Stortinget - Møte onsdag den 15. mars 1995

Dato: 15.03.1995

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 20

Geir Thoresen (uavh): Jeg tillater meg å stille justisministeren følgende spørsmål:

Politiet i Drammen mistet sin eneste narkotikahund i januar i år. Ildsjeler i Drammen har nå samlet inn over 10.000 kroner og fått tilsagn om ytterligere 2.000 kroner pr måned for at Drammen igjen skal få dette effektive hjelpemiddelet i kampen mot narkotika.

Vil justisministeren sørge for at politikammeret får lov til å ta imot denne gaven?

Statsråd Grete Faremo: Politimesteren i Drammen sa opp den aktuelle kontrakten om narkotikatjenestehund fra 31. desember 1994. Avgjørelsen ble tatt ut fra en politifaglig totalvurdering av hvordan man mest formålstjenlig skal kunne bekjempe narkotikakriminaliteten i Drammen politidistrikt.

Politimesteren har vurdert behov, ressurser og hvilke virkemidler som er best egnet i dagens situasjon. Det er spesielt pekt på at denne type hundetjeneste er ressurskrevende, bl.a. ved treningsdager og oppdrag utenfor politidistriktet, i forhold til brukshyppighet. Erfaring viser at det ikke innebærer særlige problemer å få bistand fra narkotikahund i andre politidistrikter eller eventuelt Tollvesenet. Tidstapet har aldri vært stort og har etter det opplyste ikke medført skadevirkninger i noen sak.

Justisdepartementet har for øvrig påbegynt en alminnelig gjennomgang av politiets hundetjeneste, og Drammens behov vil bli vurdert i den forbindelse.

Geir Thoresen (uavh): Jeg takker statsråden for svaret. Noe av problemstillingen er at Drammen har et av landets mest alvorlige narkotikaproblemer. Det er således et hardt slag for de mange som arbeider med disse problemene i Drammen, at Drammen mistet sin eneste narkotikahund i januar i år. En rekke personer har på frivillig initiativ satt i gang en innsamlingsaksjon. Den har vært vellykket, det er veldig mange som har sluttet opp om den. Spørsmålet er nå om politiet kan få lov til å ta imot denne gaven. Statsråden gav ikke noe klart svar på det, men kom med en eller annen generell hentydning om at man skulle se på dette nærmere siden. Jeg ber om at man får et klart svar. Kan Drammen politikammer få ta imot denne gaven? Det var tross alt ressurser det stod på da politimesteren i sin tid var nødt til å si opp denne kontrakten.

Statsråd Grete Faremo: De generelle reglene om mottak av gaver i politi- og lensmannsetaten ble behandlet her i Stortinget for tre-fire år siden, og et bredt flertall i Stortinget la til grunn at man skulle ha en restriktiv holdning, men at det i visse konkrete tilfeller etter nærmere kriterier kunne gis anledning til å motta gaver som ikke påvirker driften. Hvorvidt man likevel velger å motta en gave, vil selvsagt måtte vurderes ut fra de oppgaver man har i distriktet. Hvorvidt reglene gir anledning til å ta imot en gave, trenger heller ikke være sammenfallende med hvorvidt politikammeret selv ser det hensiktsmessig å nytte en sum penger nettopp til et formål som f.eks. en politihund kan være.