Stortinget - Møte onsdag den 8. mai 1996

Dato: 08.05.1996

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 25

Unn Aarrestad (Sp): « Ifylgje Aftenposten 2. mai 1996 går styreleiar i Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND), Frode Alhaug, inn for at SND kan engasjera seg i privat helseverksemd.

Meiner statsråden dette er innanfor rammene til SND sitt verkeområde? »

Statsråd Gunnar Berge: I spørretimen 13. mars i år besvarte næringsministeren et spørsmål fra representanten Ola D. Gløtvold fra Senterpartiet om SNDs midler kan brukes til å støtte oppbygging av private helsetilbud. I den anledning gav han en redegjørelse for SNDs engasjementer i tilknytning til produksjon av medisiner og utstyr i helsesektoren. Det ble videre i innlegget og i de påfølgende oppfølgingssvar presisert at det ikke er aktuelt for SND å engasjere seg i private sykehus og legesentre. For å unngå enhver misforståelse vil jeg nå nøye meg med å presisere overfor Senterpartiet og representanten Unn Aarrestad at det fortsatt ikke er aktuell politikk å åpne for at SND skal engasjere seg i private helsesentre. Jeg vil også gjenta det relativt selvfølgelige at hvis det skulle være aktuelt på noen måte å utvide SNDs engasjement i forhold til i dag, så skal det sjølsagt skje innenfor rammene av norsk helsepolitikk.

Unn Aarrestad (Sp): Eg takkar for svaret og er glad for å høyra at dette vart presisert igjen.

Bakgrunnen for at ein igjen stiller dette spørsmålet, er at nå er det ikkje sjefen i SND som seier det, nå er det styreleiaren som uttalar seg i same retning. Då er det grunn til å få ei presisering overfor SND frå statsråden, frå departementet, om akkurat dette. Vil statsråden nå gå inn og korrigera leiinga i SND? Vil statsråden trekkja opp klare linjer for verksemda?

Statsråd Gunnar Berge: Det er jo vanligvis slik at styrelederen står over den administrative leder, men statsråden står over begge to. Så her er det avgjørende hva den ansvarlige statsråd, altså næringsministeren, har av oppfatning, og det har jeg gitt uttrykk for i mitt svar. Det er selvfølgelig også bestemmende og avgjørende både for styreleder og for administrasjonen. Dette vil i den grad det er behov for det, bli klarlagt, men retningslinjene skal følges, og de er slik som jeg har gitt uttrykk for.

Unn Aarrestad (Sp): Eg takkar for svaret, men eg spurde om statsråden ville gjera noko nå. Meiner ikkje statsråden det vert feil når SND av alle, ein statleg finansinstitusjon, går inn som ein kven som helst annan aktør i finansmarknaden og konkurrerer med eige offentleg helsestell? Er det ikkje nå klokare av politikarane og statsråden heller å auka rammene til kommunane og fylkeskommunane for nettopp å gje dei betre høve til å ta seg av helseoppgåvene? Det verkar som det er uklart for leiinga i SND, både administrativt og styreleiinga, kva retningslinjer dei har å halda seg til. Vil nå statsråden vera medverkande til at Stortinget snarast får ei melding om heile SND sitt verkeområde og verksemda slik at me kan gjennomdiskutera det?

Statsråd Gunnar Berge: Jeg ser ikke noe behov for å endre retningslinjene i forhold til det problemet som representanten Unn Aarrestad tok opp i sitt spørsmål, for der er retningslinjene klare. Og selvfølgelig har styret og administrasjon å holde seg til retningslinjene slik som de er. Det er det ene.

Når det gjelder det andre spørsmålet, om mer penger til kommunene, er det en helt annen type spørsmål, men det er jo aktuelt det også. Jeg har tidligere i denne spørretimen fortalt Stortinget at kommuneøkonomiproposisjonen for 1997 vil bli lagt fram førstkommende fredag. Da vil de rammebetingelsene som Regjeringen har tenkt seg for kommunesektoren for neste år, bli klarlagt. Jeg kan i hvert fall røpe så mye at det ligger an til en viss vekst neste år også, uten at jeg kan gå inn på å kvantifisere denne nærmere.

Presidenten: Vi går tilbake til spørsmål 9.