Stortinget - Møte onsdag den 1. juni 1994

Dato: 01.06.1994

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 20

Eva R. Finstad (H): Jeg skal få stille følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

Det er nødvendig å sikre gipsmakerfaget ved å gi særordning i forhold til Reform 94. Hittil er ikke en slik særordning gitt.

Vil statsråden sørge for at gipsmakerutdannelsen kan sikres?

Statsråd Gudmund Hernes: Ja, jeg mener at det er nødvendig å sikre gipsmakerutdanningen. I dag er gipsmakerfaget et fag under lov om fagopplæring i arbeidslivet. Ungdom som ønsker å bli gipsmakere, må derfor tegne lærekontrakt med en gipsmakerbedrift for å kunne få opplæring i faget. Det er ikke noe tilbud i den videregående skolen i gipsmakerfaget utover den plikten fylkene har til å gi lærlinger den obligatoriske teoriopplæringen i lærlingskolen.

Gipsmakerfaget er et meget lite fag målt i antall yrkesutøvere og lærlinger. I perioden 1980 til 1990 ble det til sammen tegnet to lærekontrakter. Det har derfor ikke vært mulig å tilby et eget kurs i dette faget i den videregående skolen. I forbindelse med den nye tilbudsstrukturen i Reform 94 er også opplæringsløpet for gipsmakerfaget gjennomgått. Etter å ha vurdert ulike ordninger, er det bestemt at gipsmakerfaget skal få status som særløp. Det betyr at etter gjennomført grunnkurs byggfag skal det gis to års heltids opplæring som gipsmakerlærling i bedrift. Disse to årene kan strekke seg over inntil tre år inkludert verdiskapingsdelen. Læreplanarbeidet for opplæringen i bedrift vil bli igangsatt med det første.

Jeg kan også nevne at i departementets nye, utmerkede tidsskrift « Schola », i det første nummer i år, er det en egen artikkel om gipsmakerfaget som er gitt en slik prominens at hele forsiden tar farge av det. Og jeg skal etter at jeg har svart, ha gleden av å overrekke dette nummeret også til representanten, slik at hun her kan se at departementet viser dette faget behørig oppmerksomhet.

Eva R. Finstad (H): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg syns faktisk svaret fortjener den hornmusikken som vi akkurat hørte startet utenfor her, men det er selvfølgelig det eneste akseptable svaret også. Det er riktignok et lite fag, men det er et viktig fag. Det blir ferdig én eneste lærling i år.

Jeg vet det er en del som kommer til å bli glad for dette, bl.a Oslo GipsForum. Der hadde de, for å sikre at faget skulle gå videre, tatt inn tre lærlinger siste år fordi de var usikre på hvordan det ville gå senere. De har også tatt hensyn til noe som jeg syns er viktig og gjerne vil ha sagt her, at man trenger kunnskapen i forskjellige deler av landet. De forsøker å spre lærlingene, de har nå blant annet en fra Kristiansand. De fagfolk som utdannes der, er jo viktige innenfor restaurering av både gamle bygninger og kirker, de kan ha oppdrag innenfor opera, teater osv. Så det er et spennende yrke. Men det er et lite yrke som jeg er veldig glad for nå er blitt tatt vare på slik at det kan fortsette.

Statsråd Gudmund Hernes: Jeg er enig i at dette er et lite fag, men et viktig fag. Og jeg tror at i tillegg til de bygninger som ble nevnt, nemlig kirker og gamle bygninger, kunne man også ta med alle de hjem, det er tusener av dem, som har stukkatur som til dels er godt ivaretatt, men svært ofte ikke. Så det er klart at dette er en profesjon som vi ønsker å bygge opp om og ivareta, også som et flott håndverk for øvrig.

Ellers skulle jeg gjerne ønske at det var flere av mine innlegg her i huset som det ble satt hornmusikk til.