder kr. Den norske andelen av disse tilsvarer rundt 55 pst.

Tilrettelegging av oppdrag til norsk leverandørindustri er hjemlet i petroleumsloven § 54. Forskriftenes § 38 gir et mer detaljert rammeverk for hvordan oljeselskapene skal opptre i markedet.

Regelverket åpner for internasjonal anbudskonkurranse. Dette er en del av spillet. På samme måte ønsker vi at norske leverandører skal vinne kontrakter på utenlandske markeder og gjennom dette videreutvikle sin kompetanse.

I 1992 og 1993 har vi hatt et rekordhøyt aktivitetsnivå på norsk sokkel. Bare innenfor verkstedsmarkedet er det de to siste årene tildelt oppdrag for 21 milliarder kr. Den norske andelen av disse kontraktene er på rundt 65 pst. Hvis vi ser spesielt på større fabrikasjonsoppdrag som er blitt tildelt i denne perioden, har 16 av 21 kontrakter blitt tildelt norske verksteder til en samlet verdi av rundt 10 milliarder kr. Den norske andelen av disse større oppdragene er hele 80 pst.

I årene framover ventes det en nedgang i totalmarkedet samtidig med store strukturelle endringer på tilbuds- og etterspørselssiden. Det vil bety krav til nye tilpasninger for industrien. Nærings- og energidepartementet vil fortsatt aktivt følge opp dette markedet innenfor rammene av vår egen lovgivning og det internasjonale avtaleverket. Vi er sterkt opptatt av at norsk industri skal ha best mulig grunnlag for å konkurrere om oppdrag både hjemme og ute.

Regjeringen driver i høyeste grad samfunnsmessig styring for å sikre norske industriarbeidsplasser. Vi styrer økonomien slik at prisstigningen og rentene er rekordlave, med det resultat at industriens konkurranseevne er betydelig forbedret. I tillegg styrer vi ved at vi blant annet har sørget for at en økende andel av landets inntekter går til forskning og gjennom det bidrar til at norske selskaper får anledning til å delta på likeverdige og gode vilkår med utenlandske selskaper. Sammen med selskapenes egen innsats har denne omfattende næringspolitiske satsingen vært med å sikre tusenvis av arbeidsplasser i norsk industri. Det er et resultat av samfunnsmessig styring.

Eilef A. Meland (SV): Jeg takker for svaret.

Den 22. november gjennomførte om lag 1000 industriarbeidere en politisk streik i Stavanger. Samorganisasjonen og fagforeningen ved to større industriarbeidsplasser reagerte på at enda et oppdrag i oljesektoren gikk til et utenlandsk verft. De fagorganiserte imøtegikk på denne markering statsrådens tilbakevisning når han har henvist til at 15 av i alt 19 leveranser har gått til norske bedrifter. Tallene ble nå i svaret fra han ajourført fra 16 av i alt 21 leveranser. Fagforeningen opplyser at de oppdragene det her gjelder, er de største og representerer 30 pst. av oppdragsmassen. Av Troll-oppdraget gikk 80 pst. til utlandet.

Statsråden svarer at Regjeringen ivaretar samfunnsmessig styring ved å legge til rette for fri konkurranse ved lave priser og konkurransemessige betingelser. Det er ikke dette som forbindes med samfunnsmessig styring. (Presidenten klubber.)

Jeg vil stille statsråden et oppfølgingsspørsmål. Når andelen i Storbritannia som går til industrien til egen sokkel, er 90 pst., er det et produkt av fri konkurranse på dette markedet?

Presidenten: Presidenten vil understreke at også spørsmålet skal være inkludert i et ene minuttet som står til disposisjon for spørreren.

Statsråd Jens Stoltenberg: Jeg tror alle er enig om at det er beklagelig når norsk industri ikke når opp og får leveranser til norsk sokkel.

Det jeg forsøkte å få fram, er at av de større verftsoppdragene har 80 pst. gått til norske verft, og det er en betydelig andel. Jeg pekte på at vi utøver samfunnsmessig styring både gjennom å bedre rammevilkårene for norsk industri og også ved å tilrettelegge aktivt oppdragene, slik at en størst mulig andel innenfor det regelverk vi opererer innenfor, skal komme norsk industri til gode, og har derfor blant annet sørget for at når et oppdrag har gått til utlandet, så har en underleveranse tilsvarende omtrent 20 pst. gått til et norsk verft, og det er også et uttrykk for samfunnsmessig styring.

Ellers er det et paradoks at representanten representerer et parti som på vesentlige områder går inn for å redusere aktiviteten i oljevirksomheten, og dermed gi færre oppdrag til norsk verftsindustri.

Eilef A. Meland (SV): Jeg takker statsråden for svaret.

Spørsmålet gjelder ikke tempoet i oljeutvinningen, men den andel som går til norsk industri. Da vil jeg trekke fram uttalelser fra ordførerne i Stavanger, og fra tidligere ordfører i Stavanger, Tore Nordtun, nåværende stortingsrepresentant som har tatt til orde for en oljepolitisk revurdering, men også for større grad av bevisst samfunnsmessig styring. Disse personer har således tatt feil av Regjeringens politikk på dette området. Begge har vært kritiske til den situasjonen vi nå ser. Da svarer statsråden bagatelliserende til Stavanger Aftenblad den 18. november noe som har vakt oppsikt:

Det er jobben deres å slåss for sine lokale interesser...

Mener statsråden at krav om samfunnsmessig styring av denne industrien er en lokal sak?

Statsråd Jens Stoltenberg: Nei. Statsråden mener ikke at det er en lokal sak å utøve samfunnsmessig styring. Derfor utøver vi samfunnsmessig styring fra sentralt hold, fra Regjeringen.

Det jeg forsøkte å få fram i mitt svar på tilleggsspørsmålet, var at andelen oppdrag norsk industri får, er et resultat av to forhold. For det første av hvor mange oppdrag det totalt sett er på norsk sokkel, og for det andre av hvor stor andel av de oppdragene norsk industri får. Når det gjelder de større verftsoppdragene, ligger vi oppe i 80 pst., og når SV har foreslått vesentlige reduksjoner, blant annet å kutte ut Heidrun-, Frøy- og også deler av Troll-utbyggingen, er det klart at det ville blitt mindre oppdrag til norske industriarbeidsplasser enn med den politikken Regjeringen fører.