Stortinget - Møte onsdag den 1. juni 1994

Dato: 01.06.1994

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 5

Syver Berge (Sp): Eg har stilt fylgjande spørsmål til landbruksministeren - som handelsministeren vil svare på:

Landbruksdepartementet arbeider for å slå saman jordskiftesokna til større einingar. Viser til arbeid som er i gang i Buskerud.

Har Landbruksdepartementet ein samla plan for korleis ein ynskjer organiseringa av Jordskifteverket framover?

Statsråd Grete Knudsen: Det har i de senere årene vært en viss realnedgang i budsjettene når det gjelder Jordskifteverket. Likevel har det vært mulig å opprettholde produksjonen av tjenester på et tilfredsstillende nivå, blant annet som følge av nye hjelpemidler innenfor edb.

I samråd med arbeidstakerorganisasjonene i Jordskifteverket har Landbruksdepartementet laget en personalplan.

Det er blant annet enighet om at et robust og faglig velfungerende soknekontor i Jordskifteverket bør være på minimum 4,5 årsverk. Tilsvarende bør et fylkesjordskiftekontor ha 6 årsverk. Jordskifteverket har oppgaver som krever faglig innsikt på mange fagområder. Da er det viktig å opprettholde tilfredsstillende faglig miljø på hvert enkelt kontor. 12 av 25 soknekontor og 14 av 18 fylkesjordskiftekontor ligger i dag over den ønskelige størrelsesnormen.

Når det gjelder Buskerud, som representanten Berge viser til, tilsier planen 17,5 årsverk. Dette er ikke nok til å opprettholde en bemanning på tre soknekontor og fylkesjordskiftekontoret.

Men som det fremgår av det jeg her har sagt, har Landbruksdepartementet en samlet plan for bemanningen på jordskiftekontorene.

Syver Berge (Sp): Eg takkar for svaret.

Eg forstår det da slik at ein har ein samla plan, men ein plan som ikkje sikrar dei kontorplassane vi har.

Jordskifteverket, med sine soknekontor ute i distrikta, har vore ein desentralisert etat, og det er ein del av den regionale servicen ute i distrikta. Med dei store endringane som skjer i samfunnet og spesielt innafor landbruket, vil etaten få aukande arbeidsoppgåver framover. Jordskifteetaten har sitt arbeidsgrunnlag ute i distrikta. Eg ser derfor med uro på at vi no etter kvart får inndraging av soknekontor som er plasserte ute i distrikta. Det ser for meg ut som dette er ei planmessig styrt nedbygging frå departementet si side.

For Buskerud, som eg viser til i mitt spørsmål, er det grunna med tal som gjer at det er vanskeleg å påstå at den sentraliseringa som no er føreslege, med kutting av soknekontor, blir ei rimelegare løysing for staten. Har departementet som mål å byggje ned soknekontora slik at jordskifteetaten blir sentralisert og samla på ein plass i fylket, på fylkets jordskiftekontor?

Statsråd Grete Knudsen: Dette er da en jobb som skal gjøres. Representanten Berge spør om det er slik at Landbruksdepartementet har en plan. På det spørsmålet er svaret bekreftende. Men når en skal gjennomgå funksjonene og lage en plan, betyr ikke det at alt skal være som det en gang var. Det blir en helt motsatt problemstilling. Det viktige her er å få et jordskifteverk som virkelig fungerer etter hensikten, og den rullerende personalplanen som nå er lagt opp, dekker denne funksjonen. Det betyr at man regner med å opprettholde det desentraliserte mønsteret som representanten Berge er svært opptatt av, og som Landbruksdepartementet er enig i at vi skal ha.

Syver Berge (Sp): Eg takkar for svaret frå handelsministeren og for at ho òg gav uttrykk for at ein vil prioritere eit desentralisert mønster. Men ministeren ser vel òg at med ei stadig nedskjering vil vi gnage ned soknekontora slik at dei blir færre og færre etter kvart?

Statsråd Grete Knudsen: Nå synes jeg dette egentlig blir litt spennende. Når man nå har laget en norm, og det viser seg at mange av kontorene ligger langt under den normen, må man bygge ut planer for hvordan man skal møte den situasjonen, og det går jeg ut fra at representanten Berge er enig i. Og når man da samtidig er enig i at vi skal opprettholde et desentralisert mønster, må det være mulig noen ganger å kunne gå nye veier - også innenfor landbruket.