Stortinget - Møte onsdag den 26. januar 1994

Dato: 26.01.1994

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 8

Einar Steensnæs (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Departementets valg av trasé for parsell av Rv 11 langs Åkrafjorden kommer i konflikt med betydelige kultur- og naturverninteresser. Distriktet er sterkt opptatt av at vegprosjektet kan fullføres snarest mulig i tråd med forutsetningene i bompengevedtaket.

Hvilken fremdriftsplan arbeides det nå etter for dette viktige veganlegget?

Statsråd Kjell Opseth: Eg seier meg lei for at eg vart noko sein. Det er første gongen det har hendt, og eg håpar det er den siste.

Etter Samferdselsdepartementets godkjenning av hovudplanen for parsellen Teigland-Lauvareid-Håland den 26. oktober 1993 er førebuinga av reguleringsplanarbeidet no i gang. Den valde løysinga tek meir omsyn til mellom anna kultur- og naturverninteresser i Stordalen enn tidlegare forslag til løysing gjennom dalen. Det var ønskjeleg å unngå at Rv 11 vart lagt i dagen i dei øvre delar av Stordalen. Samstundes ligg det betre til rette for ei seinare vegutløysing mot Sauda dersom dette skulle bli aktuelt.

Med ei rask framdrift av reguleringsplan, grunnkjøp og byggjeplanar og eit smidig samarbeid med lokale styresmakter og andre instansar skulle anlegget av denne siste parsellen i Åkrafjorden kunne starte opp i slutten av 1995 og fullførast i løpet av tre år. Det er noko seinare enn opplyst i budsjettet for 1994, men vegstyresmaktene gjev arbeidet høg prioritet.

Einar Steensnæs (KrF): Jeg takker statsråden for svaret, som i og for seg var mer positivt enn det som fremgår av de kommentarer jeg har sett lokalt og som også relaterer seg til de betydelige verneinteressene som knytter seg til det trasévalget som departementet har gjort. Dette trasévalget er som kjent også i klar motstrid til lokale prioriteringer og valg.

Det har fremkommet betydelig kritikk mot departementet for dette trasévalget rett og slett fordi en nå er redd for at dette vegprosjektet blir skjøvet i tid. Derfor er jeg glad for statsrådens forsikringer om - selv om det nå vil bli en forsinkelse - at dette skal gå fram i det tempo han har foreskrevet. Jeg håper derfor at departementet tar et aktivt ansvar for gjennomføring av prosjektet.

Men jeg vil spørre: Når Etne kommune nå ikke ønsker å regulere det nevnte alternativet som departementet har valgt, men bruke § 18 i plan- og bygningsloven, vil statsråden da vurdere andre alternativer dersom alternativ 2 likevel viser seg å være vanskelig å gjennomføre etter den foreskrevne tidsplan?

Statsråd Kjell Opseth: La meg få lov å seie at framdrifta for Åkrafjord-anlegget er lite påverka av kva for alternativ Samferdselsdepartementet hadde stadfesta - anten det som vi no har stadfesta, gjennom Stordalen, eller alternativ 2.

Så til spørsmålet om kommunens medverknad til ei smidig handsaming av planar: Eg har fått opplyst at kommunestyret i går med stort fleirtal sa at dei ville medverke til ei smidig gjennomføring av den vidare planprosessen.

Einar Steensnæs (KrF): Et kort tilleggsspørsmål: Som kjent er denne saken anket inn for Sivilombudsmannen av fire store miljø- og naturverninteresseorganisasjoner. Hvordan vil statsråden vurdere fremdriften av prosjektet i forhold til den påklagen som Sivilombudsmannen nå vurderer?

Statsråd Kjell Opseth: Eg skal vakte meg vel for å kommentere Sivilombodsmannens handtering av saka. Vi får la det spørsmålet gå sin gang. Det eg føler meg nokså viss om, er at handsaminga av denne saka har skjedd i samsvar med gjeldande lovverk, og så får vi sjå kva Sivilombodsmannen seier til den anken som han no har til behandling.