Stortinget - Møte onsdag den 13. mars 1996

Dato: 13.03.1996

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 21

Ola D Gløtvold (Sp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til nærings- og energiministeren:

Statens Nærings- og Distriktsutviklingsfond har sett seg ut helsetjenester som sitt neste satsingsområde. Ifølge SND-sjef Tore Tønne kan han tenke seg å satse på private legesenter og private sykehus. Det kan være aktuelt å gå inn på eiersiden.

Mener statsråden at det er riktig bruk av SNDs midler å støtte oppbygging av private helsetilbud?

Statsråd Jens Stoltenberg: SND har i dag flere engasjementer i tilknytning til produksjon av medisiner og utstyr i helsesektoren, blant annet gjennom utvikling av ny teknologi. På dette området har offentlige forsknings- og utviklingskontrakter vist seg å være et spesielt godt egnet virkemiddel.

Som et ledd i oppbygging av kompetanse om de tjenesteytende næringer har SND nylig satt i gang en bransjeanalyse av sektoren helse- og velferdstjenester. Dette arbeidet er ikke avsluttet.

Det er med andre ord ikke tilfellet at helsetjenester er utpekt som et nytt satsingsområde for SND. Det som er tilfellet, er at man har satt i gang en bransjeanalyse. SND er ikke engasjert i private sykehus og legesentre. Et slikt engasjement er heller ikke aktuelt i dag.

For å stimulere til utvikling av bedre og billigere utstyr til helsesektoren vil Nærings- og energidepartementet i samarbeid med Sosial- og helsedepartementet arrangere flere konferanser under paraplyen « Næringsutvikling i helsesektoren » i 1996. Hensikten er å etablere arenaer hvor næringslivet og helsesektoren kan drøfte hvordan man gjennom et fruktbart samarbeid kan møte de betydelige utfordringene helsesektoren står overfor i de kommende år.

Ola D Gløtvold (Sp): Jeg takker statsråden for svaret, og er for så vidt beroliget når han sier at et slikt engasjement ikke vil være aktuelt i dag. Men jeg føler at det står i sterk motstrid til det som blant annet stod i Dagens Næringsliv for ikke så lenge siden, at « SND retter blikket mot helsetjenester ». Det er da referert til SND-sjefen, og det sies at man « utelukker ikke at det også kan bli aktuelt å satse på private sykehus » og « gå inn på eiersiden ». Det forundrer meg noe, særlig når vi i dag vet at Hellandsvik-utvalget lanseres. Blant annet er en kommentar fra kommunalkomiteens leder, Roger Gudmundseth, et klart nei til at staten skal gå inn på regionsykehussiden, og så signaliseres det fra SND at man skal gå inn på eiersiden i kanskje andre sykehusnivåer. Det vil stride helt imot helseplanlegging i fylker og regioner, og det vil etter min mening bli et uføre. Jeg tror at SND bør holde seg til den næringssatsing som de har.

Jeg vil bare spørre om bransjeanalysen og det som det nå legges opp til når det gjelder fruktbart samarbeid, også inneholder spørsmål om helsebehandling og omsorgspleie.

Statsråd Jens Stoltenberg: Jeg kjenner dessverre ikke alle enkelthetene i den bransjeanalysen, men utgangspunktet er at vi fra Nærings- og energidepartementet har støttet og bidratt til at SND skal se på hvilke muligheter som ligger innenfor helse- og velferdstjenester. Det har vært helt ukontroversielt, for det har handlet om å bidra til å lage rullestoler, piller og medisiner som man så selger inn i helsevesenet, som er et meget stort marked. Det kan gi mange arbeidsplasser og mye erfaring til mange norske bedrifter.

Men det som derimot er langt mer omstridt og langt mer politisk problematisk, er selvfølgelig om SND skulle gå inn på eiersiden i helseinstitusjoner som fungerer på utsiden av det offentlige helsevesen, og som ikke er innenfor de offentlige helserammene. Det er det vi sier er uaktuelt, og dermed burde i og for seg det som måtte være av usikkerhet om den saken, være fjernet.

Ola D Gløtvold (Sp): Jeg forstår det slik at også nærings- og energiministeren er usikker på de signaler som har kommet fra SND og SNDs sjef. Jeg vil da spørre om næringsministeren vil bidra til at det blir en avklaring mellom departement, altså den politiske siden, og SND om hva som ligger i disse signalene, og at vi får en opprydding, slik at det ikke skapes noen som helst slags tvil om hva slags satsing SND skal foreta seg. Hvis det er tvil om dette, og hvis det er riktig det som SND-sjefen sier, mener jeg det er en flukt fra det som har ligget av intensjoner blant annet fra Arbeiderpartiet når det gjelder helsevesenet og det offentlige ansvar for det, pluss at det også må være en viss faneflukt i forhold til intensjonen om bruk av SND-midler til næringsutvikling.

Statsråd Jens Stoltenberg: For meg er der ikke noen usikkerhet forbundet med hva SND driver med i helsevesenet. SND er ikke engasjert i private sykehus og legesentre i dag. Et slikt engasjement er heller ikke aktuelt i dag. Hvis man skulle utvide engasjementet i helsevesenet på noen måte i forhold til det som er nivået i dag, skal det selvsagt foregå innenfor rammene av norsk helsepolitikk. Noe annet er overhodet ikke aktuelt.

Men det som kanskje skaper litt forvirring i denne diskusjonen, er at engasjement i helsevesenet kan være så mangt. SND har arvet engasjement fra tidligere statlige institusjoner i private helseinstitusjoner som har ligget innenfor det offentlige apparatet og den offentlige planlegging, og SND satser på å utvikle produkter og tjenester som man kan selge til helsevesenet. Det anser vel alle som helt uproblematisk.