Stortinget - Møte onsdag den 6. desember 1995

Dato: 06.12.1995

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 26

Roy N Wetterstad (uavh): Jeg har oversendt følgende spørsmål til sosialministeren:

I Sverige arbeides det med et forslag om å omsette Systembolagets varer fra mobile utsalg på bygdene. « Polbusser » burde også være en god løsning for å øke tilgjengeligheten av legale alkoholholdige varer i norske distrikter.

Finner statsråden det interessant å vurdere en slik idé?

Statsråd Hill-Marta Solberg: Systembolaget opplyser at man arbeider med en ordning som kan avlaste butikken i Strømstad i den del av året da handelen der er størst. Ett alternativ er å stille opp en buss, ett annet er å plassere en brakke ved siden av butikken. For å utnytte brakka eller bussen i de deler av året butikken i Strømstad ikke trenger ekstraforsterkninger, tenker man seg en løsning der bussen eller brakka benyttes fem måneder i vinterhalvåret på et vintersportssted hvor det ikke er kundegrunnlag for butikkutsalg året rundt.

Det planlegges med andre ord ikke en generell ordning med mobile utsalg for Systembolagets varer, slik spørsmålsstilleren synes å forutsette, men kun en praktisk ordning for å avlaste én bestemt butikk samt å åpne et nytt utsalg kun i vinterhalvåret. Hvorvidt vi har tilsvarende praktiske behov i Norge, er opp til A/S Vinmonopolet å vurdere innenfor den eksisterende landsplan for Vinmonopolets virksomhet, som det styres etter i dag.

Roy N Wetterstad (uavh): Nå ser jeg det ikke akkurat som min oppgave å hjelpe Arbeiderpartiet med forslag som kan styrke det norske vinmonopolets stilling, for jeg er faktisk motstander av hele ordningen, og har til og med gått så langt som til å klage den inn for ESA.

Men det dette spørsmålet i stor grad dreier seg om, er jo om ikke EU/EØS-systemet vil stille krav om økt tilgjengelighet hvis det skal være mulig for de nordiske landene å beholde monopolordningen. Det har jo vært lansert ulike løsninger for å øke tilgjengeligheten også her hjemme, men jeg synes at rullende vinmonopolutsalg kunne være en god løsning i så måte. Tror ikke sosialministeren det er nødvendig å øke tilgjengeligheten hvis det skal være mulig for Norge å beholde vinmonopolordningen slik den er i dag?

Statsråd Hill-Marta Solberg: Nei, statsråden tror ikke spørsmålet om økt tilgjengelighet vil være vesentlig for hvorvidt vår vinmonopolordning skal videreføres i den form vi har lagt til rette for gjennom Stortingets vedtak om deling av Vinmonopolet. Likevel står det fast at tilgjengelighetsproblematikken er sentral i norsk alkoholpolitikk og norsk alkoholdebatt, og også vil være det framover. Det vil også være et tema som tas opp i forbindelse med NOUen om alkoholpolitikken som foreligger og skal ut på høring, og revisjonen av alkoholloven, som også skal ut på høring. Da vil også tema som berører tilgjengeligheten og utsalgspolitikken, bli drøftet.

Roy N Wetterstad (uavh): Jeg har jo registrert at også folk innenfor Arbeiderpartiet er opptatt av dette med tilgjengelighet, og sosialministeren bekrefter jo nå det. Et alternativ som har vært lansert, er at folk skal kunne levere bestillinger og få varene utlevert hos lokale formidlere etter noen dager. For min del tror jeg at « polbusser » hvor folk selv kan plukke varene fra hyllene, vil være en bedre løsning og en løsning som folk flest vil foretrekke.

Jeg tolker det svaret som sosialministeren har gitt, som en viss åpning for at man vil ta med seg denne ideen videre, man har iallfall ikke avvist den. Jeg vil selv sørge for å gjøre Vinmonopolet oppmerksom på at dette er en mulighet, og så får vi da imøtese en vurdering derfra.

Statsråd Hill-Marta Solberg: Jeg tar ikke stilling til « polbuss ». Det får meg til å tenke på « bokbuss ». Der kjenner jeg til at vi har et slikt system, men jeg kan vanskelig se for meg et slikt rullende vinmonopol.

Det som i hvert fall er klart, er at det foreligger forslag fra det alkoholpolitiske utvalget om å se på dette med utleveringssteder, og det går som sagt ut på høring. Det vil bli en del av drøftingen også knyttet opp ikke minst mot utsalgspolitikken til Vinmonopolet, dvs. landsplanen for utsalg. Disse tingene ses i sammenheng også av Alkoholpolitisk utvalg, og det formoder jeg at også mange av høringsinstansene vil komme til å gjøre.

Presidenten: Sak nr. 1 på dagens kart er dermed ferdigbehandlet.