Stortinget - Møte onsdag den 15. desember 1993

Dato: 15.12.1993

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 16

Eirin Faldet (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kulturministeren:

I forbindelse med OL-94 skal Norges Olympiske Komite (NOK) i samarbeid med Lillehammer kommune utvikle et designprogram.

Hva vil kulturministeren gjøre for at dette programmet skal komme samtlige arenakommuner i OL-regionen til gode?

Statsråd Åse Kleveland: Jeg antar at representanten Faldet her sikter til Lillehammer Olympiske Organisasjonskomite A/S' - LOOCs - designprogram, som er et vesentlig grunnlag for salgssuksessen til OL-lisensprodukter.

LOOCs designprogram er basert på markedsmessig utnyttelse av de olympiske symbolene - de fem ringene, Lillehammer-emblemet, maskotene Kristin og Håkon og piktogramserien.

Den Internasjonale Olympiske Komite - IOC - eier rettighetene til kommersiell bruk av de olympiske symbolene. De nasjonale olympiske komiteer - i Norge Norges Olympiske Komite, NOK - har rett til å utnytte OL-symbolene i forbindelse med nasjonale inntektsprogram. LOOC har i avtaler med IOC og NOK sikret seg disposisjonsretten til symbolene frem til 1. september 1994. For denne bruksretten betales en lisensavgift til IOC/NOK. I henhold til avtalene går retten til kommersiell utnyttelse av symbolene tilbake til IOC og NOK etter dette tidspunkt.

For perioden 1. september 1994 til 1. mars 1996 har IOC overdratt bruksrettighetene til OL-symbolene til NOK. NOK, Lillehammer kommune og det regionale etterbruksselskapet Olympia Utvikling har under etablering et selskap for kommersiell videreutvikling av designprogrammet i denne perioden. Etter fradrag for lisensavgift til IOC og NOK og avsetning til selskapets drift og utvikling vil overskuddet fordeles i henhold til eierandelene i selskapet, dvs 51 pst. til Norges Olympiske Komite, 34 pst. til Lillehammer kommune og 15 pst. til Olympia Utvikling.

Som det fremgår av ovennevnte redegjørelse, er premissene for videreføring av designprogrammet nå fastlagt.

Stortinget har forutsatt at alle LOOCs gjenstående verdier etter avslutningen av Vinterlekene skal fordeles mellom etterbruksselskapene og arenakommunene. Det vil bli tatt hensyn til overskudd fra designprogrammet når endelig fordeling mellom arenakommunene skal fastsettes.

Eirin Faldet (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg har forstått det slik at NOKs bidrag til designprogrammet er de olympiske ringer, videre at Lillehammer kommune har laget OL-emblem som er godkjent av NOK og IOC. Resten av designprogrammet, med piktogrammer og snøkrystaller, er utviklet i LOOC. Utviklingsarbeidet og kommersialiseringen er skjedd med statlige bevilgninger over OL-budsjettet. Kulturdepartementet har selv latt gjennomføre en vurdering sammen med Olympia Utvikling og Lillehammer kommune, og har som kjent fått utført en juridisk vurdering, som konkluderer med at piktogrammer og snøkrystaller tilhører og fritt kan disponeres av den norske stat. Dette hører således med til de verdier som er skapt gjennom OL-arrangementet, og som skal anvendes til fordel for regionen.

Jeg stilte dette spørsmålet fordi jeg selvsagt er opptatt av likebehandling av OL-arenakommunene. Det er derfor jeg vil henstille til statsråden å ha dette med likebehandling med i den videre vurdering.