Stortinget - Møte onsdag den 1. juni 1994

Dato: 01.06.1994

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 35

Bjørg Hope Galtung (Sp): Eg har følgjande spørsmål til forsvarsministeren:

Gjennom media - Bergens Tidende 5. mai 1994 - er ein gjort kjend med brot på brannforskriftene ved Haakonsvern.

Kva kan forsvarsministeren gjera for å retta på dette?

Statsråd Jørgen Kosmo: Under inspeksjoner på marinebasen Haakonsvern utført av Bergen Brannvesen høsten 1993 og inneværende vår, er det konstatert brudd på bestemmelser i brannforskriftene. Det som hovedsakelig er påvist, er manglende henvisnings- og markeringslys, manglende brann- og røyktetting, ikke dokumenterte brannklassifiserte dører, mangler ved rømningsveier, ikke brannsikre ventilasjonsanlegg og delvis manglende brannanlegg.

Det er selvsagt en forutsetning at Forsvarets virksomhet, i likhet med annen virksomhet i samfunnet, skal skje innenfor de regler og forskrifter som gjelder. Jeg legger derfor stor vekt på å få brakt i orden de forhold som er kommet fram på Haakonsvern.

Det arbeides for øyeblikket med en plan for å rette opp forholdene. Planen vil foreligge straks etter sommerferien. Enkelte tiltak er allerede iverksatt, og det er satt av ca. 2 millioner kr til dette i 1994. Øvrige tiltak, som samlet sett vil ha en relativt høy kostnad, vil bli innarbeidet i kommende års budsjetter.

Etter den tidsplan vi arbeider etter i dag, skal tiltakene være gjennomført innen utløpet av 1997. Gjennomføringen vil skje i nær kontakt med brannvernmyndighetene.

Bjørg Hope Galtung (Sp): Eg takkar for svaret, som var ganske positivt.

Som statsråden sjølv sa, hadde Laksevåg lensmannskontor saman med Norsk Brannvern Forening i fjor avslørt store manglar ved branntryggleiken ved marinebasen på Haakonsvern. Det kan oppfattast som om desse manglane fyrst vart oppdaga i fjor. Det er ikkje tilfellet. Alt i mai 1990 gjorde ein internrapport frå Haakonsvern det klart at brannvernet ved marinebasen var for dårleg, og det vart då frå Vestlandet Sjøforsvarsdistrikt i brev til Forsvarets bygningsteneste etterlyst tiltak for å retta på det dårlege brannvernet. Forsvarets bygningsteneste sende Sjøforsvarsdistriktet eit svarbrev, men elles vart det ikkje gjort noko.

Mitt spørsmål vert då: Kvifor gjorde ikkje Forsvarets bygningsteneste som Forsvaret sin ansvarlege etat noko då denne rapporten vart sendt? Hadde ein tatt affære då, kunne ein ha unngått ein del problem etterpå.

Statsråd Jørgen Kosmo: Jeg hadde jo satt pris på om jeg hadde fått det totale spørsmålet opplyst i den opprinnelige spørsmålsstillingen. Da kunne jeg ha gitt et bedre svar.

Men slik saken ligger nå, er det gitt instruks til de utførende ledd at de pålegg som er framkommet, skal gjennomføres etter en vedtatt plan. Planen skal foreligge i løpet av sommeren, som jeg opplyste i mitt første svar. Så får vi regne med at forholdene blir rettet på, og at de ansvarlige både for brannvernet og for vedlikeholdet ved Haakonsvern tar dette til etterretning og gjør en jobb i henhold til forskriftene i framtida.

Bjørg Hope Galtung (Sp): Det er mogleg eg no går litt utanfor det opphavlege spørsmålet, men det gjeld dispensasjonsordninga for ein del bygg og anlegg som Forsvaret har. Spørsmålet er: Kan ein i framtida risikera at det dukkar opp andre liknande saker om Forsvaret sine bygg og anlegg, som ved Haakonsvern vil kosta millionbeløp å få rydda opp i?

Statsråd Jørgen Kosmo: Det er vanskelig å spå om framtida. Jeg kan ikke gi noen garantier for at forholdene ved alle Forsvarets bygg og anlegg rundt omkring i dette land er tilfredsstillende etter loven. Det jeg imidlertid kan love, er at tiltakene gjennomføres i forhold til det nye styringskonseptet i Forsvaret, der de enkelte ledd stilles til ansvar både for økonomi, vedlikehold og drift av de ulike anlegg, og jeg føler meg overbevist om at dette styringskonseptet vil medføre at vi slipper slike forhold i framtida.