Stortinget - Møte onsdag den 23. mars 1994

Dato: 23.03.1994

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 22

Arvid Vegger (Sp): Jeg har følgende spørsmål til handelsministeren:

På TV 17. mars 1994 uttalte statsministeren at de avtalene de hadde skrevet i Brussel, var folkerettslig bindende.

Er dette korrekt?

Statsråd Grete Knudsen: Forhandlingene er nå sluttført, og resultatene blir nedfelt i traktater, i ulike erklæringer og ulike oppsummeringer og referater fra selve konferansene. Dette arbeidet pågår nå og er ikke ferdig.

Når de respektive lands nasjonalforsamlinger har godkjent selve tiltredelsestraktaten og partene har ratifisert den, er den folkerettslig bindende for Norge og de øvrige partene. Og som kjent: Traktater kan bare endres ved enstemmighet.

Den enigheten som ministrene fra de fire søkerlandene og EU-landene nå er kommet frem til på konferansen om medlemskapsforhandlingene, blir altså nedfelt i traktattekst og deretter godkjent som et riktig uttrykk for det som man er blitt enige om. Traktaten vil senere bli undertegnet etter behandling i Europaparlamentet og deretter forelagt landenes nasjonalforsamlinger. Da først foreligger den endelige tiltredelsestraktaten som vil bli forelagt landenes nasjonalforsamlinger i henhold til nasjonale prosedyrer.

Arvid Vegger (Sp): Jeg takker for svaret.

Når kan vi forvente at disse avtalene blir forelagt oss stortingsrepresentanter, for det er ganske avgjørende for den debatten vi skal ha framover?

Statsråd Grete Knudsen: Det som skjer nå, er at vår forhandlingsledelse sammen med Ministerrådet går systematisk igjennom hver eneste tekst for å bli enige om hva en er enige om, slik at de tekstene som da foreligger og skal oversettes, er de som skal sendes til Europaparlamentet. Vi regner med at disse tekstene skal kunne være klare rundt midten av april. Men det er klart at her går en igjennom veldig mye, og at mange av de tekstene som kanskje har florert nå, faktisk ikke alltid stemmer. Derfor har også departementet og Regjeringen vært svært tilbakeholdne med å gi ut tekster før det er klart at dette er omforent på begge sider, for slik å hindre misforståelser.

Presidenten: Dermed er sak nr. 1 ferdigbehandlet.