Stortinget - Møte onsdag den 23. mars 1994

Dato: 23.03.1994

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 17

Marit Nybakk (A): Jeg har tillatt meg å stille følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

Ved Menighetsfakultetet kan mannlige prestestudenter nekte å ha øvelsesgudstjeneste sammen med kvinnelige medstudenter.

Vil statsråden ta initiativ for å få stoppet en slik praksis?

Statsråd Kjell Opseth: Praktisk-teologisk utdanning frå Menighetsfakultetet er godkjend ved kgl.res. 29. august 1986 i medhald av § 1 andre ledd i praktikumslova av 14. mai 1902. Til godkjenninga er det knytt det vilkår at verksemda blir driven etter studieplanar og eksamensreglement godkjend av departementet. Slik godkjenning er gitt ved departementet sitt brev av 18. desember 1990.

I Noreg er likestilling mellom kjønna eit grunnleggjande mål som alle politiske parti sluttar opp om. Dette gjeld ikkje minst i utdanningspolitikken. Etter mi oppfatning er det ikkje akseptabelt at utdanningsinstitusjonar som baserer si verksemd på offentleg finansiering, organiserer sitt pedagogiske opplegg på ein slik måte at det fører til at kvinnelege studentar blir gitt eit dårlegare utdanningstilbod enn mannlege studentar. Om dette er tilfellet ved Menighetsfakultetet har ikkje vore mogeleg for meg å vurdere. Eg vil ta kontakt med Menighetsfakultetet for å be om ei orientering om organiseringa av øvingsgudstenestene for å forsikre meg om at dette ikkje skjer.

Marit Nybakk (A): Jeg takker for et positivt svar, men vil forsikre meg om at det ikke bare er for å hindre at jenter får dårligere utdanning at det tas kontakt med Menighetsfakultetet, men for å stoppe det som jeg oppfatter er en segregert undervisning mellom kvinner og menn i praktisk teologi. Menighetsfakultetet får betydelig økonomisk støtte, og fra og med desember 1989 omfattes også fakultetets praktisk-teologiske seminar av privathøyskoleloven.

I Aftenposten Søndag den 13. mars ble en av de mannlige studentene som er mot kvinnelige prester intervjuet om denne saken. Jeg vil nok mene at i Norge anno 1994 er organisering av utdanning basert på slike holdninger helt uakseptabelt. Jeg håper at Utdanningsdepartementet vil følge denne saken videre, og jeg vil be statsråden bringe dette videre til kirke-, utdannings- og forskningsministeren.

Presidenten: Vi går så videre til spørsmål 23.