Stortinget - Møte onsdag den 1. juni 1994

Dato: 01.06.1994

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 36

Odd Roger Enoksen (Sp): Jeg vil stille følgende spørsmål til nærings- og energiministeren:

I forbindelse med omorganisering av Statkraft er undertegnede blitt gjort kjent med at det er lagt opp til en bemanningsplan for Statkrafts anlegg i Glomfjord som innebærer en bemanningsreduksjon fra 23 til 15 arbeidsplasser. I tillegg skal det skje en reduksjon i Glomfjord T/F fra 6,2 til 0, slik at total reduksjon blir 14,2 årsverk.

Hvilke tiltak vil statsråden sette i verk for at Stortingets vedtak om 32 varige arbeidsplasser i Glomfjord skal oppfylles?

Statsråd Jens Stoltenberg: Spørsmålet vedrørende sysselsetting i forbindelse med Glomfjordutbyggingen ble lagt fram for Stortinget i St.prp.nr.1 Tl.04 (1993-1994). Stortinget sluttet seg i møte den 16. desember 1993 til departementets forslag.

Spørsmålet om oppfølgingen av vedtaket er tatt opp tidligere i Spørretimen, av representanten Dag Jostein Fjærvoll. Jeg viser derfor til mitt tidligere svar avgitt i Spørretimen den 2. mars i år.

Stortingets vedtak ble fulgt opp av departementet i brev av 3. januar 1994 til Statkraft. I brevet fastsatte departementet følgende pålegg til konsesjonæren:

  • Næringsfondet til Meløy kommune økes fra 15 til 18 millioner kr. Vilkår 2 i reguleringsbestemmelsene i kgl. res. 24. juli 1987 endres tilsvarende. Av økningen på 3 millioner kr skal det svares rente fra konsesjonsdatoen.
  • Statkraft skal lokalisere 32 arbeidsplasser til Meløy kommune når anleggsperioden er over. Arbeidsoppgavene knyttes til stasjonsgruppen og den tekniske driftsenheten i Glomfjord. Det presiseres at arbeidsplassene skal ha en varig karakter. Det forutsettes i den sammenheng at nye funksjoner eventuelt legges til Glomfjord for å unngå nedtrapping av antall stillinger i fremtiden.

Departementet orienterte Meløy kommune om brevet til Statkraft. Departementet har senere overfor kommunens advokat i advokatfirmaet Vislie, Ødegaard & Kolrud ANS bekreftet at Statkraft overfor departementet som konsesjonsmyndighet har forpliktet seg til å opprettholde 32 varige arbeidsplasser i Glomfjord.

I brev av 24. mai 1994 til advokatfirmaet bekrefter Statkraft at foretaket vil opprettholde arbeidsplasser i Glomfjord i overensstemmelse med det konsesjonsmyndigheten har bestemt. Jeg er derfor av den oppfatning at departementet har satt i verk de tiltak som er nødvendige for at stortingsvedtaket skal oppfylles.

Odd Roger Enoksen (Sp): Jeg takker statsråden for svaret, et svar som jeg dessverre ikke finner tilfredsstillende i forhold til det jeg oppfatter å være realitetene i saken.

Statkraft har sendt ut et organisasjonskart og en bemanningsplan til de ansatte ved Statkraft i Glomfjord som sier at man ved teknisk driftsenhet der skal ha 15 arbeidsplasser pr. 1. januar 1996. På det grunnlag kan ikke jeg se at Stortingets vedtak blir opprettholdt.

Det er riktig, som statsråden sier, at denne saken har vært behandlet ved flere anledninger, blant annet i Spørretimen den 2. mars. Og mitt oppfølgingsspørsmål blir da: Anser statsråden en reduksjon i antall arbeidsplasser til et lavere antall enn 32 i selve anleggsperioden å være i tråd med Stortingets vedtak? Hvis ikke, hva slags oppfølging kan vi på bakgrunn av det forvente?

Statsråd Jens Stoltenberg: Det er ikke snakk om mindre enn 32 arbeidsplasser. For det første har departementet i brev til Statkraft pålagt konsesjonæren, dvs. Statkraft, å lokalisere 32 varige arbeidsplasser til Meløy kommune. For det andre har Statkraft - som jeg sa i mitt første svar - i et brev av 24. mai, altså for noen få dager siden, bekreftet at de skal lokalisere 32 arbeidsplasser til Meløy kommune. For det tredje har Statkraft, nettopp for å kunne realisere det, igangsatt et prosjekt for å utvikle og finne ut hva slags arbeidsplasser som egner seg best i Meløy kommune, og det vil bli etablert en bredt sammensatt referansegruppe, hvor Meløy kommune er invitert til å delta, nettopp for å drive fram dette prosjektet som skal bidra til å avklare nøyaktig hvilke arbeidsplasser det blir snakk om.

Odd Roger Enoksen (Sp): Jeg konstaterer at statsråden og jeg har vidt forskjellig oppfatning av hva som er realitetene i denne saken.

Når det i forbindelse med behandlingen ble sagt at man etter anleggsperioden skulle ha 32 arbeidsplasser i Glomfjord, og det ble klart presisert etter anleggsperioden, så var det nettopp fordi man i selve anleggsperioden ville ha et langt høyere antall enn 32 sysselsatt i Glomfjord.

Jeg har ingen grunn til å tvile på det dokumentet som Statkraft selv har sendt ut til sine ansatte hvor det står at det skal være 15 tilsatte ved teknisk driftsenhet i Glomfjord. Jeg tviler ikke på at man har som intensjon at man skal oppfylle Stortingets vedtak om 32 arbeidsplasser. Men når man først nedbemanner til 15 arbeidsplasser for deretter å finne arbeidsoppgaver til de 17 som en ikke har oppfylt i henhold til Stortingets vedtak, så vil man skape usikkerhet blant de ansatte. Man vil skape en situasjon hvor det er min spådom at man i neste omgang vil komme tilbake og si at de ansatte har sagt opp, og at man står i en situasjon hvor man ikke vil kunne øke antall ansatte - og derfor ikke har flere enn 15 tilsatte!

Jeg vil gjerne ha statsrådens kommentar til dette.

Statsråd Jens Stoltenberg: Jeg mener faktisk det er uklokt dersom Stortinget eller departementet skal mene noe om hva hver enkelt av de 17 eller 32 arbeidsplassene skal handle om. Det avgjørende er at vi konsentrerer oss om rammene og forutsetningene, og vi har i et brev pålagt Statkraft å sørge for at det er 32 varige arbeidsplasser der, og det har de i et brev bekreftet at de kommer til å gjøre.

Utover det tror jeg det er uklokt å gå inn i enkelthetene, fordi det vil svekke Statkrafts mulighet til å være en effektiv og lønnsom bedrift, og det er et viktig bidrag til at norsk industri er konkurransedyktig, og at vi får orden på norsk økonomi. Og det er faktisk slik at selv om de 32 arbeidsplassene i Glomfjord selvsagt er veldig viktige, så er det også veldig viktig å ha orden på norsk økonomi, og der er vi blitt såpass gode i Norge nå at vi har greid å skape 22.000 flere arbeidsplasser i år enn vi hadde for et år siden. Og det er et uttrykk for at vi lykkes i å skape arbeidsplasser både i Glomfjord og i resten av landet.