Stortinget - Møte onsdag den 23. mars 1994

Dato: 23.03.1994

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 32

Kristin Halvorsen (SV): Jeg vil gjerne stille nærings- og energiministeren følgende spørsmål:

Vestfold fylke har mistet et stort antall industriarbeidsplasser de siste årene.

Vil departementet gå inn for at de verdiene som gjenstår etter avviklingen av A/S Horten Verft, skal benyttes til ny industri og næringsutvikling i Vestfold fylke?

Statsråd Jens Stoltenberg: Representanten Halvorsen spør om departementet vil gå inn for at de verdiene som gjenstår etter avviklingen av A/S Horten Verft, skal benyttes til ny industri og næringsutvikling i Vestfold fylke. Det gjenstår ingen verdier etter avviklingen av A/S Horten Verft. Det er ikke lenger noe midler igjen i selskapet, og derfor heller ingen midler i selskapet som kan benyttes til industri og næringsutvikling i Vestfold fylke. De midler som gjenstod etter at avviklingen var sluttført, er i sin helhet overført til statskassen. Dette er i samsvar med Stortingets vedtak og forutsetninger.

I 1992 ble det overført et beløp på 40 millioner kr. Jeg kan i den forbindelse vise til B.innst.S.nr.II (1991-1992) og vedtak i Stortinget den 19. desember 1991.

Den 17. desember 1993 vedtok Stortinget en ytterligere overføring av 54 millioner kr. Dette var i samsvar med forslag i St.prp.nr.1 Tl.04 (1993-1994) og B.innst.S.nr.8 Tl.02 (1993-1994).

Vedtak om endelig oppløsning av selskapet ble fattet av generalforsamlingen den 10. februar i år. Sluttbeløpet ifølge regnskapet ble vel 57,7 millioner kr. Selskapet har i brev av 18. mars 1994 meddelt at dette beløpet er overført til statens konto. Det gjenstår dermed ikke noen midler i selskapet.

Kristin Halvorsen (SV): Jeg vil takke næringsministeren for svaret. Først vil jeg beklage at jeg har stilt et noe upresist spørsmål, og derfor vel også fortjener et såpass tørt svar som jeg har fått. Næringsministeren har nå gått gjennom de harde fakta om avviklingen av A/S Horten Verft og det faktum at sluttbeløpet på 57,7 millioner kr allerede er overført statens konto.

Uansett hva som er de harde fakta her, gjenstår det politiske spørsmål, nemlig at Vestfold i likhet med en del andre fylker på Østlandet har mistet hver tredje industriarbeidsplass de siste ti årene. De midlene som gjenstod, men som allerede er overført statens konto, kunne vært meget vel brukt hvis de ble pløyd tilbake til ny industri og næringsutvikling i Vestfold. Da er mitt spørsmål: Vil næringsministeren gå inn for at et beløp tilsvarende det som nylig er overført fra A/S Horten Verft, brukes til ny industri og næringsutvikling i Vestfold?

Statsråd Jens Stoltenberg: Det er problemer med arbeidsplasser og industrisysselsetting over hele landet, kanskje spesielt på Østlandet. Det betyr at Regjeringen ikke kan ha en fylkesvis industripolitikk, men må forsøke å ha en nasjonal og kanskje også i noen grad regional industripolitikk. Det vi gjør for å få ned rentene, det vi gjør for å få ned prisstigningen, og det vi gjør for å satse mer på forskning og utvikling, er alt sammen tiltak som tar sikte på å bedre industriens konkurransevilkår generelt - da selvfølgelig også i Vestfold og altså i Horten. Det tror jeg faktisk er det viktigste bidraget Regjeringen har til å skape nye arbeidsplasser i Horten og ellers i Vestfold.

I tillegg til det er det etablert en egen statlig støtteordning for næringsetableringer i østlandsområdet som ble introdusert fra årsskiftet. Det er helt klart at dersom det fins prosjekter i Horten og ellers i Vestfold, kan de søke på disse støtteordningene på lik linje med alle andre etableringer i sentrale strøk av landet.

Kristin Halvorsen (SV): Bare en kort merknad. Avviklingen av A/S Horten Verft har en lang historie. Det som ville være styrken hvis man gikk inn for at deler av de midlene som gjenstår etter avviklingen, pløyes tilbake til Vestfold, er at det er verdier som man i Vestfold føler tilhører der, og som sådanne kunne være et tilskudd som også ville utløst en del av de ideer til produktutvikling og næringsutvikling som det nettopp er behov for.

Statsråd Jens Stoltenberg: Det er vanskelig å merke penger, men jeg sa i mitt forrige svar at vi har midler til disposisjon for Vestfold. Hvorvidt man kan si at det akkurat er de samme pengene som tidligere er overført fra Horten til statskassen, er vanskelig å si, fordi det ikke er forskjell på penger. Penger er penger uansett hvor de kommer fra.

Men i den grad representanten Halvorsen og SV er opptatt av at pengene skulle blitt igjen i bedriften, er det altså slik at SV stemte for begge gangene saken var oppe i Stortinget - både når det gjaldt overføringen på 40 millioner kr og overføringen på 54 millioner kr fra Horten Verft til statskassen. Det var et enstemmig Storting med SV som sluttet seg til det. Dette er noe SV eventuelt burde tenkt på tidligere dersom de mener at de pengene skulle blitt i selskapet.

Presidenten: Spørsmål 33 er allerede besvart.