Stortinget - Møte onsdag den 1. juni 1994

Dato: 01.06.1994

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 22

Arne Haukvik (Sp):

Meiner statsråden at A-pressa skal kunne rekne med pressestøtte etter at dei nå har engasjert seg på aksjemarknaden?

Statsråd Gudmund Hernes: Inntil nylig var A-pressens aksjer forbeholdt organisasjoner innenfor arbeiderbevegelsen. Tidligere i år ble imidlertid et antall aksjer lagt ut for salg til de ansatte i A-pressens aviser. A-pressen har videre varslet at det senere kan bli aktuelt å invitere nye eiergrupper. Etter gjeldende forskrifter kan en avis miste retten til pressestøtte hvis den har utbetalt utbytte til eierne.

Departementet er kjent med at A-pressen arbeider med et nytt opplegg for en ny organisasjonsstruktur for å unngå å komme i strid med forskriftene på dette punktet. Etter den nye organisasjonsmodellen vil konsernet bli splittet i to - ett for støtteberettigede aviser og ett for ikke-støtteberettigede. Kulturdepartementet har ennå ikke mottatt noen nøyaktig beskrivelse av den planlagte organisasjonsmodell. Det har A-pressen lovet departementet. Departementet har derfor ikke tatt stilling til om den nye konsernmodellen er akseptabel i forhold til forskriftenes krav. Først når materialet foreligger, vil departementet vurdere om den nye organisasjonsformen oppfyller forskriftenes krav. Saken reiser flere vanskelige spørsmål, som det ikke er naturlig å komme inn på her, blant annet om kontroll med pengestrømmer innenfor konserndannelser. Saken reiser viktige prinsippspørsmål, som også vil bli forelagt kontaktutvalget mellom dagspressen og staten før det blir tatt endelig standpunkt.

Arne Haukvik (Sp): Eg takkar for svaret.

Det er hyggeleg å høyre at departementet ikkje har tatt stilling til om dette er ei akseptabel ordning. Her er det tydeleg at enkelte innan A-pressekonsernet i alle fall har mista kontakten med det ideologiske grunnlaget, og at A-pressegruppa, som får ei støtte på 90 millioner kr i året, er så utspekulerte at dei prøver å finne ei ordning som dei trur gjer at dei kan halde fram med å få 90 millioner kr i året og så invitere sine tilsette til å vere med og spekulere.

Eg kan ta eit eksempel: Det står i Dagens Næringsliv for i går at kulturredaktøren i Arbeiderbladet går til søksmål mot A-presseorganisasjonen fordi ho ikkje har fått kjøpt så mange aksjar som ho hadde tinga. Så det er tydeleg at her driv dei og spekulerer, men ikkje med sine eigne pengar. Eg har ikkje noko imot at folk spekulerer på børsen og investerer - det må dei gjere så mykje dei vil, så lenge dei gjer det med pengar dei disponerer sjølve. Men så lenge dei disponerer offentleg pressestøtte, synest eg dette går langt over streken!

Eg ser fram til at departementet innskjerpar og kjem med ei ordning som gjer at me som skal fordele pengar til offentleg støtte for aviser, kan gjere det med godt samvit.