Stortinget - Møte onsdag den 25. oktober 1995

Dato: 25.10.1995

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 9

Hallgrim Berg: « Holtefjell i Buskerud vart 12. juli 1995 underlagt mellombels vern, trass i at miljøstyresmaktene og skogeigarane var samde om å arbeida fram ein fleirbruksplan.

Meiner statsråden det er korrekt sakshandsaming med mellombels vern når det vert arbeidd med alternative løysingar, og korleis skal grunn- og skogeigarar bera seg åt i ei næringsdrift som er suspendert på ubestemt tid? »

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Det blir nesten å gjenta svaret på et tidligere spørsmål.

Direktoratet for naturforvaltning vedtok midlertidig vern av Holtefjell den 12. juli 1995. Begrunnelsen for vedtaket var områdets nasjonale verneverdi, og at området vil bli vurdert vernet i forbindelse med en eventuell opptrapping av barskogvernet. Ved hogst i området vil verneverdiene bli sterkt redusert. Direktoratet for naturforvaltning vurderte faren for inngrep som reell og vedtok derfor midlertidig vern av Holtefjell.

Da Holtefjell ikke kunne prioriteres innenfor den nåværende arealramme for barskogvernet, tok Fylkesmannen i Buskerud initiativ til at det skulle utarbeides en flerbruksplan for Holtefjell. Verken miljøvern- eller landbruksmyndighetene har deltatt i utarbeidelsen av flerbruksplanen, men er gjort kjent med at planene la opp til hogst i området. Det framkom ikke løfter om å avstå fra hogst i området i planfasen, og det var derfor etter miljøvernmyndighetenes vurdering konkret fare for inngrep i området. Fylkesmannen anbefalte midlertidig vern av Holtefjell, og dette ble fulgt opp av Direktoratet for naturforvaltning.

I arbeidet med barskogvern er det viktig at inngrep som ødelegger eller reduserer verneverdien, ikke blir foretatt mens planarbeidet pågår. Det er flere virkemidler som kan benyttes, slik at verneverdier ikke går tapt i planperioden. Selv om jeg vil føre en relativt restriktiv praksis når det gjelder midlertidig vern, vil midlertidig vern bli brukt dersom det ikke finnes alternative løsninger. I første rekke vil dette være frivillig avståelse fra hogst. Jeg vil imidlertid fortsatt ha som målsetting at vedtaket om midlertidig vern blir av kortest mulig varighet. Hittil er midlertidig vern i barskogområder brukt i et relativt lite omfang.

Helt til slutt vil jeg gjenta det som jeg sa i et tidligere svar, at når Stortinget har behandlet barskogplanen som nå ligger til behandling her, vil det ta to-tre år før hele barskogplanen er gjennomført. Hvorvidt Holtefjell kommer først eller sist i den prosessen, kan ikke jeg si noe om her. Men uansett er det her ikke snakk om noe langvarig midlertidig vern, og det kan ikke bli snakk om tap av store inntekter på grunn av en utsettelse på fra ett opp til tre år.

Hallgrim Berg (H): Eg takkar statsråden for svaret.

Eg synest det er heilt urimeleg å innføra mellombels vern i denne saka. Statsråden sa sjølv at han er restriktiv når det gjeld å ta i bruk eit så sterkt verkemiddel som dette. Ein kunne ha forstått det dersom Holtefjell hadde vore eit område med høg verneprioritet, men området fell jo ikkje inn under nokon av dei kategoriane for verneområde som barskogfreding legg hovudvekta på, nemleg kystnær skog i lågareliggande område med såkalla rike marktypar. Eg håpar inderleg at det ikkje går prestisje i denne saka, som eg synest har fått eit håplaust og lite tillitvekkande hastverk slik ho har utvikla seg. Eg er på sett og vis glad for at statsråden no sa at dette mellombels vernet vil vera kortast mogleg.

Eg vil få stilla eit spørsmål til slutt: Synest ikkje miljøvernministeren at det ville vore interessant å få prøvd alternative friviljuge løysingar som både kan dempa konfliktar, bli rimelegare og samstundes gje oss innsikt i alternative former for vern?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Jeg har lyst til å vende tilbake til noe en tidligere spørger sa, nemlig at det som er viktig når det gjelder det biologiske mangfoldet, er hvordan man forvalter skogområder - i dette tilfellet barskog - i sin alminnelighet. Det er jeg helt enig i. For det vi snakker om her, er vern av én prosent av det produktive barskogarealet i Norge - én prosent! Og det kommer vi til å betale i overkant av 500 mill. kr for, og det er greit.

Men det er områder som er så spesielle for de faglige hensyn som vi mener det er viktig å ta i forhold til biologisk mangfold, at vi må verne disse. Og siden man nå er så imot vern av Holtefjell, må det jo være fordi man hadde planer om å hogge der, for ellers er det jo ikke så farlig med dette vernet for en kortere periode. Vi mener altså at det ikke skal hogges i Holtefjell før man får foretatt en grundig faglig vurdering - selvfølgelig sammen med grunneierne - av et eventuelt framtidig vern. Det er det som er hele poenget, at man ikke skal hogge ned det som man har planer om å verne, før man får sjansen til å vurdere dette skikkelig og ordentlig.

Hallgrim Berg (H): Eg synest statsråden tok lett på dette med alternative verneformer, for det trur eg er interessant å få prøvd ut. Eg kjenner til at det har vorte lagt fram alternative forslag til verneformer, t.d. i Vestmarka i Hedmark, utan at departementet eingong har funne det interessant å setja seg inn i innhaldet. Miljøvernministeren kan da ikkje venta å skapa ein konstruktiv dialog med grunneigarane så lenge han ikkje eingong er viljug til å drøfta slike alternativ.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Vi har en ganske god dialog med Skogeierforbundet og skogeierne. Jeg mener de er veldig konstruktive i den dialogen som vi har om disse spørsmålene. Noe som opptar dem og oss, er hvordan vi skal bære oss ad når det gjelder de 99 prosentene av den produktive barskogen i Norge som ikke blir vernet, og at vi får en rask og effektiv behandling av den ene prosenten som vi til sjuende og sist skal verne. I den prosessen er det klart man kan diskutere alternative verneformer - det vil bli gjort, det er jo en del av prosessen - men det forhindrer ikke at vi har ment at det har vært viktig å foreta et midlertidig vern for iallfall å hindre at det skjer hogst før man får gjort noe annet når det gjelder vurderingene. Så får vi se om Holtefjell blir vernet, hvilket jeg tror. I den forbindelse skal vilkårene diskuteres som skal gjelde for vernet av Holtefjell. Det blir en del av en forhandlingsprosess som skal foregå etter at Stortinget er ferdig med sin behandling av barskogvernmeldingen.