Stortinget - Møte onsdag den 5. februar 1997

Dato: 05.02.1997

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 20

Are Næss (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til sosialministeren:

Luftfartsverket og Norsk Flygerforbund er av sikkerhetsgrunner kritiske til taxfree-salg som fører til sprit- og vinflasker i flykabinen. Andre har i denne forbindelse foreslått adgang til taxfree-kjøp ved hjemkomst.

Mener sosialministeren at adgang til avgiftsfri alkohol ved hjemkomst fra utlandet vil bidra til Regjeringens målsetting om redusert alkoholforbruk?

Statsråd Hill-Marta Solberg: Finansministeren har den 4. desember i fjor svart på et tilsvarende spørsmål fra representanten Røsjorde, og jeg slutter meg til det svaret som den gang ble gitt. Taxfree-ordningen berører først og fremst toll- og avgiftspolitikken, og ikke alkoholpolitikken, selv om også omsetningen av taxfree alkohol kan ha konsekvenser for alkoholproblemene, kanskje særlig blant dem som reiser mye. I tillegg kan selve transporten av taxfree-varer være et moment i den totale vurderingen.

En eventuell forskyving av taxfree-handelen av alkohol ved ankomst fra utlandet istedenfor ved avreise, har neppe noen større alkoholpolitisk betydning, idet det ikke kan forventes noen nevneverdig økning verken i kjøp eller konsum dersom en slik omlegging blir aktuell politikk.

Are Næss (KrF): Jeg takker statsråden for svaret. Hun sier at det kan ikke ventes noen nevneverdig økning ved en tenkt omlegging til avgiftsfrie kjøp ved ankomst. Nei, men det var da heller ikke spørsmålet. Spørsmålet er om man ikke kunne oppnå en reduksjon ved å stoppe et taxfree-salg av alkohol så vel ved utreise som ved innreise.

Ifølge Vårt Land er alkoholforbruket her i landet tredoblet siden 1980, og det burde være en overordnet målsetting med en reduksjon på 25 % innen århundreskiftet, slik som både Verdens Helseorganisasjon, Stortinget og Regjeringen har gått inn for. Nå må en jo spørre seg med lederskribenten i Bergens Tidende hvilket århundreskifte det er statsråden tenker på.

Statsråd Hill-Marta Solberg: Jeg må først få vise til at i tidsrommet fra Verdens Helseorganisasjon fastsatte en slik målsetting - hvis jeg ikke husker feil: tidlig på 1980-tallet - og fram til begynnelsen av 1990-tallet har faktisk alkoholkonsumet her i landet blitt redusert med rundt 20 %, slik at det var en lang periode med betydelig reduksjon i forbruket av alkohol her i landet. Rett nok har vi hatt en viss økning de siste årene som bl.a. har sammenheng med den økonomiske utviklingen, som har den konsekvens at når folk flest har bedre råd, har de også litt bedre råd til å kjøpe alkohol. Jeg tror nok ikke at endringer av bestemmelsene rundt taxfree-salg har stor betydning - som jeg sa i mitt først svar - for alkoholpolitikken, og vil således heller ikke være noe vesentlig bidrag i forhold til slike målsettinger.