Stortinget - Møte onsdag den 29. mars 1995

Dato: 29.03.1995

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 3

Jorid Avdem (Sp): Eg vil stille følgjande spørsmål til landbruksministeren:

Ifølge Dagens Næringsliv av 23. mars 1995 tar det svært lang tid å få svar på brev fra Landbruksdepartementet angående offentlighetsspørsmål.

Hvordan mener landbruksministeren dette rimer med Regjeringens tidligere løfter om rask saksbehandling og mer offentlighet?

Statsråd Gunhild Øyangen: Dagens Næringsliv bad den 2. november 1994 om å få utlevert de dokumenter hvor den norske forhandlingsdelegasjonens skisser til forslag for grensene for nordlig landbruk skulle gå. Den 15. desember 1994 ble det gitt innsyn i dokumentene med unntak av et kart utarbeidet av EU-kommisjonen som viste EUs forslag til avgrensning av nordlig landbruk pr. 25. juli 1994.

Sivilombudsmannen tok saken opp med Landbruksdepartementet den 23. januar 1995 etter klage fra Dagens Næringsliv. Klagen tar opp flere forhold om behandling av dokumenter som ble brukt i EU-forhandlingene. Landbruksdepartementets tilsvar til klagen er fortsatt til behandling i departementet.

EU-forhandlingene dreide seg om et mulig internasjonalt samarbeid med betydelige virkninger for Norge. Jeg vurderte det som viktig at det ikke ble gjort noe som kunne skade samarbeidet og forhandlingene, og dermed indirekte medvirke til at Norge ikke fikk et så godt forhandlingsresultat som mulig.

Spørsmålet om utlevering av dokumenter ble derfor grundig vurdert med utgangspunkt i offentlighetsloven § 6 nr. 1, som regulerer offentlighet rundt opplysninger som kan skade forholdet til fremmede makter eller internasjonale organisasjoner. Det var bl.a. viktig å drøfte saken med Justisdepartementet og Utenriksdepartementet for å sikre en bred vurdering.

Dette måtte nødvendigvis ta noe tid. Jeg vurderer det slik at saken ble avgjort uten ugrunnet opphold i henhold til offentlighetsloven § 9.

Svar til Sivilombudsmannen på klagesaken vil foreligge i nær framtid. I svaret vil jeg redegjøre for sakens mange sider og min behandling av den.

Jorid Avdem (Sp): Eg takkar statsråden for svaret.

Eg vil minne om at grunnprinsippa i norsk offentleg lovgjeving er at vi skal ha ei open forvalting. Dokument skal vere offentleg tilgjengelege, unntak krev særleg lovheimel og særleg grunngjeving. Dessverre har det kome fleire eksempel på at departementa har gått i retning av meir hemmeleghald av sine dokument. Ikkje minst opplevde vi dette i samband med EØS og EU-opplysninga. Denne konkrete saka frå Dagens Næringsliv er eit av mange slike eksempel. Kor lang tid meiner statsråden det er rimeleg at folk skal måtte vente på svar frå hennar departement? Er det 14 dagar, er det ein månad, er det to månader, eller er det fem månader? Kan statsråden no love forbetringar i manglande journalføring som vart avslørt i denne saka som er nemnd i Dagens Næringsliv?

Statsråd Gunhild Øyangen: Jeg er enig med representanten i at en må tilstrebe en mest mulig åpenhet i forvaltningen. Derfor er det også en politisk belasting å ta når en unntar fra offentlighet. Men jeg har valgt å legge avgjørende vekt på at Norge skulle få et så godt resultat i EU-forhandlingene som mulig, og det var også bakgrunnen for den behandlingen jeg har redegjort for.

Så til spørsmålet om ventetiden er rimelig. Det vil jo være litt avhengig av øynene som ser. Jeg kan ha forståelse for at en synes at saksbehandlingen har vært litt treg i denne sammenhengen, men det er flere departement som er involvert, og jeg vil prøve å sørge for at saken blir avgjort så raskt som mulig. Det er også flere forhold som representanten viste til, som vi vil redegjøre for i svaret til Sivilombudsmannen.

Jorid Avdem (Sp): Både utanriksministeren og handelsministeren lova i samband med EU-forhandlingane at det skulle ryddast opp i departementa sine rutinar omkring offentlegheitsspørsmål. Eg vil derfor stille statsråden følgjande spørsmål: Når meiner statsråden at ho kan få innført betre rutinar knytt til offentlegheitsspørsmålet i sitt departement? Så er eg så fri at eg gjentek mitt andre spørsmål frå førre gongen eg var på talarstolen. Kan statsråden love forbetringar i manglande journalføring som blei avslørt i den nemnde saka?

Statsråd Gunhild Øyangen: Som jeg gjorde rede for, vil vi - og vi er allerede i gang med det - vurdere om vi har gode nok rutiner. Det er klart at på det punktet som ble tatt opp her med journalføring, er vi innstilt på å gå en runde for å se om vi kan forbedre våre rutiner.