Stortinget - Møte onsdag den 22. februar 1995

Dato: 22.02.1995

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 3

Terje Riis-Johansen (Sp): Jeg vil stille utenriksministeren følgende spørsmål:

Under et besøk i Ankara i oktober 1994 ble representanter for Utlendingsdirektoratet anbefalt av den norske ambassaden ikke å ta kontakt med representanter for kurdiske organisasjoner.

Hva var grunnen til at Utlendingsdirektoratet fikk denne anbefalingen under et besøk som omhandlet hjemsendelse av kurdere fra Norge?

Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Norske myndigheter følger situasjonen i Tyrkia med stor oppmerksomhet, herunder ikke minst spørsmål som gjelder menneskerettighetene og den pågående konflikten mellom tyrkiske myndigheter og deler av den kurdiske befolkningen i landet. I dette arbeidet har både Utenriksdepartementet og ambassaden i Ankara løpende kontakt, ikke bare med tyrkiske myndigheter, men også med representanter for kurdiske organisasjoner, for den politiske opposisjonen i Tyrkia og for ulike menneskerettighetsorganisasjoner i landet. Ambassaden i Ankara har ved en rekke anledninger lagt til rette for møter med representanter for slike grupper for besøkende delegasjoner fra Norge, inklusive delegasjoner fra Stortinget. Det er altså ikke departementets linje, og naturligvis heller ikke ambassadens linje, å fraråde slike kontakter.

I arbeidet med å legge opp det aktuelle besøket i Tyrkia i fjor høst av en delegasjon fra Utlendingsdirektoratet la ambassaden i Ankara stor vekt på å bidra til at delegasjonens behov for informasjon ble ivaretatt. På grunnlag av ambassadens forståelse av delegasjonens ønskemål ble møter med de kurdiske organisasjoner ikke inkludert i besøksopplegget.

La meg tilføye at ambassaden i Ankara regelmessig rapporterer hjem om menneskerettighetssituasjonen i Tyrkia og om konflikten i Sørøst-Tyrkia. Disse rapporter og vurderinger blir også gjort løpende tilgjengelig for Utlendingsdirektoratet, slik at direktoratet til enhver tid skal ha et best mulig grunnlag for sine vurderinger.

Terje Riis-Johansen (Sp): Jeg er glad for at utenriksministeren her sier at han og departementet og Regjeringen følger situasjonen i Tyrkia særdeles nøye og også har kontakter i forhold til opposisjonen, kurdiske organisasjoner m.v. Jeg konstaterer videre at utenriksministeren her sier at det ikke har foregått noe som er problematisk.

Mitt utgangspunkt for dette spørsmålet var for det første at jeg mener at det er vanskelig for Utlendingsdirektoratet å gjøre jobben sin skikkelig i forhold til diskusjoner om hjemsendelse av så vel kurdere som andre folkegrupper hvis de ikke kan få møte representanter for de folkegruppene det er snakk om. Spesielt er det viktig når det gjelder et land som Tyrkia, hvor en må være enig om at situasjonen for kurderne ikke er akseptabel.

For det andre er det ikke til å unngå at jeg får følelsen av at det i forbindelsen med denne saken blir sendt ut noe forskjellige synspunkter. Nå tilbakeviser utenriksministeren delvis det. Men jeg har sjøl vært med i delegasjoner til Tyrkia og opplevd at det har vært veldig lett å møte representanter for kurdiske organisasjoner, og at ambassaden der har vært villig til det. Jeg synes i den sammenheng det er litt rart at ikke ... (Presidenten klubber) Jeg har litt mer jeg skulle si, president.

Presidenten: Det er ikke anledning til det. Det har gått ett minutt.

Terje Riis-Johansen (Sp): Da vil jeg bare be utenriksministeren om en kommentar til det som står i rapporten fra Utlendingsdirektoratet om at de mener at de ikke fikk mulighet til å møte representanter for kurdiske organisasjoner.

Presidenten: Presidenten vil understreke at spørsmålene skal holdes innenfor det gitte ene minuttet.

Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Jeg er glad for at representanten da er beroliget når det gjelder vår generelle vilje både i departementet og i ambassaden til å hjelpe til i disse vanskelige og helt sentrale politiske spørsmålene. Men det var altså, som jeg sa, i forbindelse med dette konkrete besøket ut fra en avveining om hva Utlendingsdirektoratet her var ute etter, at vi foreslo et opplegg som så direktoratet i ettertid har erklært seg fullt ut tilfreds med.

Terje Riis-Johansen (Sp): Jeg vil da få sitere hva som ifølge NRK Dagsnytt står i rapporten Utlendingsdirektoratet har skrevet etter å ha vært i Tyrkia: « Etter å ha drøftet besøket i Tyrkia med ambassaden i Tyrkia, var vi inneforstått med at man ikke ville arrangere møter for delegasjonen med representanter for opposisjonen, hva enten det gjelder politiske partier eller pressen. Man ønsket heller ikke å sette opp møter med Tyrkiske menneskerettighetsorganisasjoner i vårt offisielle program ».

Dette er ifølge NRK Dagsnytt sitat av hva som står i rapporten fra delegasjonen som har vært i Tyrkia.

Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Alt det representanten her viser til, var for eksempel i høy grad inne i den stortingsdelegasjonens program som nettopp har vært der nede, så det er ingen uvilje i ambassaden eller i UD mot å medvirke i slike opplegg. Men det var ut fra en konkret forståelse av hva denne spesielle delegasjonen var ute etter å studere, at vi fant fram til et programopplegg som så direktoratet i ettertid har erklært seg fullt ut tilfreds med. Hva som så er offentliggjort av en intern rapport i den forbindelse, har jeg i og for seg ikke noen kommentarer til. Men det viktige må jo være at alle berørte nå er fornøyd, og jeg håper det også inkluderer representanten.