Stortinget - Møte onsdag den 14. februar 1996

Dato: 14.02.1996

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 14

Arne Haukvik (Sp): Eg tillèt meg å stille eit spørsmål til kulturstatsråden:

Somme statsrådar trugar med at Regjeringa vil overprøve Oslo Bystyre og følgje Norges Statsbaner sitt ønske om utviding av Nationaltheatret stasjon.

Vil statsråden i så fall vurdere om Nationaltheatret samtidig skal få byggje ein underjordisk sal og arbeidsrom slik dei har hatt ønske om sidan 1930-åra?

Statsråd Åse Kleveland: I forbindelse med Nationaltheatrets budsjettsøknad for 1996 mottok Kulturdepartementet melding om at en søknad om midler til utbygging av nye arealer under jord ville følge. Vi har pr. i dag mottatt en søknad om prosjekteringsmidler på 2 mill. kr.

Jeg vil understreke at en vurdering av en søknad fra Nationaltheatret sett på bakgrunn av NSBs planer først vil skje etter at en eventuell utbygging av Nationaltheatret stasjon er formelt vedtatt i alle instanser.

I forbindelse med søknaden om forprosjekteringsmidler mottok vi en kostnadsvurdering som Nationaltheatret hadde bedt Statsbygg om å gjøre.

Nationaltheatret har selv vurdert dette anslaget som svært høyt og har meddelt Kulturdepartementet at det vil komme en revidert søknad basert på reviderte planer til departementet i løpet av februar 1996.

I forbindelse med funksjonsdelingen i kulturlivet har staten overtatt driftsansvaret for Nationaltheatret. Investeringer i nasjonale kulturbygg skjer vanligvis ved at stat og region deler på utgiftene, selv om staten har driftsansvaret. Som eksempel på dette kan en vise til det nylig vedtatte Ivar Aasen-senteret. Det betyr at Nationaltheatret også vil måtte søke Oslo kommune om tilskudd til et eventuelt prosjekt som dette.

Dersom NSB skal bygge ut Nationaltheatret stasjon i de nærmeste år, ser jeg at det kan være hensiktsmessig at Nationaltheatret graver samtidig om de skal bygge i undergrunnen, men omfanget av bevilgninger til kulturbygg følger som kjent ikke NSBs utbyggingstakt.

Tvert imot er søknadene til bevilgninger over posten nasjonale kulturbygg mange, gode og spredt over hele landet. En rekke prosjekter som har en avgjørende betydning for realiseringen av den nasjonale kulturpolitikken, har vært under prosjektering i flere år.

Kulturdepartementet vil selvsagt vurdere sin del av søknaden fra Nationaltheatret om den kommer. Jeg vil likevel understreke det faktum som representanten Haukvik kjenner godt til, nemlig at konkurransen om midlene til nasjonale kulturbygg er meget hard.

Arne Haukvik (Sp): Eg takkar for svaret. Som vanleg er kulturstatsråden positiv og sakleg. Det er me glade for. Me veit at den einaste eventuelle sjansen Nationaltheatret har for å utvide, må vere under bakken. Me veit òg at statsråden har engasjert seg for at staten skal fremje arbeid med nasjonal arkitektpolitikk, og at det vil kome ei rettleiing når det gjeld estetikk også i statlege bygg og anlegg, noko eg er glad for. Staten er jo den største byggherren i landet.

Medan statsråden grunnar på kva ho eventuelt skal gjere med Nationaltheatret, ber eg henne bruke litt tid til å sjå på NSB sine vidare planar i Gardermoterminalen, der det no er lansert ei håplaust moderne firkanta kasse, som ikkje ser ut i det heile. Det må vere tillate å oppfordre statsråden til å hjelpe NSB sitt arkitektkontor med å kome med ei betre løysing for Gardermoterminalen, samtidig som ho følgjer godt med og grunnar på kva ho eventuelt skal gjere med Nationaltheatret.

Statsråd Åse Kleveland: Jeg uttrykker stor glede over det engasjement som representanten Haukvik har for vår nasjonale og statlige arkitekturpolitikk, og jeg kan si at NSB faktisk er en av foregangsetatene når det gjelder arkitekttur. Det har de vært helt siden man begynte å bygge jernbaner i dette landet.

Jeg har ikke sett noen tegninger av den omtalte terminal, og tror nok at jeg som kulturminister skal passe meg for å blande meg inn i dette, men vil understreke at Samferdselsdepartementet er en veldig viktig medspiller i arbeidet med nasjonal arkitekturpolitikk. Jeg er sikker på at de vil være med på å legge vekt på dette liksom NSB gjør det.

Arne Haukvik (Sp): Takk for nok eit godt svar. Da skal eg glede statsråden med at ho skal få eit utklipp av Arbeiderbladet frå 8. februar, der det står ei teikning av det firkanta lagerskuret på Oslo Sentralstasjon.

Elles vil eg berre minne statsråden om at før me eventuelt brukar 140-150 mill. kr til utviding av Nationaltheatret, må statsråden ha i bakhovudet at me iallfall må bruke 10 % av den summen til utviding av Rogaland Teater, som har ti reiser verre arbeidsforhold enn alle dei andre teatra eg har sett, og eg har sett dei fleste.

Presidenten:Presidenten vil minne om at eventuelle tilleggsspørsmål må være relatert til det opprinnelige spørsmålet.