Stortinget - Møte onsdag den 29. mars 1995

Dato: 29.03.1995

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 7

Terje Sandkjær (Sp): Jeg har stilt følgende spørsmål til kulturministeren:

Det er positivt at NRK bygger ut distriktsfjernsynet. I deler av landet faller imidlertid store områder utenfor sitt eget fjernsynsdistrikt, f.eks. får halve Setesdal ikke inn NRK Sørlandet.

Har statsråden planer om å rette på slike misforhold?

Statsråd Grete Faremo: Spørsmålet er i samsvar med innarbeidet praksis lagt fram for NRK, som opplyser at sendernettet for fjernsyn er bygd ut før det ble fattet vedtak om distriktsfjernsyn. Nettet er således bygd for å gi best mulig riksdekning. Dette betyr igjen at slik nettet nå er konstruert, er det områder i landet hvor distriktssendingene ikke kan mottas tilfredsstillende.

NRK opplyser videre at det i forbindelse med utbyggingen av distriktsfjernsyn er nedsatt et eget arbeidsutvalg som nå kartlegger problemområder med sikte på en mest mulig korrekt distriktsdekning. NRK er oppmerksom på de problemene representanten Sandkjær tar opp, og som knytter seg til dekningen i Setesdal.

Sammen med NRKs satsing på en videre utbygging av distriktsfjernsynet hører også naturlig tiltak for å sikre at så mange seere som mulig kan motta distriktssendingene. Jeg nevner her at en videre utbygging av distriktsfjernsyn var Stortingets forutsetning for den særskilte økningen av fjernsynslisensen på 30 kr i 1995. Dette bør gi et tilstrekkelig grunnlag for en tilfredsstillende utbygging av sendernettet, slik at det blir tilpasset distriktsutbyggingen.

Terje Sandkjær (Sp): Jeg takker for svaret. De mest mangelfulle områdene er formodentlig Hallingdal og Numedal, men i forbindelse med svaret kan det være interessant å bruke noen eksempler fra Sørlandet, hvor vi begge er godt kjent.

I brev fra DK Sørlandet av september 1991 het det at målet var at dette skulle ordnes før vi eventuelt får permanente distriktssendinger.

I ny henvendelse til Valle kommunestyre uttaler så distriktssjefen i oktober 1991:

Det er gjort vedtak om at en riktig distriktsvis mating av omformerne i området vil være en prioritert oppgave og planlagt gjennomført innen valget 1993.

I brev av august 1993 sier så kringkastingssjef Førde seg lei for at øvre Setesdal heller ikke i år får inn sendingene fra DK Sørlandet.

Det er dermed skapt betydelige forventninger hos folk. Og spørsmålet mitt til statsråden er da om hun syns det er viktig at disse forventningene snart blir imøtekommet.

Statsråd Grete Faremo: Når jeg nå engang har fått gleden av å svare på et spørsmål til kulturministeren som gjelder Setesdal, ville det vel ikke være rart om jeg generelt deler de forhåpningene som representanten Sandkjær avslutningsvis for så vidt gav uttrykk for - men de konkrete, tekniske budsjetteringene skjer selvsagt i NRK. Og med den lisensøkningen som nå er gjort for 1995 - jeg viser til det jeg sa i mitt opprinnelige svar - bør dette gi et tilstrekkelig grunnlag for en tilfredsstillende utbygging av sendernettet, slik at det blir tilpasset distriktsutbyggingen.

Terje Sandkjær (Sp): Jeg takker igjen for svaret, som jeg synes er greit - hvis vi bare kunne få det « timet » litt. Det er litt generelt. At vi skal tilfredsstille en tidsmessig utbygging, ja - men spørsmålet er: når? De tekniske budsjetteringene foretas innenfor NRK-systemet, som jeg viste til i min forrige kommentar. Man hadde en ramme for et investeringsbehov på 3 mill. kr. Så vidt jeg vet, er det gjennomført i systemet en kostnadsvurdering for en slik utbygging f.eks. i øvre Setesdal, slik at kommunene Valle og Bykle kan få ordentlige mottakerforhold og se sitt eget distriktsfjernsyn.

Spørsmålet mitt er da om statsråden vil kommentere denne nye undersøkelsen, hvilke kostnader som man nå eventuelt ser behov for, og om dette kan påvirke tempoet i den utbyggingen.

Statsråd Grete Faremo: Jeg tror jeg som justisminister gjør klokt i bare å vise til denne ansvarsfordelingen som jeg redegjorde for i det første tilleggssvaret mitt. Jeg vil for øvrig understreke at synspunktene er registrert og vil bli brakt tilbake til kulturministeren.

Bjørg Hope Galtung: hadde her teke over presidentplassen.