Stortinget - Møte onsdag den 14. februar 1996

Dato: 14.02.1996

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 4

Gunnar Fatland (H): Jeg skal få lov å stille følgende spørsmål til kommunal- og arbeidsministeren:

I januar 1996 fant det sted en alvorlig olje- og gasslekkasje på Ekofisk-feltet. Nok en gang oppstod lekkasjen i en flens av « tradisjonell » type.

Vil statsråden medvirke til at sikkerheten på sokkelen blir bedret blant annet gjennom at eksisterende, nyere og sikrere flensteknologi i større grad blir tatt i bruk?

Statsråd Gunnar Berge: Hendelsen på Ekofisk oppstod da bolter i en konvensjonell flensforbindelse sviktet. Oljedirektoratet arbeider fortsatt med oppfølgingen etter denne hendelsen og dens bakenforliggende årsaker, med det formål å forhindre at denne type hendelse skal kunne gjenta seg.

Når det gjelder bruk av nyere flensteknologi, har direktoratet fortsatt ikke holdepunkter for at nyere løsninger er sikrere enn tradisjonelle flenser.

Gunnar Fatland (H): Jeg takker statsråden for svaret.

Energi- og miljøkomiteen var opptatt av disse spørsmålene i forbindelse med budsjettbehandlingen og understreket betydningen av at en særlig med tanke på gasslekkasjene legger stor vekt på å ta i bruk best tilgjengelig teknologi. Og det finnes norskutviklet ny flensteknologi som i dag er tatt i bruk i en av de mest risikofylte bransjer som en kan tenke seg, nemlig i atomkraftverk, blant annet i svenske atomkraftverk.

Jeg vet også at det er en betydelig konservatisme i oljebransjen når det gjelder å ta i bruk nye teknologiske løsninger på enkelte områder, og her har selvfølgelig Oljedirektoratet også en viktig rolle ved gjennom regelverk å bidra til at en får innpass når det er dokumentert bedre produkter særlig knyttet til sikkerhet. Så mitt oppfølgingsspørsmål er: Hvordan ser kommunalministeren på mulighetene for å bedre tilgjengeligheten for nye aktører og nye produkter slik at de lettere får innpass i sokkelvirksomheten?

Statsråd Gunnar Berge: Generelt sett er det slik at myndighetene alltid er opptatt av å stimulere til utvikling av og også til å ta i bruk ny teknologi som kan bidra til å øke sikkerheten på sokkelen - selvfølgelig. Det er også utviklet alternative konvensjonelle flenser. Disse representerer en teknologi som er anerkjent i petroleumsindustrien, og som allerede er tatt i bruk på spesielle områder.

Når det gjelder bruken av nyere flensteknologi, har imidlertid direktoratet fortsatt ikke holdepunkter for at de nye løsningene er sikrere enn tradisjonelle flenser. Oljedirektoratet påpeker at det ikke finnes erfaringsgrunnlag som tilsier at disse nye løsningene skulle gi økt sikkerhet i forhold til bruk av konvensjonelle flenser. Oljedirektoratet opplyser for øvrig at ca en tredjedel av de innrapporterte gasslekkasjene i petroleumsindustrien er lekkasjer fra flensforbindelser.

Gunnar Fatland (H): Statsråden pekte selv på litt av hovedproblemet her når direktoratets svar er at det ikke finnes erfaringsgrunnlag. Nå gjør det det - fra 1979 og fram til i dag i svenske atomkraftverk, og de bestiller nye flenser av den norskutviklede nye typen.

Problemstillingen er selvfølgelig at det ikke er noe påtrykk for å ta i bruk nyere teknologi i en bransje der hyllevarer er det letteste å velge når en skal foreta nye utbygginger. En får ikke erfaringsmateriale for nye produkter og ny teknologi så lenge en ikke får det kommersialisert og utprøvd. Det er der jeg ser en viss mulighet hvis en i samarbeid mellom bransjen, selskapene og myndighetene kunne fått i gang prøveprosjekt som gjorde det mulig å evaluere disse produktene, og på den måten fått etterprøvd om de svarer til de forventninger som blant annet oppfinnere og produsenter setter til dem.

Statsråd Gunnar Berge: Når sikkerheten på norsk kontinentalsokkel er særdeles god i internasjonal sammenheng, er det selvfølgelig et resultat av at en har vært villig til og innstilt på å ta i bruk ny teknologi.

Når det gjelder lekkasjer fra såkalte flensforbindelser: Selv om 1/3 av de innrapporterte lekkasjene skriver seg fra den type lekkasjer, er det allikevel aldri rapportert tilfeller av lekkasjer som skyldes selve flenskonstruksjonen. I alle tilfeller har årsaken til lekkasjen vært ukorrekt bruk og montering, eller utilstrekkelig vedlikehold. Men for all del, det inntrykket at myndighetene ikke er interessert i å stimulere til at det tas i bruk ny teknologi, må ikke få festne seg.