Stortinget - Møte onsdag den 22. februar 1995

Dato: 22.02.1995

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 9

Eva Lian (Sp): Jeg vil få spørre utenriksministeren om følgende:

Hva er årsaken til at bemanningen reduseres ved det norske generalkonsulatet i Sydney?

Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Generalkonsulatet i Sydney er en såkalt honorær utenriksstasjon, det betyr at konsulen ikke har lønn, iallfall ikke fra den norske stat. Ved generalkonsulatet er det tilknyttet en lokalt ansatt kontorfunksjonær med kontrakt som utløper i august d.å. Arbeidsmengden ved generalkonsulatet sammenholdt med departementets budsjettsituasjon gir ikke tilstrekkelig grunnlag for å opprettholde denne stillingen.

Utenriksdepartementet er samtidig kjent med at Norges Eksportråds styre for sitt vedkommende har fattet vedtak om å nedlegge sitt kontor i Sydney med virkning fra 1. januar 1995. De ansatte ved dette kontor har i samsvar med vanlig praksis vært knyttet til Norges utenriksrepresentasjon på stedet.

Eva Lian (Sp): Jeg takker utenriksministeren for svaret. Jeg har forstått det slik at det har vært et konsulat i Sydney siden 1929, og at konsulatet i Sydney da ambassaden i Canberra ble etablert i 1969, ble et såkalt honorært generalkonsulat med utsendt visekonsul. Jeg har forståelse for at det er penge- og budsjettsituasjonen som gjør at det honorære konsulatet foreslås nedlagt, men slik jeg har forstått det, har man lagt fram et forslag om å redusere utgiftene fra ca. 750000 kr til 250000 kr. Kommunalkomiteen var på besøk i Sydney og fikk den forståelse at nordmenn som kommer til Australia, først og fremst er innom Sydney. Slik jeg ser det, burde det derfor være et generalkonsulat i Sydney til å ivareta de norske interessene der.

Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Jeg har til gode å møte nordmenn og mennesker med tilknytning til norske miljøer i utlandet som ikke vil opprettholde alle honorære konsulater, visekonsulater og generalkonsulater, og det er stort sett en begrunnelse for alt sammen - god eller ikke fullt så god. Vår totalvurdering, ut fra de knappe ressurser Stortinget har tildelt oss, er at vi må foreta en avveining. Ambassaden i Canberra er etter vårt skjønn så godt utstyrt at den klarer denne jobben, men vi skal selvfølgelig ta oss ad notam synspunkter fra kommunalkomiteen i det videre arbeid med disse spørsmålene.