Stortinget - Møte onsdag den 23. mars 1994

Dato: 23.03.1994

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 26

Kjellbjørg Lunde (SV):

Fleire oppdrettsanlegg har teke i bruk kunstig lyssetting av anlegga for å få fisken til å vekse raskare. Miljøkonsekvensane av slike tiltak er ikkje vurderte, og slike anlegg har ofte vore sette opp utan at fastbuande og sjøfarande har vore tekne med på råd.

Kva initiativ vil statsråden ta for å utgreie konsekvensane av slik lyssetting, og for å sikre ei forsvarleg sakshandsaming før slike anlegg vert sette opp?

Statsråd Jan Henry T. Olsen: I løyvet til å drive lakseoppdrett er et av vilkårene at anleggene må flombelyses eller ha blinkende gule lys på hjørner mot farvannet i mørketida. Likens krever forskrift om lokalisering, utforming og tekniske krav til fyrlys, sjømerke og farvannsskilt som skal regulere ferdselen, samme vilkår for merking av akvakulturanlegg. Både i denne forskriften og i forskrift for etablering og drift av oppdrettsanlegg og i løyvet til å drive lakseoppdrett heter det at lyset må rettes slik at det ikke virker blendende.

Forskning har vist at veksten på laks kan økes med kontinuerlig lyssetting i mørketida. Kommersielt har slik lyssetting blitt tatt i begrenset bruk nå i vinter og i noen høve har Kystverket bedt om at lyset blir rettet slik som reglene sier.

Gjeldende vilkår, regler og saksbehandling ivaretar vilkårene for lyssetting med hensyn til at lyset ikke skal virke blendende. Likevel har Fiskeridepartementet allerede satt i verk undersøkelser for å avklare om det er nødvendig med tilleggsregler eller endret saksbehandling før neste mørketid.

Med bakgrunn i undersøkelsene og utsagn fra Havforskningsinstituttet og dets rapport « Lys i oppdrett gir økt vekst » vil jeg vurdere om det er nødvendig at konsekvensene med slik lyssetting blir utgreidd.

Kjellbjørg Lunde (SV): Eg takkar statsråden for svaret, og eg er glad for å høyre at Fiskeridepartementet på bakgrunn av at lyssetting har tatt seg opp i eit stort omfang i vinter, alt har tatt initiativ til å klarlegge om det er nødvendig med ytterlegare regelverk eller presisering av det gjeldande.

Spesielt i mitt heimfylke har den type lyssetting som eg refererer til, fått nokså mykje større omfang enn tidlegare. Og ut frå det som verkar å vere eit forskingsresultat for den eine faktoren, nemleg veksten av fisken, er det ein stor iver i næringa, som det ofte plar vere ved utprøving av nye ting, for å få opp produktiviteten og innteninga. Det har vore ei stor opptrapping av denne typen lyssetting som etter mitt skjønn ikkje har blitt underlagt den gransking og undersøking som skulle tilseie at dette er nødvendig, og som tiltrekkjer seg mykje villfisk og dermed kan vere årsak til smittespreiing. Vi veit at forskjellige parasittar kan få auka omfang med lyssetting, og det er òg andre miljøfaktorar som spelar inn. Det er òg etter plan- og bygningsloven ganske strenge reglar for etablering av ulike anlegg slik at dei ikkje skal vere til sjenanse for nabolaget. I dette tilfellet er det til stor sjenanse, og eg er derfor glad for at statsråden har tatt dette opp og vil følgje saka vidare.