Stortinget - Møte onsdag den 16. februar 1994

Dato: 16.02.1994

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 2

Eva Lian (Sp): Jeg vil få lov å stille følgende spørsmål til kommunal- og arbeidsministeren:

Med bakgrunn i den høye arbeidsledigheten vi har i landet, og det store behovet for ledige hender som finnes, spesielt innen eldreomsorgen, vil kommunal- og arbeidsministeren ta et initiativ for å vurdere muligheten av å kunne bruke arbeidsledighetstrygd i eldreomsorgen, slik at ledige hender kan brukes til meningsfylt arbeid?

Statsråd Gunnar Berge: I mitt svar på forrige spørsmål påpekte jeg at arbeidsledighetstrygden skal fungere som en inntektssikring ved bortfall av arbeidsinntekt som følge av uforskyldt ledighet. Dagpenger skal ikke nyttes som subsidiering av lønnsutgifter i noen form for virksomhet.

Årsaken til dette er blant annet at slik subsidiering lett fører til konkurransevridning og bidrar til å gjøre arbeidsmarkedet mindre fleksibelt. Jeg har derfor ikke til hensikt å vurdere mulighetene for endring av regelverket på dette området. Skadevirkningene på arbeidsmarkedet ville bli større enn hva vi kan oppnå ved eventuelle fordeler.

På den annen side viser jeg til at det under arbeidsmarkedspolitikken er etablert sysselsettingstiltak som primært er iverksatt for å hindre at arbeidsledige mister kontakten med arbeidslivet og bidrar til at deres kompetanse vedlikeholdes eller helst styrkes. Slike tiltak imøtekommer ønskene til representanten Lian ved at arbeidsledige kommer over i meningsfull sysselsetting samtidig som kommunene kan få utført prioriterte oppgaver, for eksempel innenfor eldreomsorgen. Jeg viser spesielt til at 250 millioner kr av midlene til sysselsettingstiltak i 1994 er øremerket til formål innenfor sosial- og helsesektoren.

Eva Lian (Sp): Jeg takker for statsrådens svar, og jeg ser absolutt forbindelseslinjene til representanten Halvorsens forrige spørsmål. Jeg tviler heller ikke på at statsråden har et oppriktig ønske om og vilje til å gjøre sitt for å redusere arbeidsledigheten. Men jeg er sikker på at også statsråden ser det meningsløse i at folk « betales » via arbeidsledighetstrygd for å gjøre ingenting. Og dette skjer selv om vi har behov for hendene, og vi faktisk har hendene.

Jeg har lyst til å vise til et konkret eksempel fra Kristiansand. Ifølge Fædrelandsvennen den 25. januar er behovet for ekstra hjelpepleiere i omsorgstjenesten enormt. Samtidig går arbeidsløse hjelpepleiere og hever trygd uten å få arbeid. Det har vært kontakt mellom kommunen og fylkesarbeidssjefen i Kristiansand for å prøve å få til et samarbeid her, men regelverket står i veien. Det lar seg ikke gjøre å overføre arbeidsledighetstrygd som den enkelte har krav på, til kommunen. Poenget med en slik ordning er at kommunen sikrer den enkelte arbeidsledige fast jobb.

Vil statsråden se på muligheten for en dispensasjon slik at en slik overføring er mulig?

Presidenten: Presidenten vil understreke at tilleggsspørsmålene skal være innenfor en taletid på 1 minutt.

Statsråd Gunnar Berge: Kontinuerlig vurderer vi jo eksisterende regelverk og de ordningene som praktiseres, med sikte på å gjøre dem stadig bedre. Og jeg må minne om at en faktisk har etablert en ordning med nøyaktig det samme utgangspunkt som representanten Eva Lian her har, det såkalte KAJA-prosjektet. Men det er klart at en har rammer også for dette tiltaket. En må prioritere blant grupper som er arbeidsledige, og de som er prioritert i første rekke, er de såkalte langtidsledige. En har nettopp etablert denne ordningen for at de som er ledige, istedenfor en passiv tilværelse som trygdemottakere skal få et konkret tilbud. Dessuten, hvis de ikke mottar det tilbudet, mister de selvfølgelig også retten til dagpenger.

Eva Lian (Sp): Jeg takker for svaret.

Jeg har lyst til å vise til hva som står i Dagbladet for i går, tirsdag den 15. februar, der Yngve Hågensen går ut og sier: « Det er lov å bruke hue » - « gi blaffen » i byråkratiet. Det virker på meg som regelverket noen ganger er så firkantet at det å bruke hue, i dette tilfellet for å få arbeidsledige inn i fornuftige jobber, kan virke for vanskelig.

Jeg vil be om at statsråden ser på dette, slik at det er mulig å få til en kombinasjon her.

Statsråd Gunnar Berge: Jeg synes generelt sett det er et godt råd å bruke hodet, og jeg prøver etter fattig evne.

De synspunktene som LOs leder gav uttrykk for i Dagbladet i går, setter jeg pris på, særlig på bakgrunn av at vi har hatt visse konflikter - også med fagbevegelsen - når det gjelder utformingen av for eksempel regelverket for KAJA. Det tok lang tid før vi klarte å oppnå enighet om hvordan avlønningene skulle skje. Men hvis det skjer en oppmyking i forhold til slavisk å følge et regelverk også i arbeidstakerorganisasjonene, samtidig som vi etter beste evne skal prøve å være så fleksible som mulig, kan vi kanskje møtes og få til enda bedre resultater når det gjelder å få iverksatt tiltak for arbeidsledige i framtida.