Stortinget - Møte onsdag den 5. februar 1997

Dato: 05.02.1997

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 21

Jan Simonsen (Frp): Jeg har gleden av å stille følgende spørsmål til sosialministeren:

Fylkesmannen i Rogaland har omgjort et sosialhjelpsvedtak i Stavanger kommune og på generelt grunnlag besluttet at klienten skal motta et beløp som sammen med andre støtteordninger for et ektepar med to barn tilsvarer en inntekt på ca 190.000 kr. Fylkesmannen har dermed fastsatt et bestemt nivå som sosialhjelpen for den aktuelle familietypen heretter skal ligge på.

Mener statsråden at en slik inngripen er i tråd med kravet til kommunalt selvstyre, og finner statsråden en slik størrelse på utbetalingene rimelig?

Statsråd Hill-Marta Solberg: Etter sosialtjenesteloven kan enkeltvedtak truffet av kommunen påklages til fylkesmannen. Fylkesmannen kan prøve alle sider av vedtaket, men omgjøring som gjelder forvaltningsskjønnet, kan bare skje der vedtaket er « åpenbart urimelig ». Fylkesmannen skal behandle hver sak individuelt på samme måte som kommunen skal foreta en individuell vurdering. De retningslinjer for stønadsnivået som fylkesmannen eventuelt legger til grunn ved behandlingen, kan bare være veiledende for ham selv. Fylkesmannen har ikke anledning til å gi generelle retningslinjer for stønadsnivået som binder kommunene.

I den saken i Stavanger kommune som det vises til, er fylkesmannen kommet til et annet resultat enn kommunen med hensyn til stønadsutmålingen. Avgjørelsen er bare bindende for kommunen i denne konkrete saken.

Jeg har ikke grunnlag for å ta stilling til utmålingen av den økonomiske stønaden i saken. Slik jeg kjenner den, er det fra fylkesmannens side fortatt en individuell vurdering av klagesaken. Samtidig har fylkesmannen gitt en generell uttalelse om at stønadsnivået for denne gruppen av mottakere synes å ha ligget noe lavt. Denne uttalelsen kan muligens være egnet til å misforstås. La meg derfor presisere at slike utsagn ikke er bindende for kommunen.

Jeg vil i forbindelse med revisjon av hovedrundskrivet til sosialtjenesteloven se nøye på forholdet mellom fylkesmannens kompetanse i klagesaker og det grunnlaget kommunene skal treffe sine vedtak om økonomisk stønad etter.

Jan Simonsen (Frp): Jeg vil bare si at jeg syns det var et meget klargjørende svar. Det eneste jeg da lurer på, er - for å få det helt klart: Er det slik at fylkesmannen i denne konkrete enkeltsaken har anledning til å fastsette størrelsen på utbetalingen, eller er korrekt saksbehandling at denne saken burde vært sendt tilbake til Klientutvalget i Stavanger kommune til ny behandling?

Statsråd Hill-Marta Solberg: Det er nå slik at fylkesmannen ved klagebehandling har anledning til å omgjøre enkeltvedtak som dette, men vedtaket har da ingen betydning utover den aktuelle enkeltsaken og danner ikke noen retningslinjer for andre, sammenliknbare saker.