Stortinget - Møte onsdag den 23. mars 1994

Dato: 23.03.1994

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 1

Svein Ludvigsen (H):

Regjeringen har oppnevnt Forum for verdiskaping med representanter fra større organisasjoner og grupper. Landets nest største nærings- og arbeidsgiverorganisasjon, Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon, er ikke representert.

Hvorfor har ikke hovedorganisasjonen for disse store og viktige næringene fått plass i forumet?

Statsråd Jens Stoltenberg: I arbeidet for økt verdiskaping og sysselsetting ser Regjeringen det som viktig å føre en dialog med representanter for norsk samfunns- og næringsliv. Dette er en årsak til at vi opprettet Forum for verdiskaping i april 1993. Forumet, som er et rådgivende organ, skal kunne gi innspill blant annet til arbeidet i statsrådsutvalget for næringspolitisk strategi og skape bred forståelse for nødvendige tiltak for å styrke norske bedrifters evne til å konkurrere.

Forumet består av ressurspersoner fra nærings- og samfunnsliv, både fra finansinstitusjoner, eiersiden i norsk næringsliv, teknologi-, utdannings- og forskningsmiljøer. Fra Regjeringen møter statsministeren, finansministeren og nærings- og energiministeren. Øvrige statsråder deltar når deres arbeidsområder berøres.

Representanten Ludvigsen spør hvorfor hovedorganisasjonen for de store og viktige Handels- og servicenæringene ikke er representert i forumet. Jeg er enig i at de tjenstytende næringene har stor betydning i verdiskapingskjeden. Ved etableringen av forumet er det da også tatt hensyn til dette forhold blant annet gjennom den brede sammensetningen forumet har fått. Blant forumets medlemmer er det også representanter fra de tjenstytende næringene. Vi finner for eksempel deltakere fra reiselivsnæringen, handelsnæringen og rådgivende ingeniørtjenester. Sammen med forumets deltakere fra andre næringer gir disse verdifulle bidrag til forumet i kraft av sin kompetanse og innsikt i de spørsmål forumet arbeider med, og ikke i kraft av at de representerer bestemte organisasjoner. Dersom en ser bort fra representantene fra LO og NHO, er for øvrig ingen av forumets medlemmer med som representanter for bestemte organisasjoner eller større grupper.

Min vurdering er derfor at Forum for verdiskaping har en sammensetning som er godt tilpasset de oppgaver som forumet er satt til å løse.

Jorunn Ringstad: hadde her teke over presidentplassen.

Svein Ludvigsen (H): Jeg takker statsråden for svaret, men jeg syns det er beklagelig at Regjeringen ikke har tatt konsekvensen av sin påståtte positive holdning til bedrifter innenfor Handels- og servicenæringen. Uansett hva statsråden sier, taler de faktiske forhold sitt tydelige språk og forteller noe annet enn det han påstår. HSH er nettopp hovedorganisasjonen for Handels- og servicebedriftene, som hovedsakelig består av små og mellomstore bedrifter. De har ikke fått noen plass i Forum for verdiskaping til tross for at NHO har to representanter og LO tre. De øvrige yrkesorganisasjoner har ingen. Hvis man hadde villet hatt en større bredde i forumet og direkte representasjon for dem som representerer disse viktige næringer, hadde man hatt mulighet til det. Men jeg forstår det slik at man aktivt og positivt har holdt HSH utenfor.

Jeg kan også referere til representasjon i andre sammenhenger. Norges forskningsråd og områdestyrene der er etter mitt syn skjevt sammensatt i og med at næringslivet og Handels- og servicebedriftene i svært liten grad har fått plass og innflytelse.

Min påstand er at Regjeringen i for liten grad tar konsekvensen av sin påståtte positive holdning til så vel Handels- og servicebedrifter som små og mellomstore bedrifter. Regjeringen rekrutterer fra og lytter til industrien og de store i næringslivet. Det er vel og bra, det - det skal de også gjøre - men de bør etter mitt skjønn også lytte til andre grupper.

Mitt tilleggsspørsmål blir da: Syns ikke statsråden det er all mulig grunn til å være mer lydhør overfor de tjenstytende næringer, som jo Regjeringen i sitt eget langtidsprogram sier vil stå for 60 prosent av verdiskapingen og 75 prosent av sysselsettingen i år 2010?

Statsråd Jens Stoltenberg: Vi er lydhøre overfor Handels- og servicenæringen. Derfor har de blitt viet stor omtale i langtidsprogrammet, som representanten Ludvigsen viste til, og derfor er de også representert i Forum for verdiskaping. Men de er ikke representert gjennom sine hovedorganisasjoner. De er representert ved at representanter for bedrifter innenfor Handels- og servicenæringen sitter i forumet.

Ingen andre organisasjoner er representert i dette forumet, bortsett fra LO og NHO. Det er mange andre organisasjoner man kan godt kunne tenke seg skulle sittet der, men vi har valgt å sette sammen et forum på grunnlag av enkeltpersoner etter en vurdering av deres kvalifikasjoner og egenskaper, og ikke å sette sammen et representativt organ fra det vide spekter av næringsorganisasjoner i Norge. Det eneste unntaket er som nevnt LO og NHO. Bortsett fra dem er det bare enkeltpersoner og enkeltbedrifter, også innen Handels- og servicenæringen, som er representert i forumet.

Svein Ludvigsen (H): Jeg takker statsråden også for dette svaret. Jeg oppfattet ham dit hen at han ikke har satt bom for HSH eller andre hovedorganisasjoner. Men jeg minner om at det i dette forumet sitter to representanter fra den største hovedorganisasjonen for næringslivet, mens den nest største ikke har noen. Det jeg ønsker, er at man får en bedre balanse mellom dem som representerer den større industrien og de større bedriftene, og dem som representerer de mindre, og som i stor grad er organisert i HSH.

Jeg håper derfor at man fra Regjeringens side ved et egnet høve kan vurdere denne sammensetningen og kanskje finne rom også for en representant for de små og mellomstore bedriftene, som de Handels- og servicenæringsbedrifter som er organisert i HSH. Jeg tror det ville blitt godt mottatt i de små og mellomstore bedrifter, som ofte føler at de kommer i skyggen av det både regjering og storting driver med.

Statsråd Jens Stoltenberg: Jeg har merket meg representanten Ludvigsens ønsker, og jeg deler intensjonene bak de ønskene. Men mitt poeng er at vi har representanter for små og mellomstore bedrifter med i forumet. Vi har med representanter fra Handels- og servicenæringen, men de kommer fra bedriftene og ikke fra organisasjonene.

Ved andre anledninger kan det være riktig å ta inn representanter for organisasjonene, og det vil Regjeringen ha et åpent forhold til.