Stortinget - Møte onsdag den 10. januar 1996

Dato: 10.01.1996

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 11

John Alvheim (Frp): Jeg skal få lov å stille den ærede helseminister følgende spørsmål:

Vil helseministeren medvirke til at Rogaland fylkestings vedtak av 12. desember 1995 om å etablere et samarbeid med Feiringklinikken om hjertekirurgi ved Rogaland sentralsykehus kan gjennomføres?

Statsråd Gudmund Hernes: Sosial- og helsedepartementet har etter høring i relevante fagmiljøer besluttet at hjertekirurgi bare bør utføres ved regionsykehus. Opprettelse eller utvidelse av hjertekirurgi faller dermed inn under § 2-3 i forskrift av 5. april 1991 om lands- og regionfunksjoner, og skal godkjennes av departementet.

Jeg viser i denne forbindelse til departementets vedtak av 23. juni 1995, der etablering av hjertekirurgisk virksomhet ved Sentralsjukehuset i Rogaland ikke ble godkjent. Det ble i nevnte vedtak sagt eksplisitt at hjertekirurgisk virksomhet i helseregion vest bare skal utføres ved Haukeland Sykehus.

Den planlagte oppstart av hjertekirurgi på Sentralsjukehuset i Rogaland i samarbeid med Feiringklinikken vil således være i strid med nevnte vedtak.

Dersom Sentralsjukehuset i Rogaland ønsker å etablere hjertekirurgisk virksomhet, uavhengig av hvem som er den « operativt » ansvarlige, må Rogaland fylkeskommune søke departementet om godkjenning til dette. Departementet har foreløpig ikke mottatt slik søknad fra Rogaland fylkeskommune.

John Alvheim (Frp): Jeg takker helseministeren for svaret.

Den overordnede målsetting for den regionale helseplanlegging på dette området i helseregion vest har vært at befolkningen i regionen skal kunne tilbys komplett hjertebehandling i egen region. Denne målsetting er også helt i tråd med anbefalinger fra det siste offentlige utvalget som har utredet hjertekirurgien i Norge, ledet av professor Knut Rasmussen.

Situasjonen har vært og er fortsatt den at Haukeland Sykehus ikke er i stand til å dekke behovene for åpen hjertekirurgi eller ballongbehandling. Det er viktig at pasientene også i denne regionen får likeverdig behandling med den de får i andre regioner, og det var derfor med stor skuffelse jeg registrerte at departementet avslo å godkjenne det prosjektet som er planlagt. Slik jeg ser det, er det neppe noen grunn til å stille spørsmålstegn ved den faglige kvaliteten på det samarbeidsprosjekt som er inngått mellom Rogaland fylkeskommune og Feiringklinikken.

Jeg tør da i henhold til helseministerens svar stille følgende spørsmål: Vil en søknad fra Rogaland fylkeskommune om å få gjennomføre prosjektet bli sett positivt på i departementet?

Statsråd Gudmund Hernes: Hvis og eventuelt når det kommer en slik søknad fra Rogaland fylkeskommune, vil vi selvsagt foreta en nøye vurdering av den i departementet, men jeg tror at jeg som utgangspunkt må si at i dette tilfellet vil en slik vurdering ha det juristene kaller « presumsjonen » mot seg i den forstand at det nok vil bryte med en del prinsipper som gjelder funksjonsfordelingen, og som også derfor er gjort gjeldende i de øvrige helseregionene, nemlig at hjertekirurgisk virksomhet skal drives ved regionsykehusene. Det som også selvsagt reises som et spørsmål, er hvorvidt det tilbud man har i helseregion vest, er fullgodt også for de pasienter som hører hjemme i Rogaland, og det må selvsagt også vurderes ved en slik søknad som sendes departementet.

John Alvheim (Frp): Jeg takker igjen helseministeren for svaret, som jeg fant noe skuffende.

Sentralsjukehuset i Rogaland er det sykehuset i Norge som i dag har det største antall infarktpasienter til behandling, ca 800 pr. år, og det er meget høyt. Det synes for meg åpenbart at et samarbeid mellom Rogaland fylkeskommune og Feiringklinikken vil kunne redde en del av disse infarktpasientene ved både PTCA-behandling og åpen hjertekirurgisk behandling.

Jeg stiller meg noe uforstående til at man her skal ri prinsipper på pasientenes bekostning, og jeg vil igjen spørre helseministeren om han vil vurdere å endre de forskrifter, eventuelt lover, som foreligger, for at dette prosjektet kan gjennomføres slik det er planlagt fra våren 1996.

Statsråd Gudmund Hernes: Det er vel på mange måter et privilegium for en ny statsråd at han kan gå inn på å vurdere mange av de prinsipper som i øyeblikket gjelder, og de lover som er rådende, og jeg har tenkt å se på mange av dem i de nærmeste månedene. Det betyr ikke at jeg foregriper et bestemt utfall, men det er mange ting her som jeg har tenkt å gå inn på å vurdere. Men igjen vil jeg understreke at det er ikke noe løfte om et bestemt utfall i en konkret sak.