Stortinget - Møte onsdag den 28. februar 1996

Dato: 28.02.1996

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 22

Marit Arnstad (Sp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til finansministeren:

UNI Storebrand AS er gitt en tidsbegrenset hjemmel til å eie Værdalsbruket A/S. Dette vedtaket ble påklaget 8. juli 1994.

Hvorfor tar behandlingen av klagen så lang tid, og når kan en regne med at klagen blir sluttbehandlet?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Finansdepartementet gav 17. juni 1994 UNI Storebrand dispensasjon, på nærmere vilkår, til å eie Værdalsbruket fram til 1. januar 2004. Vedtaket ble påklaget av det lokale selskapet Veddrar og de lokale foreningene Verdal Bruksrettforening, Øvre Verdal Bonde- og småbrukarlag og Vuku Landbrukslag.

Klagen er omfattende og reiser flere problemstillinger som krever en grundig gjennomgang fra departementets side. Før klagen kunne tas under realitetsbehandling, var det nødvendig å få avklart spørsmålet om klagerne hadde rettslig klageinteresse etter forvaltningsloven. Finansdepartementet har, etter å ha forelagt spørsmålet for Justisdepartementet, lagt til grunn at klagerne har rettslig klageinteresse. Under den videre saksbehandlingen har Finansdepartementet funnet behov for å innhente vurderinger fra Kredittilsynet.

Det er vanskelig å angi noe bestemt tidspunkt for når klagen vil kunne sluttbehandles, men departementet arbeider med saken og vil legge den fram for endelig avgjørelse i statsråd så snart den er ferdig forberedt.

Marit Arnstad (Sp): Jeg takker for svaret.

Jeg er klar over at dette er en omfattende sak. Så vidt jeg forstår, har Kredittilsynet allerede gitt en del synspunkter til kjenne på saken, og det er vel et år siden det ble slått fast at partene hadde en rettslig klageinteresse, og dermed mulighet til å videreføre klagen. Så sjøl om dette er en stor og vanskelig sak, må det kunne stilles krav om at klagerne får svar innen rimelig tid. Det er ikke minst et spørsmål om god forvaltningsskikk.

Jeg vil tillate meg å stille et par spørsmål i oppfølgingen av dette. Det ene er om det er andre konkrete problemstillinger i tillegg til spørsmålet om rettslig klage interesse og Kredittilsynets vurderinger som forårsaker en så langdryg saksbehandling. Jeg vil også spørre om det kan angis noen nærmere tidsangivelse for behandling og avgjørelse enn det statsråden la opp til i sitt svar.

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Dette er en vanskelig sak, og den har en særdeles lang forhistorie som strekker seg mange år bakover. Det er heller ingen tvil om at det er ulike lokale interesser i saken. Men det som har vært viktig for Finansdepartementet i denne runden, har vært å få avklart dette med klagemuligheten og selvsagt å innhente Kredittilsynets vurderinger, for de har med finansieringsvirksomhetslovgivningen å gjøre.

Jeg kan love representanten Marit Arnstad på bakgrunn av spørsmålet som er stilt, at jeg vil sjekke opp status for saken og prøve å påskynde den, slik at en kan få klagen fram til en avgjørelse så raskt som mulig.