Stortinget - Møte onsdag den 7. desember 1994

Dato: 07.12.1994

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 10

Siri Frost Sterri (H): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

Hvordan forklarer statsråden utlysing av nytt opptak til tannlegesekretærskolen ved Universitetet i Oslo med studiestart i januar 1995 i strid med opplysninger gitt i St.prp.nr.1 (1993-1994) og i strid med Stortingets forutsetning om at tilbudet skulle vært overført til fylkeskommunen fra 1. august 1994?

Statsråd Gudmund Hernes: I brev til Universitetet i Oslo av 20. mai 1994, altså i år, bestemte departementet at tannlegesekretærutdanningen ved Universitetet i Oslo skal nedlegges. Dette er et utdanningstilbud som vi ellers har på videregående nivå, og det er dermed en del av fylkeskommunens ansvarsområde.

Oslo fylkeskommune har imidlertid ikke hatt tilbud om tannlegesekretærutdanning tidligere, men det er nå innført som en del av Reform 94. De kandidater som kommer inn via Reform 94, kommer imidlertid ikke ut på arbeidsmarkedet før i 1997. Ved en øyeblikkelig full stans ved Universitetet i Oslo ville det blitt en glipp på to år i tilbudet på ferdig utdannede tannlegesekretærer, og det vil til sammen representere et antall på 120 kandidater.

Det er for øvrig et stort innslag også av voksne som søker til denne utdanningen, og arbeidsmarkedet er slik at de uteksaminerte kandidater får jobb. Vi har derfor forutsatt at Universitetet i Oslo, selv om denne utdanningen skal nedlegges, allikevel har et opptak, slik at det siste kullet fra denne utdanningen kan komme ut i 1996, altså året før de første kandidatene via Reform 94 kommer ut.

Det som en her kan bemerke, er at vi også i en del andre sammenhenger har forsøkt å bygge opp ordninger som gjør at det blir en tilpasning mellom dem som nå er inne i utdanningsløp etter gammel ordning, og dem som kommer ut etter Reform 94. Her har vi da valgt en tilsvarende løsning, som altså innebærer en oppfyllelse av den forutsetning som Stortinget har lagt om at denne utdanningen nedlegges ved Universitetet i Oslo.

Siri Frost Sterri (H): Jeg takker statsråden for svaret. Men det var et underlig svar, for det han opplyser, er at den 20. mai i år, så vidt jeg oppfattet, har departementet sendt dette brevet til Universitetet i Oslo om at tilbudet skal nedlegges som en del av virksomheten ved Universitetet i Oslo. Men allerede i St.prp.nr.1 (1993-1994) opplyste statsråden overfor Stortinget at man var i ferd med å avvikle tilbudet, og høsten 1993 forutsatte komiteen at det ble avviklet pr. 1. august i år. Da vi ikke har fått annen informasjon, regnet vi med at dette var i ferd med å skje. Jeg har i og for seg forståelse for at man på en måte må finne løsninger i en overlappingsperiode, men dette er en del av fylkeskommunens virksomhet, og spørsmålet blir da: Skal dette tilbudet dekkes økonomisk av Oslo kommune, eller skal det fortsatt dekkes av Universitetet i Oslo?

Statsråd Gudmund Hernes: Så vidt jeg vet, har vi i denne avviklingsfasen av tannlegesekretærstudiet ikke lagt opp til en annen finansieringsmodell enn den som tidligere har vært gjeldende.

Når det gjelder informasjonen, tror jeg nok også jeg vil si at det hadde vært riktig at vi hadde gitt opplysninger om dette i de budsjettdokumenter som ble sendt Stortinget i år.

Siri Frost Sterri (H): Jeg takker for det siste svaret, som i hvert fall var en innrømmelse fra statsråden om at det her har vært mangelfull informasjon til Stortinget.

Det må selvfølgelig ikke oppfattes slik at jeg på noen måte fører noe slags korstog for å få fjernet dette tilbudet. Men min bekymring nå er at dette tilbudet, som altså er en del av en fylkeskommunal virksomhet, dekkes over budsjettet til Universitetet i Oslo, og beløpet kunne, hvis man legger den snittprisen som man vanligvis gjør pr. student til grunn, gitt studieplass for 50 flere studenter ved Universitetet i Oslo. Det opptas nå av virksomhet som Oslo kommune i virkeligheten skulle ha hatt ansvaret for gjennom flere år. Det er i og for seg greit nok at man nå har satt en avviklingsfrist på det, eller i hvert fall en frist for fra hvilket tidspunkt tilbudet skal overtas av Oslo kommune, men fortsatt gjenstår spørsmålet om økonomien. Jeg vet ikke om statsråden har noen ytterligere kommentar til det.

Statsråd Gudmund Hernes: Jeg er enig i at dette er en type utdanning som ligger under fylkeskommunens ansvarsområde. Fylket har også tatt dette ansvaret i og med at tilbudet nå opprettes som del av Reform 94. Jeg er enig i at denne ordningen har vært uheldig, og det er da også selvsagt grunnen til at vi har gått inn for å avvikle den, men vi har laget denne overgangsordningen som gjør at man kan få kandidater til yrket ut på arbeidsmarkedet også før de første kommer via Reform 94.