Stortinget - Møte onsdag den 8. mai 1996

Dato: 08.05.1996

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 18

Jan Simonsen (FrP): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til justisministeren:

Politiet har avslått en søknad fra Oslo FpU om å avholde en politisk markering i Oslo sentrum 1. mai til tross for at det aktuelle møtestedet vanligvis brukes til politiske markeringer, og til tross for at flere politiske partier fikk tillatelse til å avholde 1. mai-arrangement i Oslo sentrum.

Hva mener justisministeren om dette inngrepet mot ytringsfriheten, og vil hun i fremtiden sørge for at politiet gjør sin plikt og sørger for at politiske møter kan avvikles i verdige former?

Statsråd Grete Faremo: Både ytringsfriheten og friheten til politisk virksomhet er grunnleggende rettigheter. Dette er også det klare utgangspunktet for den nye politilovens § 11, som omhandler politiets adgang til å treffe regulerende og beskyttende tiltak ved arrangementer, herunder politiske demonstrasjoner på offentlig sted.

Etter samme bestemmelse kan imidlertid politiet forby arrangementer på offentlig sted « når det er grunn til frykt for at de kan forårsake alvorlig forstyrrelse av den offentlige ro og orden eller den lovlige ferdsel ». Dette gjelder alle typer offentlige arrangementer, også de politiske.

Etter sikker praksis skal det likevel svært mye til før politiet benytter adgangen til å nekte et arrangement etter denne bestemmelsen.

Som et alternativ til forbud kan politiet stille nærmere krav til bl.a. tid og sted for gjennomføring av et arrangement.

Når det gjelder den konkrete sak, har jeg fått opplyst følgende fra Oslo politikammer: Oslo FpU henvendte seg først muntlig til Grønland politistasjon om å få avholde arrangement i Birkelunden 1. mai i år, noe som på daværende tidspunkt ville kollidere med et annet arrangement på samme sted. Oslo FpU ble derfor henvist til å avvikle arrangementet et annet sted.

Etter dette fremmet Oslo FpU den 22. april søknad om å avvikle arrangement i den såkalte Spikersuppa 1. mai fra kl. 10.00 til 16.00.

Ut fra sikkerhets- og trafikkmessige vurderinger avslo Oslo politikammer den 25. april å gi tillatelse til det omsøkte arrangementet i Spikersuppa.

I vedtaket fra Oslo politikammer heter det bl.a.:

En viser imidlertid til Deres tidligere muntlige henvendelse til Grønland politistasjon om å avholde arrangementet i Birkelunden, noe som på daværende tidspunkt viste seg å ville kollidere med et annet arrangement på stedet. Politikammeret er nå informert om at dette sistnevnte arrangement vil avsluttes så tidlig at FpUs arrangement vil kunne finne sted der. En kan således opplyse om at politimesteren er innstilt på å gi tillatelse til at Deres arrangement evt. finner sted i Birkelunden.

Oslo FpU ble videre muntlig orientert om muligheten av å benytte Rådhusplassen, som tidligere hadde vært benyttet til arrangementer av denne karakter.

Fra Oslo politikammers side stilte man seg således positivt til arrangementet på et annet sted, bl.a. på det sted Oslo FpU i utgangspunktet selv hadde ønsket.

Oslo FpU valgte etter dette å frafalle søknaden. Det er heller ikke fremmet klage over politiets vedtak om å nekte arrangementet i Spikersuppa.

Jan Simonsen (Frp): Jeg er ikke på noen måte fornøyd med statsrådens svar. Oslo FpUs primære ønske var selvfølgelig å holde et arrangement i Oslo sentrum på det sted hvor andre politiske partier vanligvis får tillatelse til å avholde sine møter. Tror justisministeren at LOs leder eller vår statsminister ville funnet seg i rett og slett å bli nektet å tale på Youngstorget en 1. mai og henvist til en bydel, Grünerløkka eller andre steder?

Det er politiets oppgave å sikre vårt demokrati og forhindre at pøbel og kriminelle får ødelegge møter. Spørsmålet mitt er om justisministeren er fornøyd med at politiet ikke er i stand til å utføre sin oppgave, og med det som begrunnelse nekter et politisk parti å avholde et møte. Ville hun selv for øvrig funnet seg i å bli nektet å holde en tale på 1. mai på et egnet sted i Oslo sentrum? Ville hun godtatt at politiet hadde gitt etter for trusler fra demokratiets motstandere om å ødelegge møtet?

Statsråd Grete Faremo: Slik jeg forstår de opplysningene som er innkommet fra Oslo politikammer, var FpUs opprinnelige ønske å avholde et arrangement i Birkelunden. Og med de opplysninger som ble gitt da avslaget om arrangement i Spikersuppa ble meddelt, var det klart at det ikke ville være noe til hinder for et arrangement avviklet der hvor FpU opprinnelig hadde ønsket det.

For mitt vedkommende kan jeg i dag konstatere at den alminnelige klageadgangen fra Oslo FpU ikke er nyttet, og jeg vil derfor begrense mine kommentarer til dem som for øvrig er gitt i svaret.

Jan Simonsen (Frp): Avslaget fra Oslo politikammer kom to-tre dager før møtet skulle avvikles. Mener justisministeren det hadde vært fornuftig å klage på at man ikke fikk holdt et møte 1. mai ved å sende inn klagen den 2. mai?

Statsråd Grete Faremo: Etter de opplysningene jeg har, er søknaden fremmet den 22. april, og avslag gitt den 25. april med supplerende opplysninger om muligheten for å avholde et arrangement i Birkelunden. Jeg kan derfor ikke se at det skulle være noe i veien for at denne saken kunne vært behandlet fullt ut før 1. mai.