Stortinget - Møte onsdag den 5. februar 1997

Dato: 05.02.1997

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 27

Kjellaug Nakkim (H): Selv om jeg ikke anser forsvarsministeren for å være den rette til å svare på dette spørsmålet, skal jeg likevel stille det:

Ifølge annonser i avisene går Statens kantiner ut og tilbyr koldtanretninger inneholdene de lekreste retter til kr 75 pr. person. Ved nærmere undersøkelser viser det seg at konkurrenter i Oslo opererer på et helt annet prisnivå. Stortinget har bevilget tilskudd til omstilling, personalforpliktelser og innskuddskapital til Statens kantiner med hele 94 mill. kroner.

Kan statsråden forklare hvordan Statens kantiner kan operere med priser som er omtrent halvparten av nærmeste konkurrents pris, uten statssubsidier?

Statsråd Jørgen Kosmo: Siden Statens kantiner er et selskap som er underlagt Forsvarsdepartementets forvaltning og er forsvarsministerens konstitusjonelle ansvar, tror jeg nok at det er forsvarsministeren som er den rette til å svare på spørsmålet, slik det er utformet.

Statens kantiner ble vedtatt omdannet til statsforetak med virkning fra 1. januar 1997. Som statsforetak er virksomheten i samme økonomiske stilling overfor staten som et privat aksjeselskap er overfor sine eiere.

Det betyr at Forsvarsdepartementet stiller krav til avkastning av egenkapitalen i Statens kantiner. På sin side forventes Statens kantiner å legge dette inn i kalkylene for sine produkter. Departementet har ikke til hensikt å detaljdirigere prispolitikken i Statens kantiner, som på det området representanten Kjellaug Nakkim viser til, er i fri markedskonkurranse.

Representanten viser til et bevilget beløp på 94 mill. kr. Av dette er 30 mill. kr egenkapital, som staten forventer avkastning på. 19 mill. kr er knyttet til overtallighetskostnader grunnet rettigheter de ansatte har opparbeidet seg i henhold til tjenestemannsloven. 16 mill. kr er avsetning til feriepenger, skattetrekk og arbeidsgiveravgift, som virksomheten ifølge statsforetaksloven er pliktig til å ha. 19 mill. kr er avsetning til omstilling. Beløpene til omstilling og overtallighet utbetales ikke før Statens kantiner faktisk har pådratt seg utgiftene, og det skal foreligge revisorbekreftet redegjørelse over faktisk medgåtte utgifter.

Statens kantiner er inne i en svært omfattende omstillingsperiode. De midler som er bevilget til Statens kantiner, skal ikke i noe henseende brukes til subsidiering av virksomheten, men til å dekke et klart definert omstillingsbehov i forbindelse med overgang fra monopol til konkurransesituasjon, jf. St.prp.nr.61 (1995-1996).

Kjellaug Nakkim (H): Jeg er klar over at forsvarsministeren har ansvaret for Statens kantiner. Men det er også slik at det er planleggings- og samordningsministeren som er konkurranseminister, og det var på den bakgrunn jeg stilte spørsmålet til planleggings- og samordningsministeren.

Også over Administrasjonsdepartementets budsjett bevilges det midler. Det står i St.prp.nr.1 at dette statlige tilskuddet vil bli avviklet - det er 4 mill. kr som bevilges over det budsjettet - når man får omdannet Statens kantiner til en forvaltningsbedrift. I alle de meldingene jeg har fått inn, oppfatter næringslivet som konkurrerer med Statens kantiner, det slik at Statens kantiner driver en illojal konkurranse, og de mener at når Statens kantiner kan operere med så lave priser som de gjør, må det være på grunn av at statens subsidier er med i bildet, og da vil det måtte bli en illojal konkurranse.

Statsråd Jørgen Kosmo: Tilskuddet fra Administrasjonsdepartementet var gitt i den tiden Statens kantiner hadde en annen bedriftsform, og dette var gitt som et personalpolitisk tilskudd fordi Statens kantiner hadde ansvaret for lunsjromtilbudet i en del statlige institusjoner. I ettertid er det de enkelte statlige institusjoner selv som kan velge hvilken bedrift man ønsker skal stå for dette, ut fra det markedstilbudet som finnes.

Det er ingen grunn til å tro - det må jeg bare si - at Statens kantiner misbruker de midler de har fått til omstilling til å sette seg selv i et gunstig konkurranseforhold. Men jeg har grunn til å tro at den ekspertise og de stordriftsfordeler som Statens kantiner har, kan gi dem markedsfordeler, som jeg synes utmerket godt at de kan ha, for det gir det best mulige tilbudet til dem som er mottakere av tjenesten.

Presidenten: Vi går tilbake til spørsmål 26.