Stortinget - Møte onsdag den 16. mars 1994

Dato: 16.03.1994

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 27

Erna Solberg (H): Jeg vil få lov å stille følgende spørsmål til finansministeren:

Vil statsråden sikre at den undersøkelse av virkningene av delingsmodellen som Statistisk Sentralbyrå nå gjennomfører, offentliggjøres så snart den er klar, slik at andre kan bruke dette materialet som grunnlag for egne vurderinger?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Som redegjort for i nasjonalbudsjettet for 1994, vil resultatet av vurderingen av delingsmodellen bli lagt fram for Stortinget høsten 1994. Den økonomiske analysen vil være basert på et omfattende datamateriale som Statistisk Sentralbyrå på oppdrag fra Finansdepartementet er i gang med å samle inn. Materialet vil omfatte om lag 7500 selskaper og 5000 næringsdrivende og deres familier, og det innhentes opplysninger for inntektsårene 1991 og 1992.

Datamaterialet og analysen som departementet vil foreta på grunnlag av materialet, vil inngå på vanlig måte som en viktig og sentral del av den interne saksforberedelsen i departementet, før saken blir lagt fram for Stortinget. Evalueringen vil i tillegg til det datamaterialet som Statistisk Sentralbyrå tilrettelegger, også være basert på utrednings- og forskningsprosjekter, en omfattende høring og en ligningsadministrativ vurdering i regi av Skattedirektoratet. Det er det samlede resultat av alle disse tingene som vil danne grunnlaget for Regjeringens vurdering av delingsmodellen.

Som vanlig i forbindelse med så omfattende datainnsamlinger og tallbearbeidinger som det her er tale om, er det usikkert når materialet vil kunne være ferdig kontrollert og tilrettelagt for endelig publisering.

Siden det denne gangen er snakk om et nytt og omfattende materiale, vil behovet for etterkontroll og utprøving av regnerutiner være mer omfattende og tidkrevende enn ellers. Statistisk Sentralbyrå opplyser at en slik ferdigstillelse sannsynligvis vil skje i god tid før framleggelsen av nasjonalbudsjettet 1995. Statistisk Sentralbyrå opplyser videre at offentliggjøring, slik regelen er, vil skje samtidig med at undersøkelsen ferdigstilles.

Erna Solberg (H): Jeg takker statsråden for svaret. Som ministeren nevnte, er dette et tema vi har vært borti mange ganger når det gjelder spørsmålet om evaluering av delingsmodellen. For oss er det vesentlig at det datamaterialet som Statistisk Sentralbyrå nå utarbeider, gjøres tilgjengelig for andre aktører, slik at de også kan bruke materialet i forkant av den evalueringen som Regjeringen skal presentere for Stortinget.

Jeg har lyst til å understreke at finansministeren i brev av 10. juni 1993 sa følgende til finanskomiteen: « Det samlede datamaterialet vil etter planen først kunne foreligge våren 1994. Når datamaterialet for inntektsårene 1991 og 1992 er ferdigstilt, vil det bli stilt til disposisjon for annen forskning og analyse. Datamaterialet vil da være tilgjengelig etter tilsvarende retningslinjer som for annen offisiell inntektsstatistikk m.v. fra Statistisk Sentralbyrå. »

Jeg tolker signalene som ministeren nå gir, dit hen at denne planen ikke vil kunne la seg gjennomføre. Jeg vil gjerne ha det oppklart, for det ville være en alvorlig brist i muligheten til å få gjort et selvstendig arbeid knyttet til skattereformen for dem som har andre meninger enn Regjeringen.

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Jeg er enig med representanten Solberg i at det er viktig at det gis rik anledning og god mulighet for alle som var med på forberedelsen, diskusjonen og gjennomføringen av skattereformen i Stortinget, til å gå inn i det materialet som vil bli framlagt i forbindelse med evalueringen av delingsmodellen. Jeg synes det er godt samsvar mellom det som representanten Solberg her refererer til, og det jeg sa i mitt svar: Når Statistisk Sentralbyrå har ferdigstilt sin rapport, vil den samtidig også bli offentliggjort. Det vil skje i god tid før nasjonalbudsjettet for 1995 blir lagt fram, og forhåpentligvis også i så god tid at Høyre og andre partier får rikelig anledning til å gå inn i materialet - i hvert fall vil jeg gjøre det jeg kan for å medvirke til det.