Stortinget - Møte onsdag den 6. desember 1995

Dato: 06.12.1995

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 23

Morten Lund (Sp): Jeg skal få stille følgende spørsmål til nærings- og energiministeren:

Etter at et engelsk selskap for to år tilbake fikk konsesjon for overtagelse av Autronica A/S, er erfaringene slik at de ansatte sterkt ønsker at Autronica blir solgt tilbake til en aktuell lokal kjøper. Det er bred lokal støtte for dette.

Hvordan kan sentrale myndigheter bidra til at det ønskede eierskiftet kan skje raskt og med et utfall som gir en styrking av trøndersk næringsliv?

Statsråd Jens Stoltenberg: Representanten Lund reiser spørsmål om sentrale myndigheter vil bidra til et eierskifte i bedriften Autronica. Representanter for de ansatte ved Autronica henvendte seg til departementet tidligere i høst og gjorde oppmerksom på enkelte forhold som bekymrer dem med hensyn til utviklingen i bedriften. Vi har tatt disse forholdene opp med ledelsen og med eierne. Det er for tidlig å trekke noen endelig konklusjon, men jeg vil understreke at det skal foreligge klare og grove brudd på konsesjonsbestemmelsene for å gå til et så drastisk skritt som å trekke konsesjonen tilbake.

Jeg er imidlertid orientert om og er innforstått med at Statens nærings- og distriktsutviklingsfond har engasjert seg i denne saken med sikte på å bidra til en god løsning for Autronica. Det innebærer at SND, som er et av våre viktige næringspolitiske virkemidler, nå vurderer hvordan de kan bidra til en løsning knyttet til utviklingen i Autronica. Av hensyn til det arbeidet som pågår og de prosesser som nå er i gang, kan jeg naturligvis ikke gå nærmere inn på SNDs engasjement i denne saken.

Morten Lund (Sp): Jeg takker for statsrådens svar, som jeg oppfatter som positivt så langt.

Autronica er en bedrift å være stolt av, og de ansatte er det. De vil ta vare på bedriften og arbeidsplassene, og de har tilbudt godt samarbeid etter et turbulent eierskifte for to år tilbake. Jeg synes de fortjener ros for at de nå sier tydelig fra om en uheldig utvikling, som kan være negativ for bedriften med tanke på framtiden. De forteller om uheldig fjernstyring, at lokal fornuft og kunnskap ikke får gjennomslag, at medbestemmelse er blitt et fremmedord i forhold til eierne. De ansatte sier seg meget bekymret for den framtidige situasjon, og de rapporterer at nøkkelpersonell har planer om å forlate bedriften. Så er det da dukket opp en aktuell lokal kjøper som oppleves som en redning fra de ansattes synspunkt, og vedkommende er fortsatt sterkt interessert. De ansatte er enige når det gjelder den beskrivelsen som jeg har referert litt fra, og om hva som nå trengs.

Min grunnholdning er at jeg tror på de ansatte og deres vurdering av hva som tjener Autronica best, og mitt spørsmål til statsråden er: Vil statsråden legge en tilsvarende holdning til grunn for sitt arbeid med denne saken?

Statsråd Jens Stoltenberg: En av de absolutt første sakene jeg behandlet som nyutnevnt nærings- og energiminister var spørsmålet om konsesjon for kjøpet av Autronica, så det er en sak jeg har brukt mye tid på å sette meg inn i, og en sak som jeg føler et ganske nært forhold til. Dessuten besøkte jeg Autronica for mindre enn et år siden, og det er en bedrift jeg har et veldig godt inntrykk av. Det er norsk teknologi på sitt aller beste, det er en bedrift som går godt og som er i stand til å dokumentere at vi er konkurransedyktige i dette landet. Det skyldes ikke minst medarbeiderne i bedriften.

Forutsetningen for at det skal bli et salg, er selvfølgelig at de nåværende eierne er innstilt på å selge. Her er det en prosess i gang. Det er ulike spekulasjoner om og vurderinger av hvorvidt denne prosessen kan føre fram, men det virkemidlet staten har til å medvirke til denne type løsninger, nemlig Statens nærings- og distriktsutviklingsfond, brukes.

Morten Lund (Sp): Jeg takker på nytt for svaret og vil komme litt inn på dette med departementets håndhevelse av konsesjonsvilkår. Denne håndhevelsen forutsetter at det lokalt er noen som sier fra at det er noen som holder vakt. Det krever mot, styrke og samhold for at de ansatte skal gjøre det og selvsagt grundig innsikt i alle forhold omkring egen arbeidsplass. De ansatte på Autronica har pekt på intensjonene i konsesjonsbrevet av 22. oktober 1993 og på de forpliktende vilkår som der er nevnt - et brev som skulle sikre Autronica som bedrift, sikre arbeidsplassene og også utviklingsmulighetene. Det skal også sikre Autronica som en viktig del av trøndersk næringsliv og som en viktig del av norsk kunnskapsbasert industri. De ansatte mener utviklingen nå går i feil retning, og de ønsker med sine brev og uttalelser å gi ryggdekning til statsråden, som de regner med er på deres side og vil det samme nå som da konsesjon ble gitt - og det er også for å gi slik ryggdekning at noen av de ansatte er her i dag. Det er også mange andre som vil gi støtte i en sak som denne, og det er viktig hvordan denne saken utvikler seg for at andre skal tore å si fra om brudd på konsesjonsvilkår. De ansatte skrev sitt varselsbrev til departementet 15. september i år, og mitt siste spørsmål er: Når kan de vente å få et svar?

Statsråd Jens Stoltenberg: Et svar er i og for seg allerede gitt, i den forstand at vi har tatt de spørsmålene de ansatte tok opp i sin henvendelse, meget alvorlig. Vi er opptatt av at det som ligger i konsesjonsbestemmelsene og i de vedtak vi allerede har gjort, blir fulgt opp, og derfor er de spørsmålene tatt opp med ledelsen og med eierne av bedriften. I tillegg er vi orientert om at SND også deltar i de overlegninger som nå foregår. Vi tar således denne saken alvorlig, og vi arbeider med den både direkte overfor nåværende eiere og ledelse og i forhold til det arbeid som SND utfører.