Stortinget - Møte onsdag den 29. mars 1995

Dato: 29.03.1995

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 5

Eva R. Finstad (H): Jeg skal få stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

I 1993 forutsatte Samferdselsdepartementet at det i områdene nærmest hovedflyplassen på Gardermoen skal bli gitt tilbud om kjøp av boliger. Det gjelder Kneppefeltet, Sør-Gardermoen og Tronstuløkken (Midtskogen).

Hvilke vurderinger er foretatt som medfører at beboerne på Midtskogen ikke lenger gis dette tilbudet?

Statsråd Kjell Opseth: I den statlege reguleringsplanen for hovudflyplassen på Gardermoen, som vart vedteken 4. juni 1993, er det gjort greie for at Oslo Hovedflyplass AS har « behov for et betydelig antall eiendommer både som boliger for ansatte på flyplassen og for flyplasstilknyttet virksomhet ».

Med bakgrunn i dette vart det i reguleringsplanvedtaket sagt at Oslo Hovedflyplass AS ville gje tilbod om å kjøpe bustader nær flyplassen. I vedtaket er det sagt at dette gjeld Kneppefeltet, Sør-Gardermoen, området mellom rullebanane og Tronstuløkka ved Midtskogen. Til saman er dette om lag 120 bustader.

Oslo Hovedflyplass AS starta hausten 1994 arbeidet med å leggje til rette for kjøp av bustader i naboområda til flyplassen. Det er gjennomført informasjonsmøte med både Nannestad kommune, Ullensaker kommune og med dei einskilde grendelaga. Seinast den 26. januar i år var det møte med tillitsmenn i grendelaga samt representantar frå kommunane. Planen er at største delen av dei aktuelle bustadene skal bli taksert frå august 1995. Så vil eigarane som er interesserte i å selje, få tilbod om kjøp.

Tronstuløkka, som er eit område som skal få slikt tilbod, ligg som nemnt ved Midtskogen, men sjølve Midtskogen er ikkje med i det området der Oslo Hovedflyplass AS vil gje tilbod om å kjøpe bustader. Representanten Eva R. Finstad er sikkert klar over at bakgrunnen for at Samferdselsdepartementet har fått brev frå Ullensaker og Nannestad kommunar og frå Midtskogen Grendeutvalg, m.a. er avgrensinga i reguleringsplanen for dei områda der Oslo Hovedflyplass AS vil gje tilbod om å kjøpe bustader.

Denne saka er til handsaming i Samferdselsdepartementet, og svar vil liggje føre i nær framtid.

Eva R. Finstad (H): Jeg takker for svaret. Jeg er klar over det samferdselsministeren her sier, men jeg er nødt til å kommentere dette, fordi det er en del unøyaktigheter her som ikke kan godtas.

Når samferdselsministeren sier at

sjølve Midtskogen er ikkje med i det området der Oslo Hovedflyplass AS vil gje tilbod om å kjøpe bustader

synes det å foreligge en misforståelse hos samferdselsministeren med hensyn til hva Midtskogen er.

Tidligere i innlegget sier han « Tronstuløkka ved Midtskogen ». Det er omtrent som å si Gamlebyen ved Oslo, for Tronstuløkken er en del av Midtskogen.

I tidligere papirer om reguleringsplanen for flyplassen, står det « Kneppefeltet, Sør-Gardermoen og Tronstuløkka (Midtskogen) ». Men senere, i et brev fra Steinar Killi, vises det til at det skal gis tilbud til beboerne ved « Kneppefeltet, Sør-Gardermoen og Tronstuløkka/Midtskogen ». Mener ikke samferdselsministeren at det da er gitt løfte om at dette også skal gjelde Midtskogen?

Statsråd Kjell Opseth: Eg vil tilrå at vi seinare føretek ei oppklaring av definisjonen om kva som ligg innafor og kva som ligg utafor Midtskogen. Det eg held meg til, er reguleringsplanen og vedtaket i den samanhengen slik det ligg føre, og etter dette er den definisjonen eg har gjeve, den rette. Så får vi vente på handsaminga av saka før ein ser på om ein skal utvide dette området til også å omfatte Midtskogen, slik dei to kommunane har bedt oss om å gjere.

Eva R. Finstad (H): Jeg takker for svaret. Ja, det er behov for en oppklaring. Men man kommer ikke bort fra at det i brevet fra Steinar Killi sies helt klart og tydelig at det i områdene

Kneppefeltet, Sør-Gardermoen og Tronstuløkka/ Midtskogen skal gis tilbud til beboerne om å selge sine boliger til flyplassprosjektet

Dette er også gjentatt i brev til kommunen, og de har sagt seg fornøyd med det, og det har også beboerne der. Så jeg forventer at departementet ved Steinar Killi og samferdselsministeren holder sitt løfte også til disse beboerne.

Statsråd Kjell Opseth: Inntil den aktuelle saka er ferdighandsama i Samferdselsdepartementet, er det reguleringsplanvedtaket som gjeld. Det er tydeleg at det er ei viss usemje om kva som er Midtskogen, og kva som er Tronstuløkka, og det får vi leve med til dess saka er ferdighandsama i departementet.