Stortinget - Møte onsdag den 23. mars 1994

Dato: 23.03.1994

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 23

Unn Aarrestad (Sp): Eg vil få stilla fylgjande spørsmål til helseministeren:

Helseminister Christie har lenge lova at han vil fremja forslag om jordmortenesta som ei obligatorisk delteneste i kommunane.

Når vil statsråden leggja fram lovproposisjonen om dette for Stortinget?

Statsråd Werner Christie: Departementet arbeider nå med sluttføring av et forslag om lovfesting av jordmortjenesten. Jeg anser dette nødvendig for å styrke svangerskapsomsorgen.

Siden vi fikk NOU 1984:17 om perinatal omsorg, har det vært bred faglig enighet om at jordmortjeneste er nødvendig for en optimal svangerskapsomsorg og for eksempel kan bidra til redusert spedbarnsdødelighet. Det er god erfaring for at et utvidet samarbeid mellom lege og jordmor på helsestasjonene i forbindelse med svangerskapsomsorgen gir det beste resultat, og jordmors funksjon er sentral i en helhetlig omsorg både i fødselsforberedelse, barselomsorg og hjemmebesøk før og etter fødsel. Svangerskapsomsorg er et grunnleggende ansvar i kommunehelsetjenestens forebyggende arbeid og bør være forankret i kommunehelsetjenesteloven. I kommuner med lang avstand til fødeavdeling er også ledsagertjenesten med jordmor av stor betydning. Jordmortjenesten regner vi også som fordelaktig for den gravides trygghet, for omsorgen for hennes samlede familie, og som nevnt for nyfødtomsorgen. Helsestasjonene vil samtidig få styrket sin bemanning gjennom dette forslaget, noe som lenge har vært ønsket.

I 1991 innførte vi trygderefusjon for svangerskapskontroll utført av jordmor for å øke omfanget av denne tjenesten i kommunene. Likevel viser oversikter fra fylkeslegene nedgang i kommunenes tilbud av jordmortjenester. Derfor finner jeg grunn til å foreslå lovfestet jordmortjeneste i kommunene for å sikre et nødvendig faglig nivå på svangerskapskontrollen og likeverdige forhold mellom kommunene.

Jeg vil legge fram lovforslag i en samleproposisjon om visse endringer i kommunehelsetjenesteloven for Stortinget i mai.

Unn Aarrestad (Sp): Grunnen til at eg har stilt spørsmålet, er at det til no har vore heilt vilkårleg kva kommunar som tilbyr jordmorteneste, dette trass i endring i lov om folketrygd av 21. desember 1990 som gjer det mogeleg for kommunane å få godtgjersle for svangerskapsomsorg. Lovgjevinga slik den er i dag, sikrar ikkje alle gravide likeverdig svangerskapsomsorg. Derfor takkar eg for svaret om at ein ser positivt på det og vil leggja fram proposisjon no i mai. Det er veldig viktig å få ei lov som gjev tryggleik for den gravide og familien, og det er i høgste grad godt førebyggjande helsearbeid.

Eg har grunn til å tru at det har vore vanskeleg for departementet å verte einig med andre om dette, og vil stilla dette tilleggsspørsmålet: Vert framlegging av den nye lovproposisjonen om helseteneste utsett på grunn av usemje mellom Sosialdepartementet og kommunal- og arbeidsdepartementet?

Statsråd Werner Christie: Nå tror jeg ikke jeg vil gå for langt i å kommentere Regjeringens indre arbeid, men det er helt klart at det i denne sammenheng er en avveining mellom graden av lovfesting og de generelle prinsipper vi har om kommunenes rett til selv å bestemme hvordan de vil organisere sine tjenester. Imidlertid er allerede en rekke grunnleggende helsetjenester lovfestet, så som legetjenester, fysioterapitjenester, helsesøstertjenester og sykepleietjenester generelt. Det er derfor etter min mening ikke noe dramatisk i å fremme er forslag om lovfesting også av jordmortjenesten, som, som vi har vært inne på, er et grunnleggende element i det forebyggende arbeid for svangre og fødende kvinner. Det er selvfølgelig også et moment at dette må kunne gjøres innenfor rammen av den økonomi som foreligger, og det regner vi med slik forslaget vil bli fremmet.

Unn Aarrestad (Sp): Eg takkar igjen for svaret.

Bakgrunnen for at eg er utolmodig og verkeleg håpar at proposisjon kjem no i mai og ikkje seinare, er mellom anna at det er fleire år sidan ein hadde dette oppe, og i fleire år har ein venta på svar. Hausten 1992 skreiv statsråden sjølv til mellom anna Norges Husmorforbund at ein skulle leggja dette framlegget fram våren 1993. No er det gått endå eit år, og eg reknar med at me får det no.