Stortinget - Møte onsdag den 23. mars 1994

Dato: 23.03.1994

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 35

Jon Bakken (SV): Jeg har følgende spørsmål til sosialministeren:

Jeg har blitt kjent med at Blindeforbundet har vedtatt å selge flere av sine konferansesentre på grunn av økonomiske problemer. Dette er anlegg og tilbud som er spesielt tilrettelagt for blinde, og som nå antageligvis selges til kommersielle interesser. Tilbudet til de blinde blir dermed dårligere.

Hva vil statsråden gjøre for å sikre at tilbudet til de blinde opprettholdes?

Statsråd Hill-Marta Solberg: I 1993 og 1994 bevilges det tilskudd med om lag 65 millioner kr til vel 70 landsomfattende organisasjoner av og for funksjonshemmede.

I 1993 mottok Norges Blindeforbund medregnet tilskudd til såkalt likemannsarbeid vel 4 millioner kr av de sentralt fordelte midlene, og de vil få et tilsvarende beløp inneværende år. Forbundet mottok også et tilsvarende beløp over kirke-, utdannings- og forskningsdepartementets budsjett. Samlet utgjør disse direkte tilskuddene en beskjeden andel av Blindeforbundets samlede driftsbudsjett, som i 1992 utgjorde over 120 millioner kr.

Indirekte tilføres forbundet imidlertid midler også over trygdebudsjettet ved at en vesentlig del av kursvirksomheten i forbundets regi er godkjent av trygdemyndighetene, som dekker oppholdsutgifter ved forbundets sentre. Forbundets førerhundarbeid tilføres også midler over folketrygden. Til sammen ytes det om lag 10 millioner kr over trygdebudsjettet. U-landsarbeidet får sitt tilskudd gjennom NORAD.

Samlet sett tilføres Norges Blindeforbund betydelig offentlige midler, ikke minst sammenlignet med andre interesseorganisasjoner for funksjonshemmede.

Norges Blindeforbund er en selvstendig frivillig organisasjon som gjennom egne organer fastsetter forbundets strategi og virksomhet, herunder hva slags økonomiske forpliktelser det skal påta seg. Forbundet har valgt å satse på ulike byggeprosjekter som medfører store kapitalkostnader og i sin tur store driftsutgifter.

Staten krever på sin side regnskap for de tilskuddsmidlene som tilføres forbundet, men har for øvrig - og som etter min oppfatning også er riktig - ingen styring eller kontroll med forbundets egen virksomhet. Ikke minst sett i forhold til de andre interesseorganisasjonene, som må tilpasse sine forpliktelser til sine inntekter, ville jeg finne det betenkelig om staten kom inn i rollen som en slags garantist for forbundets virksomhet.

Jeg er imidlertid innstilt på at det offentlige fortsatt skal støtte forbundets arbeid, og jeg vil fortsette å arbeide for at det offentlige tjenestetilbudet til blinde skal utvikles, både når det gjelder sosiale tjenester, generell og spesiell opplæring og kulturelle tilbud.

Under Regjeringens handlingsplan for funksjonshemmede er det lagt opp til generelle og spesielle tiltak for å bedre situasjonen for blinde. Jeg nevner tilrettelegging av « åpen videregående skole » for personer med særlige behov i forbindelse med Reform 94, tilrettelegging av arbeidsmarkedsopplæring og styrking av hjelpemiddelsentralenes kompetanse på tilrettelegging av bolig og bruk av tekniske hjelpemidler. Det iverksettes videre stimuleringstiltak for produksjon av lydbøker, og det vil bli startet utprøving av elektronisk basert dagsavis for blinde.

Jon Bakken (SV): Jeg vil få takke statsråden for svaret. Jeg er glad for at statsråden i sitt svar er innstilt på å videreføre de offentlige tilskuddene. Når det er sagt, er det viktig å ha klart for seg, som også statsråden sjøl er inne på i sitt svar, at mange av de tilskudd som Blindeforbundet mottar, er øremerkede tilskudd.

Situasjonen i dag er imidlertid at det er generelle driftsproblemer i organisasjonen - problemer som, hvis de forsterker seg, vil kunne ramme en rekke svaksynte og blinde over hele landet. I første rekke ser det ut til å ramme service- og aktivitetssentrene i Hørløcksvei i Trondheim, Kastvoll kurs- og feriested i Nord-Trøndelag og Storhaugen på Vestlandet.

Som statsråden er kjent med, har både storting og regjering sett det som viktig at det skal bli likt tilbud også til de blinde og svaksynte uavhengig av hvor de bor i landet. Jeg vil derfor spørre statsråden om hun vil vurdere muligheten for å legge inn føringer på de offentlige tilskuddene, slik at blinde og svaksynte får et likt tilbud uavhengig av hvor de bor i landet.

Statsråd Hill-Marta Solberg: Spørsmålsstilleren påpeker det som er litt av kjernen i problemet, nemlig de generelle driftsproblemene som Blindeforbundet strir med, og at dette, slik vi kjenner det, først og fremst nå rammer de kurs- og aktivitetssentrene som forbundet eier.

Jeg har lyst til å påpeke, som jeg også var inne på i mitt første svar, at kostnadene ved kursopphold ved disse sentrene faktisk dekkes over trygden. Det innebærer i virkeligheten at det ikke nødvendigvis er en absolutt forutsetning for at slike kurs skal fungere på tilrettelagt sted, at Blindeforbundet eier lokalitetene. Jeg har ikke noe grunnlag for å si at aktivitetene vil bli videreført som før. Men jeg bare påpeker at kostnadene ved gjennomføringen av kursene i stor grad er berettiget støtte over trygden, og altså ikke knyttet til at Blindeforbundet eier kurssentrene.

Jeg vil også si, når det gjelder å legge til rette for like tilbud, at tilbudene i dag vel ikke er absolutt like over hele landet. Det er vel også slik at man har et tilbud fordelt utover landet på disse sentrene som gjør at alle innenfor rimelig nærhet kan ta del i kurstilbudene.

Jon Bakken (SV): Jeg må bare si meg godt fornøyd også med dette svaret og de understrekningene som ble gjort av at det allerede er lagt inn muligheter for forholdsvis lik behandling over hele landet. Men det er vel klart at når et feriesenter blir nedlagt, blir det lengre avstand og flere problemer spesielt for dem som har et handikap, i forhold til i andre landsdeler. Jeg går ut fra at statsråden har et våkent øye i den retning også framover.

Statsråd Hill-Marta Solberg: Jeg kan love at statsråden skal ha et våkent øye for blindesaken også fremover. Jeg bare understreker at selv om disse sentrene nå avvikles, som det ser ut til, i Blindeforbundets eierskap, vet vi ikke alle steder hva de skal brukes til videre. Det går ikke an å utelukke i dag at det fortsatt skal finne sted kurs- og aktivitetstilbud nettopp rettet mot blinde på disse tilrettelagte sentrene.

Presidenten: Den reglementsmessige tid for formiddagens møte er snart omme. Presidenten vil foreslå at møtet fortsetter til dagens kart er ferdigbehandlet - og anser dette for enstemmig vedtatt.

Vi går så over til spørsmål 4.