Stortinget - Møte onsdag den 29. mars 1995

Dato: 29.03.1995

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 8

Carl I. Hagen (Frp): Jeg har dette spørsmålet til kulturministeren:

Det tvangslisensbetalte NRK forlangte en andel på 3,5 mill. kroner for å delta med underholdningsprogrammet « Grenseløs Omsorg » i 1993 av de frivillig innsamlede midler fra det norske folk til et humanitært formål, mens TV2 deltar gratis i Lions Røde Fjær-aksjon.

Synes kulturministeren det samsvarer med normal folkeskikk at det lisensbetalte statsfjernsynet krever en andel av frivillige humanitære bidrag for å sende et populært underholdningsprogram?

Statsråd Grete Faremo: Innsamlingsaksjonen er et samarbeidsprosjekt mellom de humanitære organisasjonene og Norsk rikskringkasting der NRK får godtgjort en del av de ekstra utgiftene dette samarbeidet medfører. Organisasjonene har ansvar for gjennomføringen av aksjonen, mens NRK stiller sitt sendernett, det tekniske apparat og medarbeidere til disposisjon. Avtalen blir godkjent av organisasjonene og NRK på forhånd. NRK har sendt innsamlingsaksjonen i over 20 år. I 1993 innbrakte aksjonen ca 130 mill. kr.

Innsamlingsaksjonen er et svært stort arrangement som krever ekstraordinær innsats for å bli vellykket. For NRK selv er innsamlingsaksjonen et av de største arrangementene hvert år. Under hver aksjon sender NRK seks-sju timer direkte fra flere sendesteder, bl.a. med medvirkning fra distriktskontorene. Dessuten blir det produsert og sendt fire større dokumentarprogram fra prosjekter som organisasjonene har ulike steder i verden. Disse programmene blir laget spesielt for aksjonen og har ekstra høye kostnader. Totalt sender NRK ni-ti timer i forbindelse med TV-aksjonen.

Det er uten tvil NRKs medvirkning som bidrar til de store beløp som aksjonen innbringer til gode formål. Jeg har derfor vanskelig for å bebreide NRK at det gis kompensasjon for arbeidet med innsamlingsaksjonen.

Carl I. Hagen (Frp): Jeg er ikke fornøyd med svaret, jeg fikk egentlig ikke noe svar. Her er det altså en kommersiell kanal som stiller nesten samme sendetid til rådighet gratis fordi de kanskje føler et ansvar for formålet med innsamlingsaksjonen, mens NRK, som har tvangsinnbetalte lisenspenger - et kjempebudsjett - tar seg betalt for dette populære programmet av de innsamlede midler! Først må man dekke NRKs omkostninger - veldig mye av dette er helt ordinære omkostninger, for Røde Kors betalte jo også for alle artistene og kunstnerne, så de ekstraordinære utgiftene kan ikke være de helt store. Men det norske statsfjernsynet tar seg altså betalt av de innsamlede midler for å delta!

Jeg vil få lov til å stille et tilleggsspørsmål når det nå er slik at NRK må ha en andel av inntekten: Kunne det da kanskje være mulig at også Regjeringen istedenfor å boikotte TV2 anmodet om å flytte sendingene over til TV2 - som gjør dette gratis, i motsetning til NRK, som skal ha betalt?

Statsråd Grete Faremo: Jeg vil understreke at det er svært positivt at det gjennomføres en innsamlingsaksjon som Lions Røde Fjær-aksjon i TV2. Ut fra det resonnementet som spørreren, Carl I. Hagen, gjorde, tror jeg det likevel er viktig å understreke at det, så vidt jeg forstår, neppe er korrekt at TV2 gjør jobben gratis, men at regnestykket rent praktisk vil se noe annerledes ut ved at TV2 får kompensert for utgifter gjennom samarbeid med sponsorer.

Carl I. Hagen (Frp): Av de innsamlede midler går ikke noe til TV2. De bidrag som folk gir til det humanitære formål, går alt sammen til det humanitære formål, mens NRK forlanger en andel på 3,5 mill. kr av de innsamlede midler - det er den store forskjellen. Statsråden sier nå at Regjeringen synes denne aksjonen er fortjenestefull. Ja, det synes jeg klinger meget hult når ingen av statsrådene eller statsministeren fant anledning til å kunne reise til Bergen, fordi det liksom er for langt til Bergen, og kun tilbød seg å være på en slags linksending fra Hamar! Hadde Regjeringen behandlet denne private innsamlingen, som riktignok er til humanitære formål i Norge, på lik linje med de NRK har, hadde den kanskje vært langt bedre. Hvorfor kan man ikke nå anmode om at store innsamlingsaksjoner eventuelt sendes vekselsvis i TV2 det ene året og i NRK det andre? Men slutt med denne boikottbehandlingen som Regjeringen nå utviser overfor den private innsamlingen til norske formål i regi av TV2!

Statsråd Grete Faremo: Jeg vil bare vise til at jeg la merke til sammenkoblingen som spørreren, Carl I. Hagen, nå gjorde til sitt første spørsmål. Det er en floke som jeg syns det er alvorlig at man vikler seg inn i, og som jeg faktisk tror det trengs mer tid enn det lille minuttet som er til rådighet i et tilleggssvar, å nøste opp i. Det vil jeg også anta at representanten Carl I. Hagen vil sørge for er et spørsmål som kommer på dagsordenen senere.