Stortinget - Møte onsdag den 31. mai 1995

Dato: 31.05.1995

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 11

Kjellaug Nakkim (H): Jeg vil få stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

Torpedostasjonen på Jeløy ble av Forsvaret overdradd en privatperson. Moss kommune vil regulere eiendommen til friluftsformål og forutsetter at staten ved Miljøverndepartementet betaler erstatningssummen.

Hvilken holdning har miljøvernministeren til denne saken?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Miljøverndepartementets formelle befatning med denne saken knytter seg til avgjørelsen av en innsigelsessak om kommuneplanen for Moss kommune. Den omtalte torpedostasjonen var i kommuneplanen disponert til friluftsformål, men planen kunne ikke egengodkjennes på grunn av innsigelse fra Forsvaret. Miljøverndepartementet tok ikke denne innsigelsen fra Forsvaret til følge.

Etter avgjørelsen i innsigelsessaken er det nå opp til Moss kommune å ta standpunkt til hvordan den vil følge opp sin egen kommuneplan, eventuelt gjennom regulering.

På Miljøverndepartementets budsjett er det bevilget midler til sikring av friluftsområder. Jeg viser her til kap. 1427, postene 30.1 og 62. Midlene fordeles fra Direktoratet for naturforvaltning etter søknader fra kommunene etter prosedyrer som framgår av rundskriv som sendes ut årlig. Både i forhold til søknadsfrister som gjelder, og fordi budsjettet er stramt, kan jeg ikke gi noe forhåndstilsagn om å dekke hele eller deler av kostnadene ved å regulere eiendommen til friluftsformål.

Kjellaug Nakkim (H): Det er riktig at Miljøverndepartementet som sådant har hatt liten formell befatning med saken. Men ifølge ordføreren i Moss har det vært god kontakt mellom ministeren og ordføreren, så jeg går ut fra at statsråden kjenner saken godt.

Nå er dette formelt kommet til departementet, fordi kommunen har forelagt en søknad hvor den ber om et snarlig møte for å få avklart saken med hensyn til tilsagn om økonomisk kompensasjon i forhold til det å kunne regulere. Nå er det også ifølge aviser som ordføreren har uttalt seg til, vanskelig å få arrangert dette møtet før valget. Jeg må da spørre statsråden om han kunne tenke seg å fremskynde møtet for å få avklart om det er mulig å gi kompensasjon før man regulerer eiendommen.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Jeg deler ikke ut noen penger i Spørretimen. Vi har, som jeg sa, meget knappe og stramme budsjetter - altfor små, selvfølgelig, til å erverve de eiendommer som vi mener det er viktig å få regulert f.eks. til friluftsformål. Så det kan jeg ikke si noe mer om i Spørretimen enn det jeg har gjort, nemlig at jeg ikke kan « gi noe forhåndstilsagn om å dekke hele eller deler av kostnadene ved å regulere eiendommen til friluftsformål ».

Det er riktig som representanten Nakkim påpeker, at det har vært god kontakt mellom departementet og Moss kommune om denne saken, som kom litt skeivt ut fra hoppet i sin tid. Vi får ha en videre dialog om dette og forsøke å finne fram til en ordning som gjør det mulig å erverve dette området til friareal. Men, som sagt, jeg kan ikke gi noe tilsagn om økonomisk støtte fra Miljøverndepartementet her og nå.

Kjellaug Nakkim (H): Jeg takker statsråden for svaret. Nå hørtes han jo nesten positiv ut. Men jeg har mine mistanker om at det ikke er så positivt som man kanskje søker å gjøre det nå.

Det er allerede søkt Direktoratet for naturforvaltning om dette. Direktoratet har svart:

Direktoratet har til tross for sterke argumenter for å sikre området, allikevel besluttet å ikke benytte statens forkjøpsrett i denne saken da det er avtalt en svært høy pris for eiendommen som fritids/boligeiendom.

Det er jo det som er blitt et problem. Nå er dette blitt en ganske dyr affære etter hvert, som det i utgangspunktet kunne vært en rimelig pris for. Dette er blitt en verkebyll for kommunen, og jeg må be om at man prøver å få dette ut av bildet så fort som mulig, og at man avholder dette møtet på et langt tidligere tidspunkt enn man nå har gitt tilsagn om, og ikke går ut med falske løfter.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Jeg er enig i at det ikke skal gis noen falske løfter. For å være på den helt sikre siden, har jeg ikke gitt noen i det hele tatt.

Men vi skal følge opp og arbeide videre med saken, for når det gjelder realiteten, tror jeg nok vi er enige. Denne torpedostasjonen på Jeløya er et område som egentlig for lengst burde vært regulert til friluftsformål. Kommunen er reguleringsmyndighet, noe mer vil jeg ikke si om det.

Men Forsvaret solgte denne eiendommen for veldig mye penger til en privatperson. Når man da skal ta den tilbake igjen, må det skje på markedsvilkår. Det er « grove » kroner, og vi kan ikke bare sende sånne regninger til Miljøverndepartementet. Vi har ikke solgt denne eiendommen, og vi er heller ikke reguleringsmyndighet i Moss. Men vi skal holde dialogen gående videre med sikte på å finne en løsning, men da må selvfølgelig Moss bidra sjøl og ikke regne med at det er Miljøverndepartementet som skal betale hele denne regningen.