Stortinget - Møte onsdag den 13. mars 1996

Dato: 13.03.1996

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 5

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til landbruksministeren:

Tradisjonen tro iverksetter bønder ulovlige aksjoner i forkant av jordbruksforhandlingene. Aksjonister fra Sør-Trøndelag og Nord-Østerdal forsøker å legge press på staten ved å sette skattepengene på sperret konto.

Hvilke reaksjoner mener statsråden det kan bli aktuelt å møte disse aksjonene med fra myndighetenes side?

Statsråd Gunhild Øyangen: Det er riktig at bondeorganisasjoner eller grupper av bønder har iverksatt aksjoner og demonstrasjoner gjentatte ganger i mange år. Jeg tar det som en selvfølge at jordbruksorganisasjonene både i navnet og i gavnet tar avstand fra alle former for ulovlige aksjoner i forbindelse med årets jordbruksoppgjør.

Vi hadde som kjent også en situasjon med aksjoner i tilknytning til fjorårets jordbruksoppgjør. Da løste saken seg av seg selv uten noen form for dramatikk eller reaksjoner fra myndighetenes side.

Jeg legger inntil videre til grunn at det heller ikke i år vil bli nødvendig med reaksjoner fra myndighetenes side. Jeg går ut fra at den skattemessige side av saken vil bli håndtert etter vanlige prosedyrer av skattemyndighetene.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Statsråden presenterte nylig en levekårsundersøkelse for jordbruket som viste at norske bønder flest er fornøyd med tilværelsen og uttrykker større tilfredshet med livet enn folk flest. Mye kan faktisk tyde på at de misfornøyde hører hjemme i næringens organisasjoner, organisasjoner som vi ser danser politisk tango med særinteressepartiene. På bakgrunn av levekårsundersøkelsen er det overraskende at representanter fra Malvik og Dovrefjellaksjonen har startet opp med skattenektaksjoner. Dovrefjellaksjonen har tidligere truet med å lage kaos i Turist-Norge. Bondeaksjonistene har vurdert de mest finurlige aksjonsformer, som kjør sakte-aksjoner på de store utfartsveiene, som å dra møkkspredere ut på veiene og blokkere meieriene for å gjøre det besværlig for det norske folk.

Statsråden antyder nå at det skal være vanlig prosedyre fra skattemyndighetene som skal bestemme. Men mener ikke statsråden det også kan bli aktuelt å trekke bøndene fordi de får tilsvarende beløp i tilskudds- og støtteordninger over jordbruksavtalen, hvis dette utvikler seg?

Statsråd Gunhild Øyangen: I lov om betaling og innkreving av skatt § 2 gis det en hjemmel for å foreta trekk i produksjonstillegget dersom en jordbruker f.eks. ikke betaler skatt.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for tilleggssvaret.

Norges Bondelag vil ikke støtte ulovlige aksjoner, men forstår reaksjonene, sier de. Blir det brudd i jordbruksforhandlingene, varsler Bondelaget likevel aksjoner. Det eneste aksjonistene sannsynligvis vil oppnå med det, er å komme på kant med Forbruker-Norge og hisse opp befolkningen.

I hvilken grad mener statsråden slike aksjoner kan forsure klimaet i jordbruksforhandlingene og dermed bøndenes forhandlingssituasjon?

Statsråd Gunhild Øyangen: Nå har jeg vært statsråd for denne næringen i ganske mange år, og jeg gjorde rede for at jeg har en viss erfaring i at det kan være aksjoner og demonstrasjoner. Jeg har ikke noen ytterligere tilleggsmerknad til det. Den politikken som Regjeringen vil føre, og det som er grunnlaget for jordbruksoppgjøret, vil på vanlig måte være bygd på retningslinjer trukket opp av et flertall i Stortinget. Demokratiet skal altså virke.

Presidenten: Vi går nå til spørsmål 19.