Stortinget - Møte onsdag den 1. juni 1994

Dato: 01.06.1994

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 14

Gunnar Halvorsen (A): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Elektrifiseringen av Arendal-Nelaug-banen er stoppet opp.

Hva er bakgrunnen for dette, og hva kan samferdselsministeren gjøre for at arbeidet kan videreføres etter oppsatte planer?

Statsråd Kjell Opseth: Det er ikkje rett at arbeidet med å elektrifisere Arendal-Nelaug-bana er stoppa opp. Fram til 1. september 1994 vil det pågå arbeid med støyping av mastefundament, montering av master, heving av overgangsbruer og utviding av tunnelar innafor ei samla løyvingsramme på om lag 20 millioner kr i samsvar med statsbudsjettet for 1994.

Det arbeidet som deretter gjenstår, vil i hovudsak vere montering av kontaktleidning. Dette arbeidet har ei kostnadsramme på om lag 20 millioner kr. Framdrifta i 1995 må vurderast i samband med budsjettopplegget for det året.

I Samferdselsdepartementet sin budsjettproposisjon for 1994 er opplyst at NSB ved kgl. res. av 6. august 1993 fekk løyve til å starte arbeidet med elektrifisering av Arendalsbana i 1993 innafor ei kostnadsramme på 45 millioner kr, og at arbeidet etter planen skal vere ferdig i 1995. I statsbudsjettet for 1994 er det som nemnt ført opp ei løyving på 20 millioner kr.

I budsjettproposisjonen er det dessutan opplyst at NSB skal vurdere om det er mogleg å få til ein forskotteringsavtale med Aust-Agder fylkeskommune og dei aktuelle kommunar, med sikte på ei forsering av prosjektet slik at dette kunne vere ferdig og bli teke i bruk før ruteendringar i mai 1995. Frå Samferdselsdepartementet si side vart det føresett at ein slik avtale måtte baserast på dei vilkåra som gjeld ved forskottering av statlege samferdselsprosjekt, dvs. eit rentefritt lån frå fylkeskommunen og aktuelle kommunar, og at forskotteringa i tilfelle måtte godkjennast av Stortinget.

Eg har fått opplyst at frå NSB si side har det vore naudsynt å gjere tidspunktet for tilbakebetaling avhengig av kor mykje NSB får løyvd til kjørevegen over statsbudsjettet for 1995. Fylkeskommunen og aktuelle kommunar har ikkje akseptert dette, og partane har difor ikkje blitt samde om ein slik forskotteringsavtale.

Oddbjørg Ausdal Starrfelt: hadde her teke over presidentplassen.

Gunnar Halvorsen (A): Jeg takker for svaret. Det er riktig det samferdselsministeren presiserer, at arbeidet rent fysisk ikke er stoppet. Men etter de opplysningene jeg har, vil arbeidet stoppe opp om et par måneder. Det var mange som håpet og trodde at den siste delen av arbeidet med kjøreledningen kunne fortsette uavbrutt nå i høst, slik at planen om ferdigstillelse i 1995, kanskje før ruteendringene i juni 1995, kunne gjennomføres. Det ble arbeidet med en forskutteringsavtale på fire måneder med Aust-Agder fylkeskommune og Arendal, Froland og Åmli kommuner, noe jeg oppfattet at det var positiv vilje til.

Vil samferdselsministeren ta initiativ til at dette alternativet kan avklares, og ser samferdselsministeren noen muligheter for omprioritering innen budsjettet, slik at arbeidet kan gå som forutsatt, altså uavbrutt, i høst?

Statsråd Kjell Opseth: På spørsmålet om omprioritering må eg nok diverre slå nokså klart fast at innafor dei rammer som NSB opererer med i år, ser eg det ikkje mogleg å føreta ei slik omprioritering.

Så til spørsmålet om forskottering: Eg vil gjerne seie at her ligg det ei viljeserklæring i ein stortingsproposisjon om at dette anlegget vil bli sluttført i 1995, og at fylkeskommunen og dei aktuelle kommunar då ikkje tek sjansen på å forskottere, må vere på grensa av overvarsemd.

Gunnar Halvorsen (A): Ja, vi er ganske forsiktige mennesker i Aust-Agder! Men når det er så stort engasjement i Aust-Agder for Arendal-Nelaug-banen, har det en lang historie - fra trusler om nedleggelse til samferdselsminister Opseths vedtak om opprustning og elektrifisering.

Vi har nå en tidsmessig stasjon i Arendal. Vi har en god trasé, og vi har nå muligheten for å redusere kjøretiden med 10 minutter. Det åpner muligheter for direktetog til Oslo, noe Arendal og Grimstad-regionen trenger.

Jeg håper at samferdselsministeren vil uttrykke den gode vilje som han har hatt for dette prosjektet hele tiden, og iallfall love å jobbe for at vi kan få disse bevilgningene nå i høst, slik at arbeidet kan fortsette uavbrutt.

Statsråd Kjell Opseth: Det treng ikkje herske nokon tvil om at eg har stor forståing for det engasjementet som er synt for å ruste opp denne banestrekninga. Det har dei forslaga som har kome til Stortinget, stadfesta.

Men eg finn det litt underleg at ein, dersom ein lokalt er så opptatt av å få dette arbeidet til å gå samanhengande, ikkje legg godviljen til og forskotterer dei 20 millioner kr, og knapt nok det, som skal til for å få arbeidet til å gå samanhengande. Eg vil nok be representanten Halvorsen om å ta spørsmålet opp igjen med kommunane og fylkeskommunen.