Stortinget - Møte onsdag den 11. januar 1995

Dato: 11.01.1995

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 10

Siri Frost Sterri (H): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

I spørretimen 26. oktober 1994 lovet statsråden en rask behandling av Sivilombudsmannens uttalelse hvor departementet ble bedt om å ta opp spørsmålet om lånekassefinansiering for elever ved Christiania Private Gymnas til ny behandling. Siden det fortsatt ikke foreligger noen avklaring, er det nødvendig å gjenta spørsmålet:

Vil departementet gi elevene slik adgang til utdanningsstøtte?

Statsråd Gudmund Hernes: I spørretimen den 26. oktober 1994 opplyste jeg at departementet ville gjennomgå Sivilombudsmannens uttalelse og premissene for konklusjon. I samråd med regjeringsadvokaten er departementet nå i gang med å sluttføre en vurdering av Sivilombudsmannens uttalelse.

Departementets siktemål er å avklare og avgjøre denne saken i løpet av måneden.

Siri Frost Sterri (H): Jeg takker statsråden for et kort svar. Jeg skulle ønske like stor effektivitet i behandling av denne saken, for statsråden lovet i oktober rask behandling. Og med den turbofart han vanligvis bruker i sine saker, så hadde jeg ventet at det skulle ta kortere tid enn fire måneder - som det faktisk vil ta hvis saken, slik statsråden nå lover, blir ferdigbehandlet i januar.

Tilleggsspørsmålet må da bli: Betyr det svaret statsråden nå gav, at saken da vil få sin endelige avklaring? Når jeg er opptatt av det, er det selvfølgelig fordi Lånekassen har sine frister, og de har en frist som utløper i mars i forhold til å kunne gi utdanningsstøtte for inneværende år. Og det er jo det det hele dreier seg om for alle elevene ved Christiania Private Gymnas, hvor jo Sivilombudsmannen nå har bedt departementet om å vurdere denne saken på nytt, slik at de enkelte elever kan få en individuell behandling av sine søknader, og ikke det en bloc-avslaget som er gitt av departementet tidligere.

Statsråd Gudmund Hernes: Som jeg har sagt, vil denne saken bli avklart og avgjort i løpet av måneden. Jeg vil dermed ikke foregripe hva avgjørelsen er, fordi den er da ikke endelig tatt. Men dersom departementet finner å kunne tildele studiestøtte, vil elevene ha mulighet til å søke Lånekassen om støtte for inneværende studieår frem til 15. mars 1995. Så vi skal kunne overholde fristen, dersom utfallet av beslutningen blir positiv sett fra elevenes synspunkt.

Presidenten: Vi har no kome til spørsmål 11, frå representanten Erling Folkvord til finansministeren. Eg registrerer at spørsmålsstillaren ikkje er til stades i salen. Spørsmål 12 vil bli svara på før spørsmål 18.