Stortinget - Møte onsdag den 14. februar 1996

Dato: 14.02.1996

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 10

Ole Johs Brunæs (H): Jeg skal få lov å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Riksvegsambandet Moss - Horten har fremdeles store trafikkmessige problemer som har pågått siden nyttårsskiftet. Transportnæringen påføres betydelige vanskeligheter og økende transportkostnader. Videre trues sambandet av svak økonomi. Denne situasjonen er et resultat av departementets konsesjonstildeling.

Hvilke tiltak akter departementet å gjøre for å få løst de alvorlige problemene?

Statsråd Kjell Opseth: Eg er samd med representanten Brunæs i at trafikkavviklinga i riksvegsambandet Moss - Horten etter skifte av konsesjonshavar ikkje har vore tilfredsstillande for trafikantane. Oversittinga i januar var ifølgje tilgjengeleg statistikk større enn for same periode i fjor.

Etter konsesjonsvilkåra skal sambandet trafikkerast med tre ferjer frå påsketider og fram til levering av nye, større ferjer i 1997. Ferjene vil òg kunne halde høgare frekvens enn timesavgangar.

Representanten Brunæs peikar på at transportørane blir påført ekstrakostnader og ulemper etter oppstarting med ny konsesjonær i sambandet Moss - Horten, og at sambandet er truga av svak økonomi. Eg vil for min del understreke at departementet ikkje er kjent med at sambandet er truga av svak økonomi. Det er likevel kjent at Fosen Trafikklag A/S førebur kapitalutviding. Dette har selskapet gjort greie for i brev til Oslo Børs.

Eg er som sagt samd i at situasjonen ikkje har vore tilfredsstillande så langt. I den samanhengen finn eg grunn til å minne om at isen i fjorden er ein vesentleg grunn til avviklingsvanskane no. Eg vil likevel understreke at departementet vil følgje situasjonen i sambandet nøye i tida framover for å sikre at trafikken blir avvikla i samsvar med konsesjonsvilkåra.

Ole Johs Brunæs (H): Det er dessverre mye i denne saken departementet ikke har vært kjent med. « Fortsatt enorme problemer » - det er daglige overskrifter i avisene. På fredag kunne den lokale pressen meddele at det var hittil over 200 skader på transportkjøretøyer. På fredag skjedde også det at en skadet bensinbil ble fraktet tilbake til Moss alene, og at fartøyet mistet styringen inn mot kai. Dette er ikke tilfredsstillende.

Isen og problemene: Sist det var problemer i Oslofjorden var i 1963, for 33 år siden. Siden har det ikke vært problemer.

Disse forholdene kan statsråden ikke sitte og se på. Slik tilstandene nå er blitt, opplever trafikantene det som overgrep mot deres transport over fjorden. Tålmodigheten er slutt, og her må statsråden agere på en bedre måte.

Statsråd Kjell Opseth: Eg kan berre gjenta det eg sa i mitt hovudsvar, at vi følgjer nøye med i det som skjer i samband med trafikkavviklinga på ferjesambandet Moss - Horten. Vi får daglege rapportar om korleis denne trafikkavviklinga går føre seg, og vi har bedt om eit møte med Fosen Trafikklag for å diskutere den situasjonen som no rår i området. Det som eg er nokså sikker på, er at alle krefter no bør setjast inn på å få den noverande konsesjonæren til å utøve trafikken i samsvar med konsesjonsvilkåra.

Ole Johs Brunæs (H): Jeg er ikke på noen måte beroliget av statsrådens svar. Nå har denne trafikken pågått i halvannen måned, og trafikkforholdene har utviklet seg til det verre hele tiden. Nå er man kommet til det stadiet at det er på tide å stille spørsmål vedrørende sikkerheten i sambandet, og da vil jeg bare understreke statsrådens ansvar for sikkerheten på dette sambandet over fjorden.

Jeg har fått mange telefoner - og det har også andre - fra trafikkanter som er engstelige for å bruke sambandet, og det er helt uholdbart. Da må det jammen settes inn veldig tunge tiltak for at forholdene skal rettes opp.

Nå er det mulig at saken kommer til Stortinget. Det er i hvert fall meldt forslag i Stortinget som skal behandles i komiteen. Jeg kan også forsikre statsråden om at komiteen har fått en rekke henvendelser i saken, som vi vil forholde oss til.

Statsråd Kjell Opseth: Sjølv om det er slik at ikkje alt som blir sagt om vanskane i dette sambandet, er rett, skal representanten Brunæs vere viss på at vi tar dette alvorleg. I fyrste hand er det rederiet som har ansvaret for at trafikkavviklinga skjer etter reglar og forskrifter, men departementet fråskriv seg på ingen måte ansvaret for at trafikkavviklinga skal skje og skjer i samsvar med konsesjonsvilkåra. Difor kan eg forsikre representanten Brunæs om at dette vil bli følgt nøye opp i dagane som kjem.