Stortinget - Møte onsdag den 15. mars 1995

Dato: 15.03.1995

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 34

Kristin Krohn Devold (H): Jeg vil gjerne få stille følgende spørsmål til fiskeriministeren:

En anbefaling fra det regjeringsoppnevnte Fritidsfiskeutvalget om å lempe på de strenge restriksjonene for fritidsfiske nord for 62. breddegrad har vært ute til høring.

Vil fiskeriministeren nå følge opp og fremme forslag til vedtak som letter på dagens restriksjoner?

Statsråd Jan Henry T Olsen: Fiskeridepartementet oppnevnte den 1. juni 1993 et utvalg for å utrede spørsmål om regulering av fritidsfiske i sjøen, det såkalte Fritidsfiskeutvalget. Bakgrunnen for dette var det økte omfang som fritidsfisket har fått, til dels drevet som et skjult næringsfiske.

Utvalgets mandat omfattet fritidsfiske i sjøen i hele landet. Utvalget skulle bl.a. vurdere ulike former for regulering av utøvelsen av fritidsfisket, som redskapsreguleringer, områdereguleringer, tidsreguleringer og kvantumsreguleringer. Utvalget skulle også vurdere fritidsfiskernes adgang til å omsette fisk og se hen til mulighetene for å håndheve de regler som foreslås.

I innstillingen foreslår utvalget at hovedreguleringsformen i fritidsfisket skal være regulering av redskapsbruken. Det foreslår at det tas inn en egen regel om begrensning av redskapsbruken i saltvannsfiskeloven. Utvalget foreslår at fangst som ikke går med til eget konsum, skal kunne omsettes gjennom salgslag. Utvalget sier også at det for bestemte arter eller fiskerier bør kunne gjelde bestemmelser om redskapsbegrensning som er strengere enn den foreslåtte regelen - dette ut fra ressurshensyn, orden på fiskefeltet osv. Når høringsfristen for utvalgsinnstillingen er ute 15. mars, vil Fiskeridepartementet ta stilling til oppfølgingen av forslagene.

De reguleringer som spørsmålet her refererer til, gjelder torsk, hyse og sild nord for 62 grader . Disse reguleringer ble i sin tid innført av ressurshensyn og av hensyn til de strenge reguleringene i yrkesfisket, og er videreført i de årlige reguleringsforskriftene, senest i årets forskrifter. Disse reguleringene vil bli gjenstand for ny vurdering i samband med oppfølgingen av tilrådingene fra Fritidsfiskeutvalget og fra høringsinstansene.

Jeg kan ikke her og nå love at det blir mindre restriktive reguleringer av fritidsfisket på de nevnte fiskeslag. Spørsmålet må fortsatt ses i sammenheng med reguleringene av yrkesfisket på disse fiskeslagene. Yrkesfiskerne skal være heltidsbeskjeftiget med dette som inntekt.

Kristin Krohn Devold (H): Jeg takker statsråden for svaret, selv om jeg kanskje kunne ha ønsket meg et litt mer positivt svar.

Som statsråden var inne på, er det riktig at restriksjonene ble innført opprinnelig med en begrunnelse ut fra ressurssituasjonen nord for 62 o. Men vi er nå i en annen ressurssituasjon. Mye tyder på at det er langt bedre og større fiskebestander.

Det ene jeg lurer på, er hvilken lovhjemmel statsråden har for å nekte fritidsfiske hvis ressurssituasjonen ikke nødvendiggjør slike begrensninger.

Det andre går på at statsråden selv i et brev av februar i fjor har sagt at det regjeringsoppnevnte Fritidsfiskeutvalgets innstilling vil ligge til grunn for oppfølginger fra departementet. Jeg kunne gjerne tenke meg å utfordre ministeren til å konkretisere litt nærmere tidsmessig når fritidsfiskerne kan forvente et svar på hva departementet vil gjøre.

Statsråd Jan Henry T Olsen: Jeg føler meg nokså sikker på at både spørsmålsstilleren og jeg har samme holdning, nemlig at det skal være noe som er forskjellig fra det å være fritidsfisker og det å være yrkesfisker. Det er for så vidt viktig i seg selv. Det andre som representanten må ta hensyn til, er at når vi har sendt en sak på høring, kan ikke departementet begynne å gjøre seg opp en mening før høringsuttalelsene er kommet inn og gjennomgangen av dem kan begynne i departementet. Vi må behandle dette på en riktig måte.

Lovhjemmelen til å regulere slike ting ligger i hjemmelsgrunnlaget for fiskerireguleringen generelt, nemlig lov om saltvannsfiske og andre dertil hørende lover.

Når det i brev fra februar i år er sagt at utvalgets arbeid vil ligge til grunn for den vurderingen som gjøres, er det fordi det er nettopp derfor vi har satt ned dette utvalget. Vi ønsker nemlig å få en vurdering av fritidsfiske også i forhold til yrkesfiske.

Nå må jeg samtidig si at hvis det er noen som har til hensikt å drive næringsfiske, er det ingenting i veien for at de kan melde seg opp på de begrensede kvotene som er gitt allerede. Man har satt et rimelig høyt bunntak for at noen kan komme med, men de må bare melde seg opp på de fiskerimanntall som finnes.