Stortinget - Møte onsdag den 8. desember 1993

Dato: 08.12.1993

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 54

Unn Aarrestad (Sp):

Ved fleire høve har det vorte stilt spørsmål ved dei krav til eigenkapital som blir stilt for å få støtte frå Statens nærings- og distriktsutviklingsfond sin eigenkapitaldivisjon. Eg viser mellom anna til oppslag i Stavanger Aftenblad 25. november 1993.

Tolkar næringsavdelingane i fylka regelverket i SND på ein feil måte, og kor mange søkjarar, med mindre enn ein million i eigenkapital, har fått støtte frå SND sin eigenkapitaldivisjon?

Statsråd Jens Stoltenberg: SND informerer jevnlig om sine forskjellige virkemidler. Dette gjelder kanskje spesielt egenkapitalordningen. Dette skjer for det første gjennom seminarer hvor SND deltar, samt gjennom utsendelse av informasjonsbrosjyrer. Det er videre avholdt to informasjonssamlinger i SND for alle fylkeskommunene og regionkontorene. I tillegg har administrerende direktør i SND besøkt alle fylkenes næringsavdelinger og regionkontorer for blant annet å informere om egenkapitalordningen. Nylig har også SND, etter anmodning fra departementet, sendt ut brev til alle fylker og regionkontorer med informasjon om blant annet regelverket for egenkapitalordningen, hvor det understrekes at det ikke eksisterer noen nedre grense for bokført egenkapital for å komme i betraktning under egenkapitalordningen.

Det er således grunn til å hevde at fylkene og regionkontorene er blitt informert i tilstrekkelig grad for å kunne informere korrekt om ordningen til potensielle brukere. Jeg synes imidlertid også at SNDs ytre apparat selv har et ansvar for å være korrekt informert. Det er rimelig at fylkene og regionkontorene tar kontakt med SNDs egenkapitaldivisjon dersom de synes det er uklarheter i regelverket for denne ordningen.

Når det gjelder

Når det gjelder andre del av spørsmålet, kan jeg opplyse at SND ved utgangen av november 1993 har besluttet å gå inn med aksjekapital i 22 selskaper. Av disse hadde fem bedrifter en bokført egenkapital i siste tilgjengelige regnskapsår på under 1 million kr. Tre av disse fem selskapene hadde faktisk negativ bokført egenkapital. Sju av investeringene er foretatt i nyetablerte selskaper og hadde av den grunn ingen tilgjengelige regnskapstall i 1992. Dette innebærer at en tredjedel av selskapene med kjent bokført egenkapital siste regnskapsår som mottok støtte, hadde bokført egenkapital på under 1 million kr.

Jeg må imidlertid nok en gang peke på at bokført egenkapital eller nominell aksjekapital ikke er avgjørende for om SND vil gå inn med ny egenkapital i selskapet. Det viser jo også de tall jeg nettopp har vist til. Det eksisterer ingen nedre grense når det gjelder bokført egenkapital, for at selskapet skal kunne komme i betraktning under ordningen. Det er derimot riktig at SND har satt en normal nedre investeringsgrense på 500000 kr i hvert prosjekt. Jeg vil imidlertid understreke at dette er en normalgrense, og ingen absolutt grense. SND har faktisk foretatt to investeringer i den siste tiden som hver har utgjort mindre enn 300000 kr.

Jeg vil derfor på det sterkeste framholde at det er mulighetene for en lønnsom utvikling som er avgjørende for SNDs vurdering av om de ønsker å investere i et selskap, og ikke dets størrelse målt ved bokført egenkapital eller nominell aksjekapital. Det finnes ifølge SND ikke ett eneste eksempel på at en bedrift er avvist med den begrunnelse at den er for liten.

Unn Aarrestad (Sp): Eg takkar statsråden for svaret. Eg merkjer meg at det kanskje ikkje alltid er samsvar mellom liv og lære, mellom det ein oppfattar som signal frå eigenkapitaldivisjonen sentralt, og det som ein skal gi råd om i fylke. I Senterpartiet er me opptekne av at næringslivet i landet skal få best moglege vilkår for å etablera seg, samtidig som me meiner det skal stillast krav til søkjarane.

Eg har merka meg at det er forholdsvis få som har fått støtte, berre fem bedrifter med bokført eigenkapital under 1 million. Eg vil då spørja: Vil statsråden med bakgrunn i at det berre er halde to informasjonssamlingar og at det enno er ein del som kan misforstå, gje enno betre informasjon, eller meiner ein at dette berre skal skje den andre vegen? Og kor lenge vil det går før statsråden vurderer regelverket på nytt?

Statsråd Jens Stoltenberg: Statsråden kan ikke forstå at det er gitt for dårlig informasjon. I tillegg til informasjonssamlingene er det sendt ut brosjyrer, avholdt egne møter og nylig sendt ut et eget brev om saken. Dessuten har departementet ved en rekke anledninger i media understreket at det ikke fins en slik nedre grense på 1 million kr.

Jeg syns dessuten at det ikke dreier seg om få selskaper, når en tredjedel av selskapene der man har bokført egenkapital registrert, har bokført egenkapital på mindre enn 1 million kr. Da syns jeg ikke man kan snakke om en liten andel små bedrifter. Jeg tror at én grunn til misforståelse om dette, er at representantens parti stadig gjentar at det fins en slik nedre grense, og det bidrar til å skape usikkerhet.

Unn Aarrestad (Sp): Eg må jo seia at me i Senterpartiet ser på kva som skjer rundt om i landet og dannar våre oppfatningar ut frå det. Me er så visst ikkje interesserte i feilinformasjon, men me tek jo signal rundt om frå ulike fylke. Det bør samtlege kunna gjera når det gjeld dette.

Me er i tillegg opptekne av at SND skal kunna vera eit godt for distriktspolitiske område. Vil statsråden gå inn for at SND òg skal kunna verta eit godt distriktspolitisk verkeområde for små og mellomstore bedrifter? Og korleis har statsråden tenkt at dette skal skje når det vert skåre ned på løyvingane til den delen der fylkeskommunen har avgjersle?

Statsråd Jens Stoltenberg: Jeg er litt usikker på hva Senterpartiet ser rundt omkring i landet. Men det Senterpartiet burde se, var at en tredjedel av de bedriftene som mottar støtte, og som har registrert bokført egenkapital, har mindre enn 1 million, for det er virkeligheten. Da burde det ikke være noe grunnlag for å si at det bare er bedrifter med mer enn 1 million kr i aksjekapital som får støtte. Jeg betrakter SND som et godt virkemiddel, også for Distrikts-Norge. Men vi skal alle være klar over at det altså er mindre enn ett år siden SND ble etablert, så vi må selvfølgelig være forberedt på innkjøringsproblemer, og at det nå er spørsmål om å konsolidere og få etablert SND som det redskapet vi alle sammen ønsker at det skal være.