Stortinget - Møte onsdag den 23. mars 1994

Dato: 23.03.1994

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 18

Per Olaf Lundteigen (Sp): Jeg vil få stille følgende spørsmål til finansministeren:

I stortingsdebatten den 3. mars 1994 om kredittmeldinga uttalte statsråden at det ikke var aktuelle planer å si ja til styret i Folketrygdfondet sitt ønske om å plassere deler av fondets midler utenlands. I Dagens Næringsliv 5. mars 1994 uttaler styrets leder, Henrik Lisæth, seg slik at det bare er et spørsmål om tid før dette vil la seg gjøre.

Har Regjeringen mer langsiktige planer om å tillate utenlandsplassering?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Folketrygdfondets styre har reist forslag overfor departementet om utvidelse av Fondets plasseringsadgang til også å omfatte utenlandske aksjer og obligasjoner. Slike plasseringer skal ifølge forslaget kunne skje innenfor en ramme på 10 prosent av fondets kapital, dvs. om lag 8 milliarder kr.

Etter de retningslinjer som gjelder i dag, kan Folketrygdfondet plassere midlene i norske obligasjoner og sertifikater, børsnoterte aksjer og grunnfondsbevis i norske selskaper, kontolån til statskassen og innskudd i forretnings- og sparebanker. Plasseringsreglementet for Folketrygdfondet blir fastsatt av Stortinget.

I stortingsdebatten om kredittmeldingen kommenterte jeg Folketrygdfondets adgang til utenlandsplasseringer, som også representanten Lundteigen her viser til. Der sa jeg at det ikke var aktuelle planer om å foreslå overfor Stortinget å gi Folketrygdfondet adgang til å plassere i utenlandske aksjer og obligasjoner. På det konkrete spørsmålet jeg får fra representanten Lundteigen i dag, kan jeg bekrefte at det heller ikke foreligger mer langsiktige planer om å foreslå at en slik adgang blir gitt.

For øvrig vil Regjeringen i revidert nasjonalbudsjett gi en nærmere vurdering av de forslag som Folketrygdfondet nå har kommet med overfor departementet.

Per Olaf Lundteigen (Sp): Dette er en søknad som kom tidlig på høsten i 1993. Det har gått en god del tid, og jeg regner med at Folketrygdfondets styre ønsker en rimelig avklaring i saken. Betyr svaret fra statsråden at departementet i realiteten vil ta søknaden opp i samband med revidert nasjonalbudsjett, slik at den får sin avklaring gjennom den behandlingen, eller utsettes behandlingen i realitet utover det du nevnte med nasjonalbudsjett?

Presidenten: Presidenten vil minne om at tale skal rettast til presidenten.

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Departementet vil gi sitt svar innenfor nær framtid overfor Folketrygdfondet, og Folketrygdfondet vil da få det svar jeg her har gitt uttrykk for til representanten Lundteigen, at det ikke er aktuelt å tillate plassering i utenlandske aksjer, og dermed vil heller ikke departementet fremme noe forslag om det overfor Stortinget.